Samsung E570: jak uspokojit ženu (test)

Samsung E570 je véčko, které je určeno výhradně ženám. Nabídne nejen líbivý vzhled a pastelové barvy, ale i funkce určené jen pro ně.
Kapitoly článku

Klávesnice: pro ženské palečky

Na klávesnice lze napsat dvě odlišná hodnocení podle toho, kterou její část budu popisovat. Numerická část klávesnice je vyvedena ve stejné barvě jako zbytek telefonu. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná, mírně vypouklá a dobře se tisknou. Při stisku je slyšet tiché cvaknutí. Absence mezer mezi jednotlivými klávesami není na škodu.

Samsung_E570_24.jpg Samsung_E570_25.jpg Samsung_E570_26.jpg 
Klávesnice se povedla... • ...až na navigační klávesu

S funkční částí klávesnice je to již o něco horší. Tvoří ji čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem, dvojice kontextových kláves, korekční tlačítko a klávesy pro zahájení a ukončení hovoru, přičemž pro efekt je celá tato část klávesnice stříbrná. Výhrady zde mám k navigační klávese, jejíž jednotlivé směry jsou špatně hmatově odlišitelné a pro větší palec také příliš malé. Nevýhodu také činí jejich bezprostřední sousedství s ostatními klávesami. Může tak alespoň při prvotních kontaktech s telefonem docházet k častým překlepům. S ostatními funkčními klávesami se již pracuje lépe.

Samsung_E570_27.jpg Samsung_E570_28.jpg Samsung_E570_29.jpg
Rychlé psaní není problém

Popisky klávesnice jsou ve tmě dostatečně silně podsvíceny bílým světlem. Střed navigační klávesy září růžově.

Samsung_E570_45.jpg Samsung_E570_46.jpg

Displeje: OLED a TFT

Samsung E570 má jako každé správné véčko dva displeje: vnější a vnitřní. Vnější displej na předním krytu je pouze monochromatický a využívá technologii OLED s nízkou energetickou náročností. Zobrazuje modré písmo na černém podkladu, má vertikální orientaci a je rozdělen na dvě části. Horní část tvoří digitální hodiny a několik ikonek, které informují například o přijaté zprávě, síle signálu, stavu baterie apod. Pod nimi je grafická část displeje s rozlišením 176 × 16 bodů. Zde se v pohotovostním stavu může krátce zobrazit aktuální datum nebo počet ušlých kroků. Jinak displej souží pro zobrazení jména volajícího, jména právě přehrávané skladby, počtu zmeškaných hovorů a podobných záležitostí.

Samsung_E570_30.jpg Samsung_E570_47.jpg
Displej zhasnutý • a v akci

Zatímco ale ikony s hodinami mohou být zobrazeny neustále, informace na grafické části displeje po pár sekundách zmizí a vyvoláte je podržením dvojtlačítka pro regulaci hlasitosti. Z tohoto důvodu se tak při pohledu na vnější displej nedozvíte, jestli vám někdo v době vaší nepřítomnosti volal. Informace o zmeškaném hovoru totiž zmizí. Oproti tomu přijatou zprávu signalizuje neustále rozsvícená ikonka oranžové barvy. Překvapila mě ale poměrně špatná čitelnost vnějšího displeje na přímém slunci. Je totiž chráněn tmavým sklíčkem, které se na ostrém slunci občas leskne.

Samsung_E570_44.jpg Samsung_E570_41.jpg Samsung_E570_42.jpg Samsung_E570_43.jpg
Displej při vyzvánění - Honza volá • druhý řádek po chvíli zhasne • a tak se nedozvíme, že nám honza 3× volal • nebo jaké je datum

Hlavní displej má vzhledem k ceně telefonu průměrné parametry. Na dnes již překonaném rozlišení 176 × 220 bodů zobrazí díky aktivní TFT technologii 65 tisíc barev. I přes nižší rozlišení je zobrazení dostatečně detailní bez snadno rozeznatelných pixelů. Barvy jsou syté i věrné, s čitelností na přímém slunci také nejsou problémy. V nabídce telefonu lze upravovat intenzitu podsvícení a dobu jeho činnosti. Hlavní displej se také může po uplynutí nastaveného času zcela vypnout.

Prostředí a ovládání: pes kývající hlavou na displeji

Ovládání telefonu je prakticky shodné s jinými telefony od Samsungu, například s vysouvacím modelem D900. Do hlavní nabídky se z pohotovostního režimu vstupuje levým kontextovým tlačítkem, pravé je pak napevno přiřazeno telefonnímu seznamu. Potvrzovací tlačítko bohužel z pohotovosti opět spouští wapový prohlížeč. Jednotlivým směrům navigační klávesy ale lze přiřadit rychlý přístup k jedné z dvaceti položek. Jen směr nahoru je pevně nastaven na vstup do vlastního menu, kde si můžete uspořádat další čtyři nejpoužívanější funkce.

01.jpg 04.jpg
Hlavní displej • na pozadí může být zobrazen kalendář

Pohotovostní displej nabízí široké možnosti přizpůsobení. Horní lišta je vyhrazena klasickým ikonkám o intenzitě signálu, stavu obou baterií, vyzváněcímu módu apod. Pod ní se nachází šedý pásek s aktuálním datem a digitálními hodinami. Jméno operátora lze umístit nahoru, dolu nebo zcela vypnout. Upravovat můžete i barvu a styl jeho písma. Spodní řádek pak jako obvykle slouží k popisu funkcí přiřazených kontextovým klávesám. Praktická je možnost trvalého zobrazení měsíčního náhledu na kalendář na pohotovostním displeji.

03.jpgZatřeste telefonem a psík zakývá hlavou

V nabídce najdete také jedno pozadí, které využívá pohybového senzoru zabudovaného v telefonu. Jedná se o nepříliš pěkného psíka, který při potřesení s telefonem začne kývat hlavou.

02.jpg 07.jpg 08.jpg 
Hlavní nabídka • dílčí nabídky mají ještě podnabídky

Hlavní nabídka telefonu může být zobrazena jako matice devíti ikon nebo jako klasický seznam. V obou případech je její barevnost střídmá. K dispozici jsou dvě barevné varianty nabídky: stylová černá, kdy je barevná jen vybraná ikona, a barevnější bílá. Další položky nabídky jsou již jen textové s vyskakovacími okny nižších úrovní, do kterých se přepnete stiskem pravého směru navigační klávesy. Menu má ale podle mého názoru jednu poměrně nepříjemnou vlastnost. Pamatuje si, ve které položce jste byli naposledy a cestu k ní vám tak při jeho dalším otevření nabídne jako prioritní. Občas se tak budete muset v nabídce vracet. Jinak je pohyb v menu poměrně svižný, telefon se neloudá. Můžete využít i klávesové zkratky.

05.jpg 06.jpg
Tmavé grafické schéma nabídky

Témata článku: Samsung, , Samsung E530, Samsung E570, Nákupní košík, Sam, Ostrý přechod, Svižný telefon, Test, Samsun, Zen, Druhý řádek, Oblíbená hudba, Boční klávesa, Šroubek, Digitální hodina, Jak