Samsung D800: krok do vyšší společnosti (test)

Je nízký, široký, naleštěný a každý se za ním otočí. Není to Ferrari ani Lamborghini, ale nový Samsung D800. Luxusní placka s výsuvnou konstrukcí má mimořádně kvalitní displej a solidní výbavu. Video!

Když nechcete mluvit

Textovky, EMS, multimediální zprávy nebo e-maily – vše je k dispozici. Při psaní pomáhá osvědčený slovník T9. U textových zpráv nepoužívá diakritiku a nedochází tak k nemilému zkracování, multimediální zprávy a e-maily už jsou háčky a čárkami ozdobeny. Pokud slovníku T9 nepřijdete na chuť, můžete jej trvale vypnout.


Nabídka zpráv • psaní textové zprávy

Při psaní textovky je k dispozici až 8 řádků textu. Editor ukazuje počet zbývajících znaků z celkového počtu 1836, které je možné v rámci jednoho vzkazu napsat. O počtu použitých zpráv jste také informováni. Pochvalu si zaslouží intuitivní editor multimediálních zpráv, ve kterém se neztratí ani úplný začátečník. Postupně můžete zaplnit čtyři položky stránky (předmět, obrázek nebo video, zvuk, text), které jsou na displeji zobrazeny ve formě ikon s popiskem. Pokud je položka již nastavena, černobílá ikona se zabarví. Před odesláním můžete zkontrolovat náhled zprávy.

 
Tvorba multimediální zprávy

E-mailový klient dokáže spravovat až pět účtů prostřednictvím protokolů POP3, IMAP4 a SMTP. Ne však zároveň, aktivní je vždy jen jeden. Nastavení je docela podrobné a zahrnuje i jednoduchý spamový filtr, který blokuje vybrané odesílatele nebo e-maily s některým „zakázaným“ slovem v předmětu. Dále se nabízí nastavení automatického stahování, limitu velikosti stahovaných zpráv nebo příjem pouze hlaviček zpráv. E-mailem lze obousměrně posílat i přílohy.

  
Tvorba nového e-mailu

Buďte kreativní

Fotoaparát je umístěn na zadní straně vrchní výsuvné části a při zavřeném telefonu je tedy skrytý a chráněný před poškrábáním a nečistotami. U okénka fotoaparátu je malé zrcátko pro autoportréty, ale diodový blesk chybí. Rozlišení snímacího čipu je 1,3 Mpx, což umožňuje zachycení snímků s rozlišením 1280 × 1024 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je šikovně schovaný

Aplikaci fotoaparátu lze spustit krátkým podržením speciálního bočního tlačítka nebo výběrem z nabídky. I když je na boku tlačítko, fotografuje se s přístrojem nastojato. Hledáčkem může být celý displej, ale ne vše, co na něm uvidíte, bude na výsledné fotografii. Proto je vhodnější zapnout hledáček s odpovídajícím ohraničením. Stisk spouště reaguje trochu se zpožděním a je třeba na to pamatovat.

 
Hledáček fotoaparátu • nabídka funkcí a nastavení • nápověda

Horizontálními směry navigační klávesy regulujete horizontálními směry navigační klávesy, vertikálními lze snímaný objekt dvojnásobně digitálně přiblížit. I přiblížený snímek bude v plném rozlišení, chybějící body jsou dopočítány. Pod levou kontextovou klávesou se skrývá nabídka nastevení. Vybrat můžete rozlišení snímku, kvalitu JPEG komprese, umělecké efekty, samospoušť, ozdobné rámečky nebo také zvuk spouště, zoomu a kompenzace expozice. Všechny zvuky lze naštěstí vypnout.

