Samsung D600E: černá hvězda (velký test)

Samsung D600E je mobilní telefon, který vám snese modré z nebe a ještě přidá něco navíc. Nabízí brilantní displej, dvoumegapixelový fotoaparát, paměťovou kartu a pořádnou nálož funkcí. Získá si vás zvukem stereofonních reproduktorů a ohromí možností připojení k televizoru.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 parametry fotoaparátu v katalogu fotomobilů
 • mobile phone in English catalogue

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • špičkový displej
  • kvalitní dvoumegapixelový fotoaparát
  • podpora EDGE
  • možnost synchronizace

Hlavní nedostatky

  • chybí vyzváněcí profily
  • e-mailem lze odeslat jen malé přílohy
  • hodilo by se rádio
  • chybí infraport

Samsung D600E je jedním z nejvybavenějších mobilů bez operačního systému. Z hlediska výbavy a funkcí se mu mohou postavit jen takoví silní konkurenti, jako Sony Ericsson K750i nebo Nokia 6230i. Proti nim má silnou zbraň v podobě mimořádně atraktivního designu a kromě jiného přidává navíc drobnosti v podobě stereofonního Bluetooth výstupu nebo výstupu kompozitního videosignálu. Ano, tento telefon můžete bez problémů připojit dodávaným kabelem k obyčejnému televizoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D600E

Model navazuje na starší Samsugn D500E, který se doposud úspěšně prodává za cenu převyšující deset tisíc korun. Novinka po něm zdědila celou designovou koncepci. Má stejnou hmotnost a tělo o rozměrech 96 × 47 × 22 mm; je tedy o milimetr širší, ale o dva milimetry tenčí. Písmeno E v názvu modelu značí, že se jedná o model s podporou rychlých datových přenosů EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S telefonem se pohodlně pracuje • vysouvací mechanismus je kvalitní a pevný 

V temném hávu

Samsung D600E je přístrojem vysouvací konstrukce. Ta se v poslední době stává poměrně populární na úkor véčkových telefonů, oproti kterým přidává snadnější a pohodlnější manipulaci při zachování stejných výhod – tedy možnosti použít v malém telefonu velký displej i pohodlnou klávesnici. Design je líbivý, ale na druhou stranu není vzhled tohoto telefonu ničím šokující, protože je téměř shodný s úspěšným předchůdcem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak se vám líbí?

Přední část telefonu obsahuje velký displej, který je zapouštěn pod tmavé krycí sklíčko a ve vypnutém stavu spolu s ním tvoří černou plochu. Nad displejem je stříbrným páskem zvýrazněný otvor sluchátka a pod displejem gravírovaný název výrobce ve stříbrném poli. To odděluje část s displejem od funkčních tlačítek a díky mírnému vystoupení slouží jako zarážka pro prst při vysouvaní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pochmurné přední straně najdete několik oživujících prvků • například u sluchátka • nebo pod displejem

Funkčních tlačítek je pět a kromě dvojice softwarových tlačítek pod displejem dokážou ovládat hovory a najdeme zde také korekční tlačítko s písmenem C. Všechny tyto klávesy jsou rozmístěny okolo čtyřsměrového kurzorového tlačítka, které obsahuje také potvrzovací střed. Jiná tlačítka na přední straně telefonu nenajdete, pouze na pravém boku přístroje je tlačítko pro spuštění fotoaparátu a na protilehlém boku pár tlačítek pro regulaci hlasitosti a další funkce, např. rolování v telefonním seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční část klávesnice

Pochválit musím dokonalé překrytí všech otvorů. Ať již se jedná o zdířku pro paměťové karty TransFlash ve spodní části levého boku, sdružený systémový konektor ve spodní hraně nebo audiovizuální konektor v horní části pravého boku, všechny jsou chráněny důmyslnými plastovými ucpávkami. Připevnění k telefonu zabrání jejich ztrátě a v zavřeném stavu nijak nenarušují vnější linie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny konektory jsou chráněny krytkami, které nelze ztratit

Prohlédnete-li si pozorně prostor horních rohů telefonu, jistě vaší pozornosti neunikne čtveřice maličkých otvorů na každém z nich. Ano, hádali jste jistě správně, jedná se o krycí mřížky stereofonních reproduktorů. A že testovaný telefon Samsung D600E hraje opravdu špičkově, si můžeme říci již teď a trochu tak předběhnout. Na horní hraně pak ještě zahlédnete zdířku pro připevnění šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Reproduktory jsou na obou stranách

V horní části zadní strany vidíme ve stříbrném okruží čočku dvoumegapixelového fotoaparátu doplněnou po jedné straně diodovým bleskem a vypouklým zrcadlem pro usnadnění tvorby autoportrétů na druhé straně. Protože je baterie přímo součástí zadní stěny telefonu, telefon ani při velmi silném stisku nejeví sebemenší snahu k zavrzání. Celá zadní strana telefonu je jakoby pogumována a Samsung díky tomu leží na desce pracovního stolu i při vibračním vyzvánění jako přikovaný. Díky měkčenému povrchu se také velice pohodlně drží a neudržuje otisky prstů. Akumulátor je lithium-iontový a se svou kapacitou 850 mAh dokáže napájet telefon v pohotovostním režimu údajně až dvanáct dnů a při hovoru sedm hodin. V praxi hodně záleží na způsobu použití. Když se na telefon budete jen dívat, vydrží třeba týden. Při velmi aktivním používání můžete dobíjet každý den. Dobíjení trvá asi dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po odsunutí horní části telefonu vzhůru na nás vykoukne černá a jen tak mimochodem velmi dobrá klávesnice. Klávesy jsou dostatečně velké i pro dřevorubecké prsty, jsou mírně zapuštěny pod hranu okolního plastu a hmatově jsou od sebe velmi dobře odlišitelné i bez kontroly zrakem. Zdvih kláves i jejich dotisk je optimální, tlačítka jsou stabilní po celé dráze jejich chodu. Díky tomu se na klávesnici velmi dobře a hlavně rychle a bez překlepů zadává i delší text, například do e-mailové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek 
Podsvícení klávesnice je bílé


V příští kapitole rozebereme displej, povíme si o uživatelském prostředí a ovládání, přijde řeč také na hudební funkce Samsungu

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230i, Samsung D600E, Sony Ericsson K750i, Cerna, Černý okraj, Hvězda, Dodávané stereo, Velký, Velký test, Samsun, Jediný kanál, Černá, Drátové sluchátko, Test, Sam