Samsung E720: já s MP3 jdu jako ptáček (test)

Samsung vzal proslavený design véčka E700, bohatou výbavu výsuvného modelu D500 a stvořil model E720. Funkcemi nabité véčko má dva barevné displeje, megapixelový fotoaparát, Bluetooth, obří pamětí a přehrávač MP3.

Konečně kvalitní video

Telefon má sice bohatou nabídku funkcí a je použitelný i jako pracovní nástroj náročného uživatele, svým pojetím však zaujme především lidi toužící po multimediálním telefonu. Jedním z lákadel je také megapixelový fotoaparát.

Fotoaparát vytváří snímky o netradiční velikosti 1 152 × 854 bodů, k megapixelu mu proto pár bodíků ještě chybí. Je mi trochu záhadou, proč v novince není stejný fotoaparát jako u modelu D500, který uměl má rozlišení 1,3 Mpx a vytvářel snímky standardizované velikosti 1280 × 1024 bodů. Lze samozřejmě nastavit i menší rozlišení vhodná pro zasílání obrázků v MMS.

 Hledáček fotoaparátu

Na výběr máte ze čtyř stupňů nastavení kvality snímků, při fotografování lze vyvažovat expozici, nikoli však bílou barvu. Vytvářet lze snímky skládané do mozaiky nebo sekvenčním snímáním (až 15 snímků). K dispozici jsou klasické barevné efekty, doplňkové rámečky a funkce samospouště. Noční režim chybí, pro osvětlení blízkých objektů je k dispozici pár vysoce svítivých diod umístěných u objektivu. Tyto diody lze rozsvítit nastálo, nebo jen po čas expozice snímku. Posloužit mohou i jako svítilna, když při zavřeném telefonu chvíli podržíte některé z bočních zesilovacích tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Osvětlovací diody v akci

Kvalita fotografií mě trochu zklamala. V porovnání s ostatními megapixelovými fotomobily sice celkem obstojí, ale vyšší úroveň šumu a bílý závoj snímky značně degraduje. Ostrost je uspokojivá po celé ploše snímku, pouze s velmi blízkými záběry si fotoaparát neporadí. Také je poměrně náchylný na přepaly.

Ukázkové fotografie (v plném rozlišení):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Běžné snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kompenzace expozice: bez korekce • zatmavení, aby zadní stěna nebyla přepálena (zde si telefon neporadil s bílou) • zesvětlení, aby přední stěna nebyla příliš tmavá

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro zkrátka neumí • s jízdním řádem foceným cca z 50 cm si poradil obstojně

Klepněte pro větší obrázek 
Scéna osvícená diodami

K dispozici je také digitální zoom, který zachová formát snímku, ale vzhledem k softwarovému dopočítání obrazových bodů je výsledek dosti nekvalitní. Přiblížení je odstupňováno do deseti kroků, každý přechod je přitom doprovázen zvukovým efektem vzdáleně připomínajícím zvuk motorku transfokátoru běžných fotoaparátů. Zvuk se samozřejmě ozývá i při stisknutí spouště, lze jej však změnit či zcela vypnout.

Výborně si Samsung vede při práci s videem. Videonahrávky dokáže snímat v rozlišení 352 × 288 po dobu omezenou pouze volnou pamětí. K dispozici je i menší rozlišení 176 × 144 bodů a nastavení limitu pro odesílání videosouboru v multimediální zprávě. Nahrávky se ukládají ve formátu MPEG4 včetně zvukové stopy, která je zaznamenávána mikrofonem umístěným na předním krytu telefonu. Během natáčení můžete používat i zoom.

Kvalita pořízených nahrávek mě velice příjemně překvapila. Nepamatuji si, že bych viděl lepší videonahrávku pořízenou mobilem. Obraz je oproti ostatním fotomobilům velký a plynulý; dobře vypadá i na monitoru počítače. Doporučuji shlédnout dvě připravené videoukázky:

  • Videoukázka 1 (1,8 MB)
  • Videoukázka 2 (670 kB)

    (k otevření souborů budete potřebovat přehrávač QuickTime)

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
    Mikrofon pro zachycování zvuků k videonahrávkám • čočka fotoaparátu

    Muzika do kapsy

    Tři tlačítka na předním krytu sloužící k ovládání vestavěného MP3 přehrávače mnohé nalákají; telefon se tváří jako plnohodnotná náhrada klasického přehrávače hudebních souborů s flash pamětí. Ale právě paměť je jednou z největších slabin Samsungu, 80 MB je zkrátka málo. Na jedno album v běžné kvalitě to sice většinou vystačí, ale nezapomínejme, že se paměťový prostor sdílí také třeba s fotografiemi. Podpora paměťových karet by telefonu velice prospěla.

    Samotný přehrávač v telefonu je velmi jednoduchý. Soubory určené k přehrávání si nastavíte do seznamu skladeb a můžete spustit přehrávání. Následně můžete přehrávání pozastavit, zcela zastavit, přeskočit o skladbu vpřed nebo vzad. V nabídce pak najdete možnost opakování či náhodného přehrávání a také jednoduchý ekvalizér se čtyřmi přednastavenými režimy. Zapnout můžete i 3D efekt, který však zvuk nepřirozeně zkreslí. Na výběr máte také ze tří vzhledů přehrávače.

     
    Různé styly MP3 přehrávače

    Přehrávač není schopen běžet na pozadí, takže nelze například poslouchat hudbu při psaní zprávy. S otevřeným telefonem ale budete asi MP3 spouštět jen výjimečně. Daleko jednodušší je podržet prostřední tlačítko na předním krytu. Mezi skladbami se pak přepínáte sousedními tlačítky, zesilování se provádí klávesami na boku telefonu. Tlačítka musíte opakovaně mačkat, při podržení se rozsvítí diody u fotoaparátu. Přehrávač se zobrazí na vnějším displeji pouze při zapnutí a po chvíli zhasne, nemáte tedy možnost podívat se na název přehrávaného souboru. Displej se nerozsvítí ani při stisku některého z tlačítek, pouze až při vypnutí přehrávače nebo vyjmutí sluchátek z konektoru.

    Dodávaná sluchátka svoji práci odvádí celkem dobře, zvuku by jen prospělo více basů. Sluchátka zároveň slouží jako lehká handsfree sada, na kabelu je mikrofon a tlačítko pro příjem hovoru. Pokud vám v průběhu poslechu někdo zavolá, přehrávání se přeruší a telefon začne normálně vyzvánět. Nemáte-li sluchátka zapojena, hraje telefon nahlas přes reproduktor.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Dodávaná sluchátka jsou poměrně kvalitní a slouží také jako lehká handsfree

    Pokud chcete MP3 přehrávač využívat častěji, zakupte si rovnou datový kabel, protože nahrávání souborů do telefonu přes Bluetooth je velmi zdlouhavé.


    V předposlední kapitole zhodnotíme funkce pro organizaci času a další doplňky.
  • Témata článku: Samsung, , Motorola V635, Nokia 7270, Samsung D500, Samsung E700, Signalizující stav, Vyryté logo, Původní text, Samsun, Sam, Malá velikost, Výchozí model, Komunikační software, Jak, Test, Blízký záběr, PTAC, Telefon bluetooth, Omalovánka