Samsung D600E: černá hvězda (velký test)

Samsung D600E je mobilní telefon, který vám snese modré z nebe a ještě přidá něco navíc. Nabízí brilantní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťovou kartu a pořádnou nálož funkcí. Získá si vás zvukem stereofonních reproduktorů a ohromí možností připojení k televizoru.

Vyzvánění obstarávají ve stejné kvalitě přehrávané empétrojky nebo čtyřicetihlasé polyfonní melodie. Samozřejmostí je vibrační vyzvánění, ale Samsung bohužel stále ignoruje funkci vyzváněcích profilů. Telefon může pracovat ve dvou stavech, které lze přepínat podržením křížku – buď zvoní nahlas nebo je potichu a vibruje. Specifickým vyzváněním můžete odlišovat jednotlivé volající nebo jejich skupiny, stejně tak jim můžete přiřazovat vlastní obrázky nebo fotografie.


Vyhledávání v adresáři • vkládání/editace kontaktu • náhled na kontakt

Do vnitřní paměti telefonu můžete ládovat až tisíc jmen vnitřního vícepoložkového seznamu (11 položek ke každému jménu). Telefon dokáže zobrazit vnitřní adresář společně se seznamem simkarty v jediném přehledu, přičemž jednotlivé položky lze vyhledávat postupným psaním prvních písmen hledaného kontaktu. Vyhledávání je svižné i při mnoha kontaktech.

   
Přímo z adresáře můžete odeslat zprávu • seznamy hovorů

Zprávy všemi směry

S textovými zprávami si Samsung D600E samozřejmě rozumí, do paměti se jich vejdou dvě stovky. Samozřejmostí jsou doručenky a nepřekvapí ani odpočítávání znaků. K dispozici je také informace o počtu zpráv běžné velikosti potřebných pro odeslání jedné dlouhé zprávy, která se může skládat až z dvanácti kousků. Kvalitní klávesnici úspěšně sekunduje český slovník T9, který usnadní psaní zpráv. Jsou odesílány bez české diakritiky.

U fotomobilu nejvyšší třídy jsou naprostou samozřejmostí také multimediální zprávy. Editor MMS je přehledný a v mnohém se podobá průvodcům známým z prostředí osobních počítačů. Ten vás doslova z ruku provede složením zprávy v jeden celek, kterou pak můžete odeslat nebo uložit do vnitřní sdílené paměti. Maximální velikost jedné odesílané MMS je 300 kB.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

E-mailový klient také nedělá svým tvůrcům ostudu. Pracovat s elektronickou poštou můžete prostřednictvím pěti účtů, k dispozici máte protokoly POP3 a IMAP. Ty však neposkytují dnes již potřebnou míru bezpečí a proto jsem zajásal také nad podporou zabezpečeného protokolu SecureIMAP, bez kterého bych nemohl s telefonem do svých poštovních schránek. Telefon dokáže pracovat také s přílohami, které umožní zobrazit nebo jen uložit. Prohlížet přímo v telefonu přitom můžete například obrázky, soubory DOC, XLS a další podporované prohlížečem PicSel. S češtinou ve zprávách je trochu problém, ne všechna kódování naší mateřštiny jsou pro telefon schůdná. Problémy nemá s klasickým ISO-8859-2 ani s UTF8. Za zmínku příliš nestojí integrovaný anstispamový filtr (funguje pouze na principu blacklistu a whitelistu) a poměrně překvapivé je omezení odesílané zprávy na pouhých 200 kB. Fotografii v plném rozlišení dvou megapixelů tedy neodešlete.

Dva megapixely potřetí

Kompletní a podrobnou recenzi fotoaparátu Samsungu D600E si můžete přečíst v samostatném článku, který se zaměřuje nejen na kvalitu fotografií, ale také na jejich tvorbu a možnosti úprav. Zde vám nabídneme alespoň dávku ukázkových fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Největší displej mobilu na světě?

Možnost připojit mobilní telefon k televiznímu přijímači je opravdová služba s přidanou hodnotou. V krabici se Samsungem D600E je klasický kompozitní video kabel (škoda, že výrobce nedodává alespoň redukci pro S-Video) obsahující i stereofonní zvukovou složku vyvedenou do dvojice samostatných konektorů typu cinch. Po připojení telefonu k televizoru dojde ke zhasnutí displeje a vše, co doposud zobrazoval, uvidíte na obrazovce televizního přijímače. Uvidíte tak nabídku i prostředí celého telefonu v nepříjemně sytém modrém poli. Telefon umí jak kódování PAL, tak i NTSC, mezi kterými lze přepínat v nabídce. Na obrazovce pak můžete promítat fotografie i videosekvence, poslouchat můžete i zvukové soubory.

Klepněte pro větší obrázek  
Kromě USB kabelu dostanete k telefonu také kabel pro připojení k televizi

Kvalita zobrazení není nejhorší a hodně záleží na použitém televizoru. Zatímco na běžné televizi nevelké úhlopříčky (přibližně do padesáti centimetrů) je zobrazení poměrně slušné, se stoupající úhlopříčkou kvalita klesá a na plasmové televizi Hyundai HTP-4205 s úhlopříčkou 105 centimetrů již není o co stát. To však není chyba telefonu, ale použitého výstupu, protože kompozitním kabelem kvalitní signál zkrátka technologicky protlačit nejde. Proč výrobce nesáhnul raději po komponentovém S-Video kabelu?


Kompozitní videosignál je způsob, jak může být celý videosignál transportován jediným kanálem, tedy i jediným kabelem. Ten pak přenáší jasovou i barvonosnou složku společně v jediném „balíku“. Je tedy jasné, že takový společný přenos obou složek neposkytuje po opětovném dekódování signálu televizní kartou jakostně příliš kvalitní obraz.

Komponentový S Video signál je již na vyšší úrovni. Je to způsob, jak přenést jasovou i dvě barvonosné složky odděleně pomocí samostatných kabelů. Dekódovaný obraz přenesený tímto způsobem je velmi kvalitní a vyžadují jej především kvalitní televizory pro zobrazení kvalitního obrazu. Ne všechny videorekordéry i televizní karty však S Video výstup obsahují.


V příští kapitole na vás čekají datové přenosy se Samsungem D600E (umí i EDGE), popis programů pro práci s počítačem a hodnocení telefonu

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230i, Samsung D600E, Sony Ericsson K750i, Jediný kanál, Sam, Velký, Drátové sluchátko, Velký test, Černý okraj, Dodávané stereo, Černá, Hvězda, Test, Cerna, Samsun