Samsung E300: vánoční bomba (test)

Samsung připravil pro letošní vánoční trh nový model E300. Z řady Samsungů, které se podobají jako vejce vejci, vybočuje v dobrém slova smyslu hned několika směry. Fádně stříbrný vzhled je vylepšen černou náprsenkou, střední tlačítko potvrzuje volbu a vnější displej zobrazuje obrázek volajícího.

Dva výborné displeje

Vnější malý displej má rozměry 20 × 13 mm, jeho rozlišení je 96 × 64 obrazových bodů. Pokud si stejně jako já pamatujete především starší véčkové telefony, které používaly vnější displej jen pro zobrazování hodin a informací o příchozích hovorech, budete překvapeni. Zatímco vnější displeje u těchto starších telefonů byly vždy o jeden až dva řády méně barevné, než ty vnitřní, u Samsungu se můžete těšit na plných 65 tisíc barevných odstínů a aktivní technologii TFT. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní i vnější displej se umí pěkně rozzářit do mnoha barev

S vyšším počtem barev je spojená i vyšší spotřeba energie, proto vnější displej po chvíli nečinnosti nemilosrdně zhasne. Chcete-li ale vědět, kolik je zrovna hodin, stačí, když na chvíli podržíte jedno z tlačítek umístěných na levém boku telefonu. Ke slovu se vnější displej dostane hlavně v případě příchozích hovorů nebo focení v uzavřeném stavu, o všem se dočtete v dalších kapitolách.


I na vnějším displeji si můžete měnit barevné schéma

  
Při vyzvánění se na vnějším displeji zobrazí fotografie a jméno volajícího • samozřejmě zůstala zachována i tradiční informační funkce

Vnitřní displej je mnohem větší, zabírá celých 28 × 35 mm. Zobrazí sice také 65 tisíc barev, jeho rozlišení je ale vyšší. Obrázky si můžete užívat na 128 × 160 obrazových bodech. Na vnitřní displej si můžete umístit animovanou tapetu, u vnějšího si můžete jen zvolit barvu mezi modrou, nebeskou modrou, zelenou a purpurovou. Samozřejmě můžete nastavovat, jakou barvu má mít písmo, jestli se má zobrazovat aktuální čas a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej je vynikající • infromační dioda září mnoha barvami

Inovace v nabídce

Hlavní nabídka Samsungu E300 je tvořena mřížkou devíti ikon. Pokud vám tato podoba nevyhovuje, můžete si v nastavení vybrat jinou. K dispozici jsou dvě podoby známé z jiných Samsungů – zobrazení tří položek nabídky na jedné obrazovce (režim Styl pruhu) a zobrazení jedné položky přes celou obrazovku (Styl stránky). Další úrovně nabídky jsou už ve všech případech textové.

 
Hlavní nabídka ve třech různých typech zobrazení • dílčí nabídka je již textová, doplněná číslem zrychlené volby

V nabídce se můžete pohybovat čtyřsměrným kurzorovým tlačítkem. Střed tohoto tlačítka je stále modrý, má na sobě písmeno „i“ a v pohotovostním režimu spouští vestavěný prohlížeč wapových stránek. Při procházení v nabídce s ním ale můžete (chvíle na fanfáry) potvrzovat vybranou volbu. To dosud neuměl žádný Samsung, pro potvrzení jste museli nelogicky a hlavně nepohodlně přesunout prst na levou funkční klávesu. Je možné, že v některém dalším Samsungu bude toto tlačítko označeno nápisem OK nebo něčím podobným.


Různá nastavení pohotovostního displeje

Do seznamu konečně rychleji

Do telefonního seznamu se lze dostat klasickým, často kritizovaným způsobem, pomocí pravé kontextové klávesy a potvrzení funkce pro vyhledávání. Celkem tak potřebujete stisk dvou různých kláves. U nového Samsungu si však můžete libovolně navolit funkce tří směrů kurzorové klávesy. Na výběr máte z devatenácti funkcí, včetně přístupu do telefonního seznamu.


