Samsung Galaxy A7: někde mezi S5 a S6 [recenze]

Celokovový Samsung se slotem pro microSD, Super AMOLED displejem a FM rádiem? Tak můžeme ve zkratce charakterizovat Galaxy A7.
Kapitoly článku

Samsung na českém trhu brzy začal prodávat posledního zástupce celokovové řady Galaxy A, na kterého jsme museli čekat několik měsíců. Dlouho to však vypadalo, že se k nám telefon vůbec nedostane, snad aby nenarušil prodeje vlajkové lodi Galaxy S5, se kterou má řadu věcí společných. Se zahájením prodejů Galaxy S6 se k nám však Galaxy A7 nakonec dostal, snad aby tvořil jakýsi vzhledový středobod mezi loňským S5 a letošním S6. Telefon totiž nabídne celokovové unibody, Full HD Super AMOLED displej a podporu FM rádia, navíc je ještě stále osazen slotem pro microSD karty. Jediným ústupkem je tak snad jen informační LED dioda, která se mimo řadu Galaxy S u Samsungu moc často neobjevuje.

Samsung Galaxy A7
rozměry a hmotnost: 151 × 76 × 6,3 mm, 141 g
displej: 5,5", kapacitní AMOLED, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Samsung Exynos 5430 (8× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy jsme již shrnuli v samostatném článku. Celokovové zařízení se příjemně drží v ruce, za což může nízká tloušťka. Na druhou stranu máme co do činění s opravdu velkým modelem, který se velikostně zařazuje těsně pod rozměry tabletofonu Galaxy Note 4. Testujeme bílou barevnou variantu, která, oproti Galaxy Alpha, nemá boky přiznané v kovu, ale eloxované na bílo. Vývody antén jsou tak viditelné pouze v dobném zboušení na okrajích horní a spodní hrany.

Displej je dobře čitelný na sluníčku, ovladače pod displejem mají vibrační odezvu, stejně jako QWERTZ klávesnice, na které se píše velmi dobře i díky rozměrnému displeji. Systémově je novinka téměř identická s dříve testovanými Galaxy A3 a Galaxy A5, čekejte tedy TouchWiz postavený na Androidu 4.4.4 KitKat a obvyklou porci předinstalovaných aplikací. Oproti posledním modelům řady Galaxy S můžeme vypíchnout podporu FM rádia a microSD karet, na druhou stranu budete postrádat informační diodu.

Full HD a zobrazovací režimy

Samsung Galaxy A7 je unibody smartphone o rozměrech 151 × 76 × 6mm a o hmotnosti 141 gramů. Oběma parametry se model poměrně výrazně blíží tabletofonu Galaxy Note 4, takže před sebou nemáme žádného drobečka. Boky a záda telefonu jsou kovová, čelní plocha je potažena kracím sklem, baterie je nevyměnitelná. Největším důsledkem velkých rozměrů je bezesporu 5,5" Super AMOLED displej s Full HD rozlišením, který má absolutní černou, výborné pozorovací úhly a syté barvy. Ty si však opět můžete upravit v rámci režimů displeje, podobně jako u Galaxy S5. Adaptivní displej přizpůsobuje barvy aplikacím, režim Kino je o něco světlejší, Fotografie naopak zastře intenzitu barev, a konečně Základní režim posune barvy trochu došeda. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A7 v dlani, displej je i na přímém slunci velmi dobře čitelný

Nad displejem je mimo reproduktoru umístěno čidlo přiblížení k displeji, 5Mpix kamerka pro videohovory a také čidlo okolního osvětlení pro automatickou regulaci jasu displeje. To doporučujeme používat už jen z toho důvodu, že díky němu se jas displeje na sluníčku zvýší nad jinak nedostupné maximum, takže na něm vše velmi dobře přečtete. Samotný jas ale můžete ponechat i v manuálních hodnotách, rychlé přepínání je pak dostupné v horní výsuvné liště. Pokud chcete, aby displej v noci neoslňoval, je třeba automatiku vypnout a ručně nastavit minimální úroveň, kdy displej sotva svítí. Jemnost a zobrazovací kvality displeje jsou tedy na velmi vysoké úrovni srovnatelné s high-end modely Samsungu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na čelní stranu a na jednolité kovové boční hrany

Zajímavostí je i to, že při aktivaci větší citlivosti můžete displej ovládat nejen v rukavicích ale také pomocí obyčejné tužky. Opakuje se tedy situace z Galaxy S5, u které jsme zkoušeli displej ovládat klíčem, šroubovákem a tužkou.

