Samsung E630: teprve teď přicházejí Vánoce (test)

Samsung do předvánoční nabídky stihl zařadit ještě jednu novinku – snad nejatraktivnější model, jaký letos představil. Samsung E630 je elegantní vysouvací telefon se slušnou nabídkou nejdůležitějších funkcí. A hlavně není opět stříbrný!

Píšeme zprávy

U textových zpráv se už Samsung vzpamatoval a nechává uživatele vybrat, jestli má slovník T9 používat diakritiku a zkracovat zprávy, nebo psát bez háčků a čárek textovky plné délky. Teď by ještě řada lidí ocenila, kdyby se slovník T9 dal trvale vypnout. Musí se totiž manuálně deaktivovat pokaždé, když začnete psát novou zprávu.

 
Píšeme textovku • nastavení „háčků a čárek“

Práce se zprávami je jinak pohodlná, přispívá k tomu i kvalitní klávesnice. Při psaní textovek se hned od začátku odčítají napsané znaky a telefon také ukazuje, na kolik částí se text rozdělí. Do vnitřní paměti se vejde 200 SMS a stejné množství multimediálních zpráv. Jejich editor je velmi přehledný, kromě textu pojme i obrázek a zvuk. Proč ale opět chybí e-mailový prohlížeč? Samsung ho přitom má hotový, objevil se už v modelu D410.

 Editor MMS

Diktafon na šest hodin

Sekci věnovanou organizaci času netradičně zahájím diktafonem a záznamníkem hovoru. U Samsungu E630 totiž využívá celou kapacitu paměti a lze tak nahrát třeba až šestihodinový záznam. Diktafon je přístupný i ze zavřeného telefonu, do kontextové nabídky se dostanete stisknutím šipky dolů.

 
Nabídka organizačních funkcí • diktafon (všimněte si délky záznamu) 

U dalších aplikací pro organizaci času nevidím žádnou změnu. Samsung nabízí tři druhy opakovaných budíků, u každého si můžete vybrat dny, ve kterých se ozvou. Vypnutý telefon se s aktivním budíkem dokáže probudit.

 Nastavení budíku

Kalendář je stejný, týden v měsíčním pohledu začíná nedělí a i zkratky dnů odpovídají anglickým názvům. Tuto vlastnost vyčítáme Samsungu odjakživa – opravdu se s tím nebude nic dělat? V kalendáři se zobrazují také data z úkolovníku, navíc ale ještě schůzky, poznámky, že máte někam zavolat, a výročí. Ke všem položkám se dá přiřadit upozornění, opakované události ale Samsung nezvládá; ani u výročí.

   
Měsíční pohled na kalendář • jedna položka v kalendáři • úkolovník • detail úkolu

Co si myslíte, že dokáže funkce Samospoušť? Ne, nejsme zpět u fotoaparátu, Samsung takhle divně označuje funkci pro odpočítávání času.. Jinak jsou v nabídce i stopky a kalkulačka (zvládá priority matematických operací).

   
Komentář ani není potřeba

Rychlá Java i GPRS

O tom, že jste na telefonu vstoupili do nabídky javových her a aplikací, bude hned vědět celé vaše okolí. Samsung se o to totiž podělí několikasekundovou veselou melodií (proč proboha!). Standardně jsou v mobilu dvě hry: koulovaná Snowball Fight a hra Bubble Smile podobná Tetrisu. V Javě lze mimochodem střední tlačítko používat k potvrzování.

  
Dvě vestavěné hry • stav paměti pro javové programy

Samsung podporuje MIDP 1.0.3 a při rychlosti v jBenchmarku 1.0 dosáhl výsledku 792. Při srovnání podle tohoto kritéria tak patří mezi nejrychlejší modely Samsungu, celkově jde ale o průměrný výsledek.

Vestavěný wapový prohlížeč využívá GPRS třídy 10, přes Samsung se dá také z počítače připojit k internetu. Součástí balíčku EasyStudio je aplikace pro snadné nastavení datového spojení. S počítačem se telefon propojí přes infraport nebo kabelem.

 Wapový prohlížeč

Mazlík

Samsung E630 nijak nepřekvapil. Je to v podstatě úplně stejný telefon jako všechny ostatní Samsungy této třídy. Ale i když nám může vadit, že funkčně na některé konkurenční značky nedosahuje a stále přetrvávají některé stejné chyby, výrobce nejvíc zajímá, jestli svými výrobky zaujme spotřebitele. A s tím Samsung zjevně nemá problémy, ve třetím čtvrtletí celosvětově předběhl Motorolu a dostal na druhou příčku za Nokii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung E630 je mobilní telefon pro běžné uživatele, kteří potřebují hlavně volat a pracovat se zprávami. Tyto funkce telefon zvládá velmi dobře a vyzdvihnul bych zde třeba výjimečně kvalitní zvuk. Není to ale telefon třeba pro lidi, kteří by si s ním chtěli organizovat čas, vůbec také nepotěší polofunkční infraport, přes který nelze přímo posílat obrázky. Na výsuvném mechanismu se šetřilo, s tím se smiřme, stále si ale nemohu zvyknout na zapuštěné hlavní tlačítko. Například výběr ikon v nabídce byl značně nepohodlný a raději jsem využíval číslicové klávesové zkratky.

Velmi přijatelná je ale cena. Vzhledem k atraktivnímu designu by se dala očekávat na hladině o několik tisíc korun výš. Samsung E630 se ale prodává přibližně za 9 300 Kč, za které člověk získá opravdu pěkný telefon.

Podrobné parametry Samsungu E630 najdete v katalogu mobilů

V hodnocení podle redakční srovnávací metodiky získal Samsung E630 známku chvalitebný – 71 % a ocitl se na 42. místě z 241 hodnocených telefonů (stav k 15. prosinci 2004).

Obsah balení

  • telefon
  • baterie
  • cestovní nabíječka
  • modul s hlasitým handsfree
  • uživatelská příručka


V poslední kapitole tohoto článku najdete rozsáhlou fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Samsung, , , Samsung E630, Samsung E800/E820, Test, Podmínka používání, Interní mikrofon, Rychlé zavolání, Tep, Samsun, Pravý okraj, Průměrný výsledek, Špatné umístění, Sam, Vánoce ??, TED