Samsung Galaxy Ace Duos: dvousimkové eso [recenze]

Upravená varianta populárního Galaxy Ace přichází s dvojicí SIM karet, vše ostatní, včetně Androidu 2.3, zůstává při starém. Bude to stačit?
Kapitoly článku

Samsung Galaxy Ace byl, a stále je, populárním a často pořizovaným smartphonem od Samsungu. Najdeme jej ve střední třídě, prodává se ve dvou barevných variantách a svými funkcemi leckterému uživateli postačí. Cenově se s ním navíc dostanete i hlouběji pod pět tisíc korun, což je při výběru smartphonu nezanedbatelným faktorem. V rámci oživování portfolia připravil Samsung k tomuto modelu dvousimkovou odnož. Železo zůstalo při starém, stejně jako systém Android 2.3 Gingerbread, cena se naopak přehoupla přes magickou hranici pěti tisíc korun. Z horní řady nebezpečně útočí Galaxy S Duos, s lepší výbavou není o mnoho dražší. Co tedy hovoří ve prospěch testovaného modelu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Ace Duos v bílé barvě, my jsme na testování obdrželi černou variantu. 

Klíčové vlastnosti:

  • kompaktní zařízení, dobře padne do ruky
  • 3,5" displej s HVGA rozlišením
  • 832MHz procesor, 397MB RAM
  • podpora dvou SIM karet najednou
  • podpora Wi-FI a 3G sítí s HSPA
  • matný zadní kryt je imunní vůči otiskům prstů
  • slušná nabídka předinstalovaných aplikací

Hlavní nedostatky:

  • málo rozdílů oproti Galaxy Ace
  • zastaralá verze operačního systému (Android 2.3)
  • velké prodleva před „oživením“ přístroje
  • senzorová tlačítka jsou bez vibrační odezvy i podsvětlení
  • maximální rozlišení videa je VGA

Samsung Galaxy Ace Duos
S6802
rozměry a hmotnost: 113 × 62 × 11,5 mm, 122 g
displej: 3,5", kapacitní TFT LCD, 320 × 480, 165 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 3 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 300 mAh
procesor: Broadcom BCM21553 (1× ARM1136, 1 GHz, 65nm)
operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

 

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Senzory: historie se opakuje

Samsung Galaxy Ace byl a stále je důležitým modelem Samsungu. Nemáme sice oficiální informace o prodejích, pokud však vyjdeme ze čtenosti naší recenze, počítá se ve statisících zhlédnutí. Není proto divu, že se Samsung, podobě jako v případě rodiny Galaxy S, snaží na trh připustit adekvátní nástupce a funkční odnože. Na trhu tak v současné době najdete v prodeji původní Ace, jeho nástupce Ace 2, dnes testovaný Ace Duos i vylepšený Ace Plus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designové porovnání Samsungu Galaxy Ace a Galaxy Ace Duos.

Pokud Galaxy Ace Duos porovnáme se Samsungem Galaxy Ace, dojdeme k závěru, že jsou obě zařízení velmi podobná, liší se snad jen zpracováním zadního krytu (ani na jednu variantu si nemůžeme stěžovat) a tvarem středové klávesy. Ta je jediným hardwarovým prvkem na čelní straně přístroje. Standardní doplňkové ovládací prvky, tj. zpětná šipka a kontextová klávesa, jsou v senzorické podobě. Bohužel však již poněkolikáté tlačítkům chybí vibrační odezva, doplatí na to samotný uživatel, protože často nevíte, zdali jste tlačítko stiskli nebo ne. Můžete sice všem dotykům najednou nastavit zvukovou odezvu, ta ale velmi rychle omrzí a místo zpětné vazby spíše ruší. Dále nám vadí, že senzorická tlačítka nejsou nijak podsvětlena, ve tmě tak ani nevidíte, kde máte klávesy stisknout. Ovladatelnost tedy bude těžkým oříškem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Ace Duos z různých úhlů pohledu.

Samsung u tohoto modelu použil stejný displej jako u předchůdce, na 3,5" úhlopříčce tohoto TFT LCD panelu je umístěna matice 320 x 480 pixelů. Pro běžné používání to bohatě postačí, kvalitu zobrazování bychom řadili k lepšímu průměru, i když se nevyhneme změny zobrazovaných barev při bočních náhledech. U displeje bychom dále uvítali větší sytost barev, které se nám tak zdají více přesvětlené, než by bylo záhodno. Displej je kapacitní, takže jej můžete pohodlně ovládat prsty, hlavní dotykové prvky systému Android jsou natolik velké, že se s překlepy setkáte jen výjimečně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Ace Duos se vejde dobře do dlaně.

