Samsung E300: vánoční bomba (test)

Samsung připravil pro letošní vánoční trh nový model E300. Z řady Samsungů, které se podobají jako vejce vejci, vybočuje v dobrém slova smyslu hned několika směry. Fádně stříbrný vzhled je vylepšen černou náprsenkou, střední tlačítko potvrzuje volbu a vnější displej zobrazuje obrázek volajícího.

Fotoaparát zvládá video

Vestavěný fotoaparát má rozlišení VGA, tedy 640 × 480 obrazových bodů. Při focení si můžete samozřejmě nastavit i několik menších rozlišení, stejně jako můžete volit mezi čtyřmi stupni kvality. Na výběr je i několik barevných efektů – černobílá podoba snímku, negativní verze, sépiové zabarvení a různé obrysy. Pokud by vám ani to nestačilo, zkuste doplnit fotku nějakým rámečkem. K dispozici je digitální zoom, podobu snímku můžete ovlivňovat kompenzací expozice.

 
Hledáček fotoaparátu a možnosti nastavení

Kromě tří, pěti a desetisekundové samospouště můžete telefon donutit, aby vyfotil několik snímků rychle za sebou, případně zapnout noční režim. Poslední předvolba je určena pro lidi, kteří se při focení různě kroutí. Umožňuje totiž otočit, případně zrcadlově převrátit focenou scénu. Při focení reaguje displej překvapivě rychle.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

 
 
Se snímanou scénou můžete dělat takovéto psí kusy

Komu nestačí statické obrázky, může si natočit krátké video. Samsung ho zvládá dokonce i se zvukem, rozlišení je ale přizpůsobeno velikosti displeje. Všechny fotky a videoklipy můžete ukládat do paměti o kapacitě 4 096 kB.

Nejdřív práce, potom zábava

V oblasti funkcí pro práci by Samsung mohl trochu přidat, ostatní výrobci jsou na tom v řadě případů lépe. I u tohoto telefonu samozřejmě chybí Bluetooth, budete si muset vystačit s infraportem nebo datovým kabelem. Po připojení k internetu je k dispozici GPRS třídy 8.

   
Budíků můžete mít nastaveno rovnou několik • kalendář v měsíčním a denním náhledu • zadání upomínky

Kalendář nabízí tři standardní pohledy – denní, týdenní a měsíční. Budete si ale muset chvíli zvykat na to, že týden podle Samsungu začíná nedělí. Události nemohou být opakované, lze k nim ale přiřadit upozornění. K dispozici je také jednoduchá kalkulačka, která samozřejmě zvládá priority matematických operátorů, dále pak seznam úkolů a převodník měn. Myšlenky si můžete zaznamenat do půlminutových hlasových poznámek.

 
Kalkulačka • úkolovník • hlasové poznámky • převodník měn

V telefonu najdete celkem čtyři javové hry, všechny ale známe ze starších telefonů. Dlouhou chvíli si ukrátíte při přerovnávání barevných bublin (BubbleSmile), budování ropovodů (Fun2Link), hraní šachů nebo golfu. Samozřejmě si můžete nainstalovat jakékoliv další hry, je pro ně vyhrazeno celých 512 kB paměti. Do dalších 716 kB můžete uložit vlastní obrázky nebo melodie.


V telefonu najdete tyto čtyři hry, které již můžete znát z jiných Samsungů

Ještě bych se zastavil u Javy, která je podle testů programem jBenchmark ukázkově pomalá. S výsledky 409 (test Javy 1.0) a 13 (Java 2.0) patří Samsung E300 na poslední příčky dlouhého žebříčku.

Závěrečné zhodnocení

Samsung představil telefon, který v mnoha směrech boří dva zažité mýty o mobilech této značky. Za prvé není celý stříbrný a doplnění malým kouskem černé barvy vzhledu opravdu prospělo. Za druhé vyřešil letitý problém se středním tlačítkem, které nedokázalo potvrdit volbu.

Výborné je zobrazování fotografie volajícího na vnějším displeji, stejně jako jeho kvalita. Konečně nemusíte přemýšlet, který Pepík vám zrovna volá. Stejně tak musím pochválit možnost focení v zavřeném stavu, při kvalitě vnějšího displeje je to celkem bezproblémová záležitost.

Konkurentem Samsungu E300 je například Motorola V220, kterou seženete za necelých šest tisíc. Za ušetřené tisícikoruny ale přijdete o stylovost a eleganci, kterou umí nabídnout právě Samsung. U toho se dá navíc předpokládat postupné snižování ceny.

Motorola V220

Plusy a minusy

+ vzhled a provedení
+ možnost nastavit funkce hlavnímu tlačítku
+ střední tlačítko potvrzuje volby

– stále stejný design 
– u některých operací je pomalý 
– fotografie nelze poslat přímo přes infraport

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


Druhý pohled

Zde mají vyhrazený prostor ostatní členové redakce, aby vyjádřili svůj názor k testovanému telefonu.

David Polesný

Véčky značky Samsung jsem vždy trochu opovrhoval. Vadil mi jejich stereotypní design a tradiční neduhy v podobě přístupu na wap potvrzovacím tlačítkem, vstupu do seznamu na dva kroky nebo pevně stanovenými funkcemi kurzorové klávesy. Samsung E300 se zapříčinil o malou revoluci v mých názorech a získal si mé sympatie. Kromě vyléčených neduhů oceňuji tradičně vynikající hlavní displej a vyzvánění, kvalitní barevný vnější displej a příjemnou změnu odstínu na předním krytu. Občas mne ala zarazila lenost telefonu, obzvlášť při nahrávání javových aplikací. Dále bych ocenil propracovanější kalendář.

Marek Lutonský

Telefony Samsung jsou stále stejné a černá náprsenka to nezmění. Když model E700 mohl být jiný než ostatní, proč od té doby Samsung nic podobného nepředvedl?

Testovaný Samsung E300 je ale dobrý telefon, se kterým asi bude většina lidí, kteří od mobilu neočekávají nemožné, spokojena. Funkce pro telefonování a pro zprávy jsou velmi propracované, s organizací času to je sice už horší, ale Samsung budí - a co chtít víc. Oceňuji střední potvrzovací tlačítko a možnost nastavit funkce tří směrům hlavní klávesy. Docela příjemná je i zaváděcí cena, myslím proto, že Samsung E300 může mít úspěch.


Poslední kapitola je vyhrazena pro rozsáhlou galerii fotografií, ve které najdete obrázky z článku a mnoho dalších

Témata článku: Samsung, , Motorola V220, Samsung E300, Stříbrný vzhled, Postupné snižování, Vyhrazený prostor, Čas kritizovaný, Bubbles, Bomba, Sam, Test, Poslední kapitola, Informační funkce, Samsun, Letitý problém