Jako hlavní ovladač byla opět použita domovská klávesa pod displejem, která v tomto případě působí, vzhledem k rozměrům telefonu, poměrně titěrným dojmem. Ve skutečnosti je trochu užší, než jsme zvyklí, na druhou stranu je trochu vystouplá a má poměrně tuhý stisk, takže se přesně ovládá. Po stranách ji doplňují senzorické ovladače, které mají vibrační odezvu a můžete jim nastavit i dobu podsvětlení. Levý senzor zobrazuje poslední spuštěné aplikace, podržením pak otevírá kontextové nabídky. Pravý vrací o úroveň zpět a podržením aktivuje režim Multidisplej, tedy zobrazení dvou aplikací na displeji najednou.  

Obhlídka bočních hran

Boky jsou obehnány jednolitým pruhem, na kterém jsou umístěny konektory i zbývající ovladače. Na levém boku se nacházejí regulátory hlasitosti s tuhým stiskem, který tentokrát není ku prospěchu věci. Naopak u tuhé zamykací a zapínacího tlačítka v jednom na pravém boku nám až tolik nevadí. Na stejné hraně pak narazíme na sloty pro nanoSIM a microSD (telefon si poradil i s 64GB kartou), k oběma se dostanete až za pomoci přiloženého „špendlíku“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovladače pod displejem a pohled na naddisplejovou část

Na spodní hraně je umístěn microUSB pro nabíjení a datové přenosy spolu s 3,5mm jackem. Ten se vzdal svého dlouholetého umístění na horní hraně a přesunul se na opačný pól, při testování nám to nevadilo, ovšem pokud budete chtít přehrávat hudbu z telefonu i tehdy, bude-li v pouzdru, budete jej do něj muset dávat naopak. Posledním prvkem je primární mikrofon, sekundární mikrofon na horní hraně pak poslouží k redukci šumu na pozadí při hovoru nebo při nahrávání zvuků. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Unibody zařízení má i zadní stranu vyrobenou z kovu, snad jen fotoaparát poměrně výrazně vystupuje nad okolní povrch

Na kovových zádech je nejvýraznějším prvkem 13Mpix fotoaparát. Snímač je však poměrně výrazně vystouplý, snad aby na rovném povrchu nedošlo k výraznému utlumení vedle umístěného hlavního reproduktoru. To se telefonu sice daří, díky snímači se však na rovném povrchu výrazně kolébá. Ani tedy nemyslete na to, že byste na telefonu ležícím na stole mohli komfortně napsat textovou zprávu. Vedle fotoaparátu je pak umístěna přisvětlovací dioda, kterou využijete přes widget na ploše i k nouzovému přisvětlení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání vzhledu a rozměrů Galaxy A7 a Galaxy S5

Samotná baterie má kapacitu 2 600mAh je napevno vestavěna v telefonu. Na pomezí víkendu a začátku pracovního týdne telefon na jedno nabití vydržel necelé dva a půl dne. Na vybíjení se největší měrou podepsal displej, o polovinu méně pak samotný běh systému Android. Desetiprocentní podíl na vybíjení telefonu měla např. půlhodinová navigace přes Mapy Google.

Klepněte pro větší obrázek
Na vybíjení se největší měrou podílí displej. Telefon na přelomu víkendu a pracovního týdne vydržel dva a půl dne. Přes pracovní týden se při intenzivním používání dostaneme zhruba na jeden den a půl

Na statistiky baterie narazíte v nabídce Úsporného režimu, přičemž výdrž se počítá od posledního úplného nabití, případně od opětovného zapnutí telefonu. Základní úsporný režim toho moc nezmůže, lépe je na tom Ultra úsporný režim, který tabulkově zařídí až o několik dní delší výdrž, v reálu je to sice méně, ale i tak jsme dosáhli poměrně slušných hodnot. Využití telefonu se ale zmenší na několik málo aplikací, volání a a posílání zpráv. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání vzhledu a rozměrů Galaxy A7 a Galaxy Note 4

V základním balení najdete spolu s Galaxy A7 špuntová sluchátka se třemi velikostmi náušníků, adaptér, USB kabel, „špendlík“ a uživatelské příručky.

Témata článku: Samsung, , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy A7 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB