Samsung F300: to tu ještě nebylo (test)

Samsung F300 je mobilní telefon, který disponuje zcela ojedinělou oboustrannou konstrukcí. Jak se tento experiment osvědčí v praxi?
Kapitoly článku

Telefonní strana: skvělá klávesnice s příliš malým displejem

Telefonní část je určena pro běžnou práci s telefonem. Na první pohled asi každého zaujme velký nepoměr mezi velikostí klávesnice a displeje. Klávesnice si pro sebe „ukořistila“ opravdu velkorysý prostor, což se na její kvalitě také pozitivně projevilo. Funkční části klávesnice dominuje čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Okolo ní najdete dvojici kontextových kláves, tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru, korekční klávesu s „céčkem“ a tlačítko fotoaparátu.

24.jpg 22.jpg 23.jpg 20.jpg
Numerická klávesnice se povedla • tlačítka mají příjemné rozměry • hlavním ovládacím prvkem je navigační klávesa

Numerické klávesy jsou vodorovně propojeny, ani ve vertikálním směru ale mezi nimi nenajdete žádné velké mezery. Celkově musím klávesnici pochválit, všechna tlačítka se jistě tisknou a při stisku nevydávají žádné hlasité lupání. Jejich zdvih je nízký, jen hmatová rozlišitelnost mohla být lepší. Překlepů se bát nemusíte, ani pokud máte větší prsty.

25.jpg 26.jpg 21.jpg
Jen hmatové odlišení kláves mohlo být lepší • displej na telefonní straně příliš nevyrostl

Při práci s telefonem vás ale jistě nepotěší velmi malý displej. Zobrazí maximálně dva řádky textu, takže si budete možná připadat, jako byste drželi v ruce telefon starý mnoho let. Displej je aktivní s technologií TFT, zobrazí 262 tisíc barev a má rozměry 33 × 13 mm. Na této ploše disponuje rozlišením 176 × 64 bodů, které zaručuje dostatečně jemné zobrazení. Na špatnou čitelnost na slunci či nevýrazné barvy si stěžovat zřejmě nebudete. Po určité době nečinnosti displej zhasne, takže o zmeškaných událostech se dozvíte jen po oživení telefonu.

53.jpg 54.jpg
Podsvícení bílým světlem je kvalitní

Multimediální strana: velký displej s netradičním ovládáním

Když se chcete s telefonem zabavit, přepnete na druhou stranu, kde vás již očekává displej podstatně vetší. Má rozlišení 176 × 220 bodů a díky technologii TFT je taktéž aktivní. Počet podporovaných barev je stejný jako u menšího kolegy. Zobrazení je přijatelně jemné, rozlišení QVGA by mu ale na ploše 33 × 42 mm slušelo více. Ani zde se nemusíte obávat vybledlých barev či pomalého překreslování.

28.jpg 29.jpg 30.jpg
Takto byste nepoznali, že je to telefon • senzorový ovládací kříž nebyl dobrý nápad

Pod displejem se nachází ovládací kříž s klasickým potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Výrobce se snažil, aby se multimediální strana co nejvíce podobala klasickému MP3 přehrávači, a tak zvolil senzorový styl ovládání. Bohužel to nebyla příliš šťastná volba. Senzorová tlačítka jsou velmi citlivá a telefon na stisk občas reaguje se zpožděním, což se na pohodlnosti ovládání negativně projeví. Pravé a levé tlačítko slouží pro horizontální pohyb v nabídkách. Horní klávesa vyvolává kontextové menu a spodní klávesa vrací o úroveň zpět.

27.jpg 55.jpg
Telefon se hlásí do edice Ultra Special • podsvícení multimediální strany

Kromě klasických stisků se nový Samsung ovládá také posunem prstů po okrajích senzorového kříže v horizontálním nebo vertikálním směru. Tato operace slouží například pro listování v menu nebo vyvolání kontextových nabídek. Bohužel i tento způsob ovládání nelze označit za zcela bezproblémový. Telefon totiž občas posun po kříži zamění za stisk tlačítka. Stále mi také dělá problém zastavit v nabídce na správné položce. Praktická je názorná nápověda, která vás s netradičním ovládáním senzorového kříže naučí pracovat. Testovaný telefon byl ale předprodejní vzorek. U finální verze může být ovladatelnost senzorových tlačítek lepší.

Ovládání i prostředí vyžaduje zvyk

Displej na telefonní straně zobrazí v pohotovosti všechny důležité informace. V levé části najdete stav obou baterií, intenzitu signálu i ikonku aktivovaného Bluetooth. Vpravo od těchto informací se zobrazuje aktuální čas, datum i den v týdnu. Pozadí pohotovostního displeje může být bílé nebo černé podle zvolené barvy nabídky. Obrázek nebo fotografie na něj umístit nelze.

m01.jpg m04.jpg
Pohotovostní displej může být ve dvou barevných provedeních

Do hlavní nabídky se vstupuje levým kontextovým tlačítkem. Pravá kontextová klávesa otevře telefonní seznam. Hlavní menu nabízí jen jeden způsob zobrazení - vodorovný pruh ikon. Těm bohužel kvůli nedostatku místa chybějí popisky. Některé ikonky jsou si dosti podobné, takže místy budete tápat. Nižší úrovně jsou textové, na displej se vždy vejdou jen dva řádky, což pohyb v nabídce znepřehledňuje. Stejně jako jiné telefony Samsung i tato novinka si pamatuje, kde jste byli v menu naposledy a prioritně vám nabízí právě tyto volby. Pohyb v nabídce urychlí použití klávesových zkratek.

m02.jpg m03.jpg
Hlavní nabídka v podobě pruhu ikon • poznáte, co která ikona znamená?

Směrům navigační klávesy můžete nastavit rychlý přístup k jedné z patnácti funkcí. Bohužel potvrzovací střed sice v nabídce funguje pro potvrzování voleb, v pohotovosti ale otevírá domovskou stránku wapového prohlížeče, což automaticky vede k aktivaci druhé strany telefonu.

m05.jpg m06.jpg
Nabídka v bílém provedení • nižší úrovně menu

I multimediální strana má svou nabídku, která má pět položek: hudební přehrávač, fotoaparát, album, FM rádio a záznamník. Ani tato nabídka vás ale asi po estetické stránce nezaujme. Je totiž zcela bez barev, jen bílé ikonky na fialovém pozadí.

m16.jpg
Přepínáme strany telefonu

Po určité době nečinnosti přejde telefon do úsporného režimu. Ať je aktivní kterákoliv strana, displej se zcela vypne. O zmeškaných událostech se tedy dozvíte jen po oživení telefonu. Ani to ale není jednoduché, protože při něm budete často zkoumat, která strana telefonu byla naposledy aktivní a který displej se tedy rozsvítí. Telefon můžete oživit jen stiskem tlačítka na naposledy aktivní straně. Častému otáčení telefonu se nevyhnete.

v06.jpg v12.jpg
Dvě položky z multimediální nabídky

Témata článku: Samsung, , Samsung F300, Vodorovný pruh, Sam, Šťastná volba, Skvělá klávesnice, Střední hlasitost, Samsun, F +, Vestavěné rádio, Test