Samsung F480: widgetový elegán (test)

Samsung F480 je krásný zvenčí i zevnitř. Připomíná veleznámou Omnii, ale postrádá operační systém. Je to ale nevýhoda?
Kapitoly článku

Jen pár tlačítek stačí

Trend poslední doby jednoznačně preferuje rozměrný dotekový displej na úkor hardwarových tlačítek, či dokonce klasické klávesnice. Těm již údajně odzvonilo. Veškerou interakci zastává displej s úhlopříčkou 2,8 palce a rozlišením 240 x 320 bodů. Za dobu testování nevycházím z údivu, jak detailní grafiku dnes již průměrné rozlišení poskytuje. Barvy nepostrádají sytost, nechybí dobrý kontrast a slušná intenzita podsvícení. Ani ta však nemůže přebít osvětlení okolí a za slunečných dnů se v lesklém displeji odráží veškeré okolí.

Displej pro vyhodnocení doteku používá kapacitní vrstvu, jako například iPhone. Nejdůležitější důsledek této technologie tkví v nemožnosti ovládání displeje perem, displej reaguje jen a pouze na prsty. Zapomeňte i na nehty a zkrátka všechny nevodivé předměty. Celé prostředí Samsungu však hraje do karet právě prstu a s jedinými problémy jsem se setkal až v rámci internetového prohlížeče.

Displej přesto doplňuje několik tlačítek. Pod displejem se nachází tři: dvě se sluchátky a střední pro vyvolání zkrácené nabídky. Na levé straně v horní části má své nesmazatelné místo kolébkový ovladač pro korekci hlasitosti. Horní hrana hostí jediné tlačítko sloužící k zamykání a odemykání displeje. Vpravo pak nechybí dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Pokud toto tlačítko stisknete v telefonním seznamu, Samsung automaticky začne sestavovat videohovor. Tedy v případě, kdy se nacházíte v dosahu sítě třetí generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou zde jen jako doplněk k dotykovému displeji

Na levé hraně se dále nachází slot pro paměťové karty microSDHC, vpravo pak má své místo konektor pro připojení nabíječky nebo sluchátek. Opět jde o konektor společný, obojí příslušenství tedy nepřipojíte. Samsung F480 vydrží uživatelům s několika hovory a textovkami denně zhruba tři dny. Intenzivnější využití například internetu nebo hudebního přehrávače zkrátí tuto dobou klidně na polovinu.

VIDEO: 683 'Samsung F480: stylový dotykový pětimegapixel'

Je to Omnia, není to omnia?

Mé okolí se často domnívalo, že jde o „ten Samsung z plakátů na zastávkách a reklamách v časopisech“. Nedivím se, Omnia a F480 toho mají spoustu společného, přestože se v zásadní věci liší: zatímco Omnia patří mezi chytré telefony s Windows Mobile, F480 zastupuje „hloupé“ mobily. Novinka si však od Omnie vypůjčuje grafiku prostředí a především zajímavé Widgety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Miniaplikace v kapesním vydání
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej v zamčeném stavu a menu

Na levé straně hlavní obrazovky se nachází šipka, po jejímž stisku vyjede nabídka Widgetů. Jde o jednoduché prográmky nebo zástupce, které chycením a tažením umístíte libovolně na hlavní obrazovku telefonu. Osobně mne nezajímá název operátora, uchopím jej a tažením nad levou nabídku zmizí. Naopak chci na hlavní stránce kalendář, profily, světový čas, velké hodiny a okno hudebního přehrávače, a to vše si rozmístím co nejefektivněji. Vedle těchto můžete mít na hlavní obrazovce zástupce her, prohlížeč obrázků, připomínky narozenin, panel pro ovládání FM rádia a konečně velké analogové hodiny. Škoda jen, že další zástupce nelze vytvářet, ocenil bych například ikonku pro rychlý přístup k tvorbě nové SMS.

Jak vás již dozajista napadlo, jednotlivé Widgety jsou aktivní: v seznamu profilů lze mezi těmito přímo přepínat a klepnutím na název Profily se okno zmenší. V panelu hudebního přehrávače anebo rádia lze posouvat písničky nebo stanice a klepnutím na kalendář rychle otevřete měsíční náhled. A konečně, při příjmu nové SMS vyskočí malé okýnko se jménem odesilatele, jehož stiskem se rychle dostanete k celému obsahu zprávy. Kolem a dokola však jde jen a pouze o známý pohotovostní režim, jak je známe i z hloupých Nokií, Samsung vše předkládá pouze v atraktivnějším a modernějším kabátku. Prostředí nepostrádá rychlost, to však není jedinou ingrediencí pro pohotové a svižné ovládání.

Ovládání není bez chyby

Samsung skrývá v rámci dotekového ovládání jednu zajímavost. Pokud chcete rolovat nabídkou směrem dolů u takového iPhonu, položíte prst na displej a švihnete nahoru. Tedy jako byste chytili dlouhý papír se jmény a jeho posunutím nahoru zobrazili další jména v seznamu. U Samsugu je posuv přesně opačný a možná i logičtější: chcete jet v seznamu dolů, položíte prst na displej a popojedete dolů.