Třem směrům navigační klávesy lze přiřadit vybrané funkce

Kapacita seznamu opět překonala vše, na co jsme u Samsungů zvyklí. Po starší modelu A800 si totiž do adresáře můžete uložit celé dva tisíce položek. Ke každému jménu patří takřka neomezený počet telefonních a faxových čísel nebo e-mailových adres – jedna položka ale zabere v seznamu jedno místo. Poměrně neobvyklou funkcí je zobrazení fotografie volajícího na vnějším displeji v okamžiku, kdy vám dotyčný zavolá. Fotku si můžete vybrat z galerie nebo rovnou vyfotit, díky barevnému rozlišené dokonce i na malém displeji rozeznáte obrázek neoblíbené učitelky od vlastní přítelkyně a dokážete správně zareagovat.


Telefonní seznam • vyhledávat je možné i ve skupinách, které lze samozřejmě libovolně pojmenovat

Jednotlivé lidi můžete dělit do skupin, kterým můžete přiřazovat různé čtyřicetihlasé vyzváněcí melodie. Samsung šel dokonce tak daleko, že jednotlivé skupiny mohou mít odlišný i tón upozorňující na příchozí textovou zprávu. Pro zprávy je ale k dispozici stále oddělená a nerozšiřitelná skupinka několika zvuků. Mobil bez problémů kombinuje seznam z paměti telefonu i paměti karty SIM a vyhledání probíhá postupným zadáváním jména. Jediné, co bych seznamu vytknul, je stále chybějící plnohodnotná synchronizace s telefonem.

 
Přidání záznamu do seznamu • náhled na kontakt • zobrazení jména a obrázku při vyzvánění

Zprávy: žádná revoluce

Samsung E300 umí přijímat a odesílat textové zprávy, stejně jako všechny současné telefony. Přímo v mobilu si můžete archivovat až dvě stovky zpráv, další snadno uložíte v paměti karty SIM. Při psaní vám pomůže český slovník T9, který píše bez háčků a bez čárek. Kdybych vám to ale chybělo, v nastavení můžete nastavit kódování s diakritikou. Po napsání tečky, vykřičníku či otazníku se automaticky následující písmeno změní na velké.

Mezi T9, běžným způsobem psaní, psaním čísel a speciálních znaků musíte dokola přepínat pomocí pravé funkční klávesy. Slovník T9 ale bohužel nelze trvale vypnout, nastaví se automaticky při každé nové zprávě. V průběhu psaní telefon krásně odpočítává počet znaků, které ještě můžete vložit. Po každých sto šedesáti znacích se objeví dostatečně zřetelné upozornění na to, že výsledná zpráva bude rozdělena na více esemesek.

 
Nabídka zpráv a psaní textovky • písmo lze formátovat

Do multimediálních zpráv můžete vkládat vyfocené obrázky a zvuky, mobil si bohužel neporadí s videoklipy. Podporováno je více stránek v jedné zprávě, celková velikost ememesky však kvůli omezení operátora nesmí překročit 100 kB. Pro uložení přijatých a odeslaných zpráv máte k dispozici 1 400 kB.

 
Do telefonu se vejde až 200 textovek • tvorba multimediální zprávy

V telefonu nenajdete žádný program pro rychlé posílání zpráv (ICQ či MSN Messenger), Samsung dokonce neumí pracovat ani s e-maily. To je škoda, jiné mobily této značky to už uměly.


V další kapitole se podíváme na vestavěný fotoaparát a projdeme všechny doplňkové funkce. Nakonec telefon celkově zhodnotíme

Témata článku: Samsung, , Motorola V220, Samsung E300, Samsun, Sam, Postupné snižování, Stříbrný vzhled, Bubbles, Poslední kapitola, Test, Bomba, Informační funkce, Letitý problém, Vyhrazený prostor, Čas kritizovaný