Párem tlačítek na boku telefonu je možné obraz horizontálně i vertikálně překlápět. K čemu je to dobré nevím. Zvláštností je také tzv. „mozaikový výběr“ snímání scény. Podle přednastavených schémat vyfotografujete několik obrázků, které se pak sjednotí do celku. Základem je mozaika čtyř snímků, ale vytvořit můžete například kruhové prolnutí tří fotografií nebo třeba vyfotit svého kolegu a druhým stiskem spouště do připravené komiksové bubliny k jeho ústům vyfotíte nějaký text.

Ukázkové snímky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka zoomu a zároveň důsledku opožděné spouště (snímek se pohybem fotoaparátu deformoval)

Všechny hlavní funkce lze rychle ovládat prostřednictvím numerických tlačítek. Výsledné snímky zapadají do běžného fotomobilového průměru. Při okrajích je patrné mírné rozmazání a fotografování zblízka nemá moc smysl.

Se Samsungem D800 můžete natáčet také velmi kvalitní video v rozlišení 352 × 288 bodů. To už je docela použitelné i na přehrávaní v počítači. Chcete-li se přesvědčit, podívejte se na článek s o videu natáčeném Samsungem E720. U tohoto modelu se podpora takto kvalitního videa objevila poprvé.

Ukázkové video: ruch na ulici (3,3 MB, MP4 - z důvodu změny formátu souboru pro stahování zabaleno do ZIP)

Hudba i video do kapsy

Nabídka doplňkových funkcí je docela pestrá, nejvíce asi zaujme MP3 přehrávač. Ten zaujme vizuálními efekty, ale s funkcemi už je to horší. Ze seznamu všech skladeb uložených v telefonu můžete vytvářet playlisty, o třídění podle interpretů nebo adresářů si nechte zdát. Mezi skladbami lze přeskakovat, ale v jednotlivých skladbách není možné přetáčení. V nabídce můžete kromě výběru vizualizace nastavit opakování skladby a vyladit kvalitu zvuku pomocí ekvalizéru, který nabízí pouze čtyři přednastavené režimy. Dále je možné zapnout 3D efekt. Aplikaci MP3 přehrávače nelze nechat běžet na pozadí – pokud chcete s telefonem pracovat, musíte hudbu vypnout.

 
Různý vzhled MP3 přehrávače • seznam skladeb

Sluchátka jsme bohužel k testovanému telefonu nedostali, tak nemohu posoudit jejich kvalitu. Hlasitý reproduktor úplně postrádá basovou složku a při maximální hlasitosti začne trochu rezonovat. Žádná sláva.

Telefon zvládne přehrávat i video. Poradí si i s poměrně kvalitním videem s rozlišením 240 × 320 bodů a patnácti snímky za sekundu ve formátu MP4. O to více potěší, že lze video sledovat na celé ploše displeje při držení telefonu naležato (nehledejte tuto možnost v nabídce a prostě stiskněte jedničku). Bohužel ale není možné přetáčet. U hudební skladby se to dá ještě překousnout, ale když vám někdo zavolá pět minut před koncem filmu, musíte se na celý podívat znovu, pokud chcete vidět konec.


Pouštíme si MASH v telefonu

Největším omezením je ovšem absence slotu pro paměťové karty. Vnitřní paměť má sice velkou kapacitu 80 MB, ale to sotva vystačí na jedno hudební album. K souborům uloženým v paměti se přistupuje prostřednictvím přehledného správce souborů, ve kterém jsou rozlišeny obrázky, videa, hudba, zvuky a další soubory. Nové složky není možné vytvářet.

 
Prohlížeč souborů • prohlížíme obrázky • stav paměti


V další kapitole se podíváme na organizaci času a další doplňkové funkce. Povíme si o datových přenosech a prozkoumáme obslužný software.

Témata článku: Samsung, , Samsung D600E, Samsung D800, Společnost, Prvotřídní zpracování, Mozaika, Samsun, Mini model, Rychlé nasazení, Nejoblíbenější funkce, Vesmírná střílečka, Telefonista, Přiblížený snímek, Špičkový design, Ostříží zrak, Test, Krok, Jemný detail, Sam