Samsung D600E: černá hvězda (velký test)

Samsung D600E je mobilní telefon, který vám snese modré z nebe a ještě přidá něco navíc. Nabízí brilantní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťovou kartu a pořádnou nálož funkcí. Získá si vás zvukem stereofonních reproduktorů a ohromí možností připojení k televizoru.

Odkud se ty barvy berou?

Pokud budete chtít naštvat přátele nebo kolegy chlubící se barevnými displeji ve svých telefonech, ukažte jim displej Samsungu D600E. Displej je pochopitelně aktivní a dokonale předvádí, čeho všeho je technologie TFT schopna. Na ploše tři krát čtyři centimetry se těsná 76 800 obrazových bodů (v matici 240 × 320), z nichž každý dokáže zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů. Displej v různých režimech práce dokáže zobrazit od šesti do jedenácti řádků textu.

Klepněte pro větší obrázek
Displej se opravdu povedl

Displej tohoto přístroje opravdu špičkový, kvalita zobrazení je překvapující. Díky poměrně velkému rozlišení na přiměřené ploše jsou jednotlivé body dostatečně malé bez znatelných černých okrajů každého z nich a zobrazená grafika tak vypadá velmi přirozeně. Diagonální čáry nejsou vůbec „chlupaté a vskutku dokonalá je nejen rychlost překreslování zobrazených informací, ale také rovnoměrné podsvícení. Místy by se až chtělo věřit, že je každý bod displeje prosvětlen vlastní diodou podobně, jako je tomu u profesionálních LCD monitorů. Také na přímém slunečním světle je displej testovaného telefonu velmi dobře čitelný.

Ovládání krouží krví

Do hlavní nabídky Samsungu D600E se dostanete stiskem levé kontextové klávesy, při stisku potvrzovacího středu v pohotovostním stavu se bohužel připojíte k wapu. Vstup do nabídky však můžete nastavit také na libovolný směr kurzorového kříže. Základní nabídka telefonu je maticová, na displeji je ve dvou režimech zobrazeno vždy devět graficky velmi dobře vyvedených ikon. Právě zvolená ikona je vždy roztomile a plynule animována. Pohledy na hlavní menu jsou dva: klasický ikonový jsme si právě popsali a kromě něj je k dispozici také „Flash“ režim, ve kterém ikony jakoby „pumpují“ na jednu nebo na druhou stranu, úplně jako v nějaké Flash animaci.

   
Hlavní displej s různými tapetami • hlavní ikonová nabídka • ukázka dílčí textové nabídky

Pro pohyb ve všech úrovních nabídky lze použít číselné klávesové zkratky. Další úrovně menu jsou již textové a ničím se neliší od nabídek jiných modelů stejného výrobce. Ovládání je intuitivní a příliš nevybočuje ze zaběhnutých kolejí, základní sžití s telefonem tedy bude pro většinu běžných uživatelů poměrně rychlé a příjemné. Pouze návyk na použití záložek v některých sekcích vyžadující horizontální pohyb může občas zmást.


Ukázka hlavní nabídky v režimu Flash

Prostředí telefonu si můžete přizpůsobit svému vkusu pomocí barevných témat, vlastní tapetou (včetně animovaných), úrovní podsvícení displeje, stylu zobrazení textu či zobrazením kalendáře aktuálního měsíce přímo na úvodní obrazovce.

  
Možnosti personalizace jsou široké - od barevných témat nabídky po volbu barev písma a pozadí při zadávání čísla

Sen mobilního audiofila

Opět musím Samsung pochválit, tentokrát za velmi dobrý zvuk ze sluchátka při telefonování. Hlas je jasný a čistý jako křišťál s mírně výraznější basovou složkou. Příjemně zaoblený je také zvuk při použití hlasitého handsfree a do zvukové extáze se dostanete spouštěním přehrávače hudebních souborů ve formátu MP3 (umí však také AAC i AAC+). Pokud totiž přehráváte soubor s dostatečným datovým tokem, nebudete chtít věřit vlastní uším, že takhle sytý a příjemný zvuk vydává mobilní telefon. Hlasitost je více než dostatečná a kvalita zvukové reprodukce nijak výrazně neklesá ani při maximálním zesílení. Kvalitu zvuku můžete ovlivnit ekvalizérem nebo aktivací 3D efektu. Ten je vhodný při hlasité reprodukci, ale zvuk ve  sluchátkách zkresluje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Věřte nevěřte, tímto hudební orgie telefonu nekončí – své oblíbené hudební skladby můžete přehrávat i diskrétněji prostřednictvím dodávané stereofonní drátové sluchátkové sady, připojit můžete ale i stereofonní bluetoothová sluchátka. Taková jsou například sluchátka Ovislink BT-120HP, se kterými neměl telefon žádný problém. Hudba hraje a nikde přitom nepřekáží žádné dráty.

Hudební soubory mohou bydlet jak na rozšiřující paměťové kartě, tak i ve vnitřní sdílené paměti o velikosti 75 MB. Přehrávač doplňuje zvuk vizualizací na displeji, více uživatelů by ale zřejmě ocenilo možnost jeho minimalizace, aby se s telefonem dalo pracovat. Svá oblíbená alba si budete muset zařadit do playlistů, adresář telefon přehrát nedokáže. Při zamknuté klávesnici je možné regulovat hlasitost bočními tlačítky.

   
Přehrávač MP3 s různými vizualizacemi • kontextová nabídka přehrávače • nastavení zvuku

 
Tvorba alb, neboli playlistů • výběr skladem do playlistů • přehrávat můžete i videosoubory


V příští kapitole napíšeme o adresáři, práci se zprávami, dvoumegapixelovém fotoaparátu a zcela nové funkci: propojení s televizorem

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230i, Samsung D600E, Sony Ericsson K750i, Dodávané stereo, Hvězda, Černá, Velký, Drátové sluchátko, Černý okraj, Samsun, Cerna, Jediný kanál, Velký test, Sam, Test