Zadní kryt je vyroben z matného vroubkovaného plastu, dobře to vypadá a navíc se jedná o dobrou prevenci proti mikroškrábancům a otiskům prstů. Zadní skořápka na svém místě drží velmi pevně, pro sundání je třeba pomoci si nehty. Pod ní pak najdeme 1300mAh baterii a sloty pro microSD karty. Výdrž zařízení se při průměrném využívání pohybovala okolo třech dní na jedno nabití. Až pod baterií nalezneme dvojici slotů pro SIM karty označené jako SIM1 a SIM2. Hierarchie čísel nic neznamená, karty můžete nastavovat a aktivovat přímo v natavení systému Android. Na zadním krytu dále najdeme 5Mpix snímač, který si poradí i s automatickým ostřením. Jak si telefon povede při focení, resp. natáčení videa, se podíváme dále v recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod zadní skořápkou se schovává slot microSD karty a dva sloty pro SIM karty.

Základní balení je pro obě varianty stejné (obrázek bílé verze na přebalu) a nabídne jen nutný základ. Mimo telefonu a baterie je k dispozici datový kabel, nabíječka a uživatelská příručka.

Android 2.3 a TouchWiz: klasika v podání Samsungu

Hardware je poněkud skrovný, ale postačí ke všemu potřebnému pro méně až středně náročného uživatele. V těle tepe 832MHz procesor, po najetí je z 397MB RAM dostupná zhruba polovina. V telefonu běží operační systém Android 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Na podpolochy je možno umísťovat widgety, tj. miniaplikace na plochu, v rámci systému jsem měl povoleny všechny animace pro přechody a telefon se mi i přesto zdál poměrně svižný. Na druhou stranu se nepochopitelně zasekává na triviálních věcech, např. při otevření číselníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jedna z podploch, hlavní nabídka, lockscreen, vysunutá informační lišta s rychlými zástupci, poslední spuštěné aplikace.

Samsung do systému přidal řadu inovací. Nejvíce se hodí rychlí zástupci v horní liště pro zapnutí a vypnutí Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuku nebo automatické rotace displeje. Dlouhým podržením klávesy Home se můžete doklikat do správce úloh, kde lze manuálně nebo hromadně ukončit běžící aplikace. Hlavní nabídka nabízí na několika plochách matici 4 x 4 grafické ikony, mezi částmi hlavní nabídky se prochází horizontálně. Čtveřice ikon u spodního okraje displeje je neměnná, mimo ikony pro vstup, resp. opuštění, hlavní nabídky můžete první trojici nahradit dle vlastního uvážení. Z pohledu uživatele je zde možnost systémově nastavit jiný druh písma případně upravit obrázky na pozadí plochy a lockscreenu. Telefon na pohotovostní plochu povolí vložit i animovaná pozadí, v základu však žádné nenajdeme. Na zamykací obrazovce se v kruzích objevují ikony zmeškaných událostí. Pokud jimi odemknete, dostanete se hned do odpovídající nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybíráme widget na plochu, spuštěné aplikace, aktuálně zabraná paměť RAM, zdroje aplikace - Google Play a SamsungApps

V některých aplikacích je umožněna změna rozložení zobrazení při otočení telefonu nabok, to využijete např. v internetovém prohlížeči nebo při psaní textů. V praxi často pro zoomování obrázků a webových stránek postačí dvojice prstů. Na čísle dva končí maximální počet simultánně rozpoznávaných dotyků, vadit to můžete u různých virtuálch hudebních aplikací (piano, kytara), kde nevykouzlíte složité akordy. Zdrojem aplikací je již standardně Google Play a SamsungApps. Oba portály jsou již na podobné úrovni, co se týče přehlednosti, co do počtu titulů ale stále jasně vede Google Play. SamsungApps vsází na aplikace otestované pro modely Samsung, občas se zde objeví i akce, díky kterým jsou některé tituly distribuovány se slevou nebo rovnou zdarma.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Nový prvek, Sam, Piano, Jednotný standard, Adekvátní nástupce, GAL, Eso, Duo, Použitelná funkce, Domácí síť, Ace, Klíčové slovo,