Samsung F480: widgetový elegán (test)

Samsung F480 je krásný zvenčí i zevnitř. Připomíná veleznámou Omnii, ale postrádá operační systém. Je to ale nevýhoda?

Samsung F480 pokračuje v tradici stylových telefonů, kde se striktně dodržují výkřiky poslední módy. Mezi takové patří i dotekové ovládání s minimálním množstvím „obstarožních“ tlačítek.Samotný dotekový displej však k okouzlení širokého okolí nestačí, velký význam má i samotné tělo přístroje, použité materiály a atraktivnost veškerého dění na displeji. Všechny tyto disciplíny Samsung zvládá na výbornou a zdá se, že úspěchu v záři reflektorů nestojí nic v cestě. Opravdu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je vybaleno a jdeme na věc...  

Klíčové vlastnosti

  • velmi elegantní vzhled
  • hodnotné materiály a výborné dílenské zpracování
  • 5 Mpix fotoaparát tvořící slušné snímky
  • Prostředí s Widgets
  • Překvapivě kvalitní přibalená sluchátka
  • UMTS/HSDPA
  • microSDHC karty

Hlavní nedostatky

  • Ovládání má své nedostatky
  • Pomalé a nepraktické vyhledávání v telefonním seznamu
  • Chybí Wi-Fi a GPS
  • Nesdílená paměť pro kontakty, SMS, poznámky v kalendáři
  • Méně propracovaná aplikace FM přijímače
  • Při využití multimédií slabá výdrž

Samsung F480
F480 Telefon ovládaný výhradně pomocí dotykového displeje, který má rozlišení 240 × 320 a úhlopříčku 7,1 cm. Vynikající výbava zahrnuje HSDPA o rychlosti až 7,2 Mb/s a pětimegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 96 × 55 × 12 mm
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 233 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (320 × 240), autofocus, diodový blesk
71 %
(82. místo z 994)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 8 240 Kč (koupit)

Fešák v černé kůži

Novinka od korejského výrobce se opravdu zalíbí, o tom není pochyb. Výrobci se podařilo výborně sladit dominující černou barvu s leskle stříbrnými doplňky. Nevíme, který přístroj, zda-li Omnia nebo F480 vznikl pod pery designérů jako první, nicméně oba přístroje se sobě podobají jako vejce vejci. Omnia se však nemůže chlubit tak příznivými rozměry, F480 je opravdu malým a v dlani příjemným mobilem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung si dal záležet i na použitých materiálech. Zadní strana je vyrobena z kovu s elegantním broušením. Po uchopení do rukou pocítíte poctivou práci a kvalitu, což často ani u mnohem dražších přístrojů není samozřejmostí. Poctivé materiály pak dávají zapomenout na jakékoli povrzávání či dokonce vůle mezi jednotlivými částmi přístroje.

Celkový dojem lze umocnit ochranným krytem displeje, který obdržíte spolu s telefonem v základním balení. Koženkový pruh podšitý semišem je svázán s krytem baterie. Stačí tedy původní jednoduchý sundat a nasadit ten s koženým pruhem. Vyjma ochrany před škrábanci poslouží kryt i pro leštění displeje. Lze jej totiž mírně vychylovat do stran, takže jednoduchým pohybem prstu zbavíte displej většiny nevzhledných otisků.

Škoda jen, že kryt nelze otočit o sto osmdesát stupňů a tak jej při držení v ruce anebo hovoru schovat do dlaně. Pokud nechcete, aby vám pak kryt nevzhledně plandal před ústy, můžete po přijetí hovoru krytem vrátit do původní polohy. Otvory pro mikrofon i reproduktor zajistí zvuku průchod. Kryt také není v zavřené poloze nijak aretován, napadá mne například elegantní řešení drobnými magnety. A mám-li být důsledný, „pouzdro“ telefon při pádu vůbec neochrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterii je možné zakrýt dvěma způsoby

Témata článku: Samsung, , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung F480, Samsung Z, Broušení, Sam, Samsung Auto, Test, Dlouhý seznam, Samsun, Široké okolí, Svižné ovládání, Obsah zprávy, Nevzhledný otisk, F +, Propracovaná aplikace, Nejjemnější detail, Mobilní internetování, Sprosté slovo, Obslužná aplikace