Samsung E330: kulatý jako oblázek (test)

Nový Samsung E330, který se pomalu začíná prodávat, nepřináší žádné nové technologie nebo funkce. Je to takový normální mobil pro normální lidi, kterým se ale díky atraktivnímu designu určitě bude hodně líbit. Je to stříbrné véčko bez antény – kulaté jako vajíčko.

Klíčové funkce

  • atraktivní design
  • velmi dobré zpracování
  • kvalitní barevné displeje
  • obrázek volajícího na čelním displeji

Hlavní nedostatky

  • telefon po zhasnutí malého displeje neindikuje zmeškané události
  • odnímatelná krytka systémového konektoru
  • chybí infraport
  • méně pohodlná klávesnice

Dnes to bude kratší. Nový Samsung E330 je totiž telefon, který z pohledu funkčnosti nepřináší nic nového. Jde vlastně o model E300 (recenze) nebo E630 (recenze) v designu Samsungu X460 (recenze). Rozhodně ale netvrdím, že to je špatně. Nový vzhled je určitě atraktivnější a funkce naprosté většině lidí budou stačit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prostě vajíčko

Pod značkou Samsung jsme si dříve představili stříbrné véčko s anténou. Doba se ale mění a po modelech E700 a X460 je testovaný model E330 dalším Samsungem, který ukryl anténu dovnitř. Vzhledově mu to určitě pomohlo, oblý design je velice atraktivní a telefon díky tomu určitě u mnoha lidí získá víc bodů než stejně vybavené Samsungy s anténou.

Klepněte pro větší obrázek Srovnání velikosti s platební kartou

Samsung E330 měří 86 × 46 × 24, a to mu dává známku malý telefon. Při hodnocení hmotnosti 85 g jde o lehký mobil. Jeho kryty už tradičně nejsou výměnné, Samsung je vyrobil ze stříbrného metalizovaného plastu. Displej obkružuje chromová elipsa, ve které je matný a trochu drsný štítek. U něj mám trochu obavu, že ztratí své vizuální vlastnosti – že se ošoupe, odře nebo ušpiní. Už po pár dne používání na něm jsou trochu vidět stopy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Štítek kolem displeje • proč někteří ostatní výrobci neumí udělat tak pevné telefony jako Samsung?

Zpracování Samsungu E330 je vynikající. Telefon je dokonale pevný, kloub se mimo vymezenou osu ani nehne. Jen kdybych měl za každou cenu kritizovat, vybral bych si slabé vrzání, které se ozve po silnějším zatlačení na otevřený displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pasivní, ale není to vidět

Čelní displej je barevný, má rozměry 19 × 19 milimetrů, rozlišení 96 × 96 bodů a zobrazí pětašedesát tisíc barev. Na to, že používá pasivní technologii UFB, je překvapivě kvalitní. Pasivita se projevuje jen při pohledu z jiných úhlů než z čelního, kdy se zobrazení ztrácí. Na vnějším displeji se v pohotovostním stavu zobrazují hodiny a obvyklé stavové symboly. U hodin si můžete vybrat mezi digitálním zobrazením a třemi variantami s ručičkami. Je škoda, že na čelní displej nelze nahrát žádnou obrázkovou tapetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zhasnutém displeji není nic vidět • na pohled byste neřekli, že je pasivní

Při příchozím hovoru se na malém displeji objeví číslo nebo jméno volajícího. Může se ukázat také obrázek, například fotografie volajícího. Po zmeškání hovoru nebo u nepřečtené zprávy na displeji zůstane upozorňující ikona. Displej ale po chvíli zhasne a zmeškané události tak snadno přehlédnete. Je to škoda, zvlášť když pod displejem je kontrolka, která v takovém případě mohla zuřivě blikat. Místo toho jen zbytečně indikuje pohotovostní stav – každých pár sekund se modře rozsvítí.

 
Čtyři možné podoby hodin na malém displeji 

  
Příchozí hovor • příchozí hovor u osoby s přiřazeným obrázkem • ikona zmeškaného hovoru • přišla SMS

Fotoaparát téměř s bleskem

Nad displejem je objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu. Má rozlišení VGA (640 × 480 bodů) a pořízené obrázky jsou pouze průměrné. Stejně jako třeba u modelu E630 mi vadí, že hledáček ukazuje jen výřez snímku a celý formát spatříte až po vyfocení.

 
Prostředí fotoaparátu • na aktivaci je třeba chvíli počkat • galerie obrázků

Díky čelnímu displeji lze fotit i se zavřeným telefonem, fotoaparát se aktivuje delším podržením tlačítka na pravém boku. Stejné tlačítko potom slouží jako spoušť. Možnosti nastavení fotoaparátu nejsou špatné. Samsung nabízí digitální zoom i kompenzaci expozice, z kontextové nabídky lze volit různé velikosti a kvalitu snímků, efekty, samospoušť nebo sériové snímání. Stisknutím tlačítka s nulou se rozsvítí bílá LED, která osvítí blízkou scénu a při pořízení snímku ještě blýskne větší intenzitou. Hlasitý zvuk, který se ozve po stisknutí spouště, nelze žádným způsobem vypnout – je slyšet i v tichém režimu.

Ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední dva obrázky ukazují stejnou scénu bez použití a s použitím přisvětlovací diody

Dvojtlačítko na levém boku telefonu slouží pro regulaci hlasitosti. V nastavení si můžete vybrat, jestli jeho delší podržení pouze utlumí vyzvánění telefonu, nebo jestli hovor úplně odmítne. Nad tlačítkem je zdířka pro konektor osobní handsfree chráněná pryžovou krytkou, která je na jedné straně připevněna k telefonu, takže ji neztratíte. K telefonu dostanete pěknou bondovku kombinovanou se šňůrkou na krk – její očko se provlékne otvorem v levém rohu mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro aktivaci fotoaparátu • dvojtlačítko pro nastavení hlasitosti a konektor
pro handsfree • otvor pro poutko

Špuntík chrání také systémový konektor. Není však upevněn a je to tak drobná součástka, že ji po nabíjení snadno zapomenete vrátit zpět. Jedinou možností, jak spojit telefon s počítačem, je použít kabel. Samsung u tohoto modelu zapomněl na infraport a Bluetooth tradičně nepodporuje. Baterie je součástí zadního krytu, jde o typ Li-Ion s kapacitou 800 mAh. Samsung udává výdrž až 220 hodin v pohotovosti a 190 minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka systémového konektoru je malá a odnímatelná • pohled pod baterii


V další kapitole popíšu vnitřní displej, klávesnici a vrhnu se na hodnocení funkcí. Dočkáte se v ní i celkového posouzení telefonu

Témata článku: Samsung, , Samsung E300, Samsung E330, Samsung E600, Samsung E630, Samsung X460, Kompletní návod, Typ datového, Jak, Sam, Test, SIM Toolkit, Oblázek, Bílá led, Jediná cesta, Dlouhá textovka, Předchozí krok, Oblý design, Stejné tlačítko, Samsun