Pozn: možná si dovedete představit, jak byly u posouvání mé prsty zmateny při současném používání Samsungu a HTC Touch Diamond.

V tomto však problém ovládání netkví. Samsung někdy nereagoval na mé příkazy, ať už na stisk tlačítka nebo posuv seznamu. Displej sice nepracuje na principu tlaku předmětu na plochu, nicméně přitlačení pomáhá, protože se zvětší plocha mezi vodivým prstem a displejem.

Pokud i toto překonáte, narazíte na problém posuvu dlouhých seznamů. Můžete přiložit prst a švihnout ve směru posuvu, tím se provede rychlé odrolování o několik pozic, v případě kratších seznamů na konec nabídky. Problém tkví i v tom, že telefon neprovádí listování „průhledně“. Pokud položíte prst na položku a posunete jej dolů, telefon nejprve tuto položku prosvítí. Poté zase prosvítí položku, nad kterou jste prst zvedli. Nedojde sice k jejich stisku, přesto jde o zbytečné zmatení uživatele. Orientaci ztěžuje i tenký postranní ukazatel, naznačující jak daleko v nabídce se nacházíte. Při ovládání pravou rukou se však obvykle schová pod palcem.

Dotekové ovládání se bezesporu těší stále větší oblibě a není se čemu divit. Uživatelům se líbí ohromné displeje a pokud chce výrobce zachovat rozumné rozměry přístroje, není jiných dveří. Už méně se však hovoří o praktičnosti. Dotekové ovládání není praktičtější, ať si kdo chce co chce říká, stojí totiž uživatele spousty námahy a pozornosti. U klasického telefonu, máte-li jej trošku pod palcem, stačí sledovat obsah displeje, prsty tančí po klávesnici samy. S dotekáčem však musíte kontrolovat nejen co píšete a co se děje na displeji, ale i to, kam strkáte prsty. Oči tak neustále kmitají mezi spodní a horní částí displeje. A psaní při chůzi? Stihnete sledovat své okolí? Uvidíte ten sloup veřejného osvětlení? Zeleného panáčka na semaforu? Nevoňavou vzpomínku na čtyřnohé... dobrá už končím.

Textovky a volání

Telefon nabízí paměť pro rovnou tisícovku kontaktů a oceňuji množství detailů u každého jména. Stačí například zmínit možnost individuálního oznámení příchozí SMS. Nechybí ani skupiny, kterým pak můžete hromadně odesílat zprávy.

Vše však zbytečně sráží pomalé vyhledávání jmen. Po klepnutí na kontakty se objeví jejich abecední seznam. Vyhledávání listováním je vzhledem k předchozímu odstavci bláznovstvím. Hledání tedy probíhá postupným zadáváním znaků, a to jen a pouze jména. A co víc, při psaní telefon postupně nefiltruje odpovídající záznamy. Vše tedy vypadá tak, že nejprve napíšu M, teprve pak mi telefon nalistuje seznam na první jméno začínající tímto písmenem. Abych se vyhnul listování, raději napíšu celé jméno Martin. Alespoň že osm nejčastěji volaných jmen můžete uložit do rychlé volby.

V rámci telefonních hovorů si zaslouží pochvalu kvalitní a dostatečně hlasité sluchátko. Také s externím bluetooth sluchátkem jsem neměl potíže.

Delší dobu jsem si zvykal na psaní textových zpráv. Virtuální tlačítka mne obvykle nevykolejí, již dlouhou dobu pracuji s dotekovými Windows Mobile přístroje. Problém Samsungu však spatřuji spíše v rychlosti, přístroj nestíhal zaznamenat napsané znaky a při psaní jsem musel zvolnit. Dovolím si také malý tip: při psaní nové zprávy nejprve zprávu napište a teprve pak zvolte příjemce. Bez jména příjemce totiž není aktivní tlačítko pro odeslání zprávy, které jsem z počátku omylem několikrát předčasně zmáčkl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S psaním textovek na dotekovém displeji bývá potíž

Vložením obrázku či jiného obsahu dojde automaticky k přechodu k multimediální zprávě. Dále však můžete vkládat i schůzky, výročí, odkazy na stránky nebo úkoly. Telefon nepřevádí emotikony na grafiku a emoční animace EMS nezobrazí vůbec. Zprávy MMS se ukládají do sdílené paměti, počet SMS je však omezen na rovných pět stovek.

Témata článku: Samsung, , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, Samsung F480, Samsung Z, Nevzhledný otisk, F +, Nejjemnější detail, Obslužná aplikace, Samsun, Broušení, Zásadní věc, Dobrý kontrast, Okýnko, Dlouhý seznam, Slabá výdrž, Propracovaná aplikace, Minimální množství, Test, Příjemný mobil, Obsah zprávy