Samsung Galaxy Ace: eso mezi Androidy (test)

Není to Galaxy S, ale ani žádné ořezávátko. Optimální velikost, líbivý design a všechny funkce Androidu. To je Samsung Galaxy Ace.
Kapitoly článku

Pět megapixelů a světlo

Řada Galaxy byla až donedávna poměrně skoupá na přisvětlovací diodu, Galaxy Ace se snaží toto dogma změnit. Pětimegapixelový snímač disponuje autofocusem, je ale škoda, že výrobce nepomyslel na vyhrazené tlačítko spouště. Místo něj musíme používat jeho softwarovou alternativu na displeji. Funguje tak, že jeho dlouhým podržením telefon zaostřuje, snímek se pořídí, až stisk uvolníte. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2 560 × 1 920 bodů, samozřejmě jsou k dispozici i menší varianty.

V nastavení nalezneme vyvážení bílé, výběr ze čtyř efektů, měření expozice, GPS souřadnice či volbu kvality snímku. Pro pořizování fotografií a jejich ukládání do paměti telefonu je nutné vložit do slotu paměťovou microSD kartu. Vnitřní paměť telefonu není možné jako úložiště použít. Bohužel stále je zachována jakási bezpečnostní úroveň, kdy při cca 10% zbývající kapacitě paměti již není možno pořizovat další snímky.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro fajnšmekry je připraveno 13 fotografických režimů (nebo chcete-li scén), popř. fotografování panoramat a detekce úsměvu. Fotoaparát fotí poměrně slušně, za rozumného osvětlení se vám ale podaří vytvořit povedené snímky. Dobře dopadly i makosnímky. Dioda je sice přítomna, ale poslouží jen pro blízké objekty nebo text. Jaká škoda, že mohou být videa natáčena maximálně v QVGA rozlišení. Hodí se tak jen na ukázání kamarádům, na domácí videa z cest to rozhodně není.

Organizační funkce

Kalendář se zobrazuje v měsíčním, týdenním a denním náhledu, popř. si můžete nechat v měsíčním seznamu ukázat, jaké události vás čekají. Při vkládání nového záznamu můžete přidat i místo konání události, upozornění či interval opakování. Den s aktivní událostí pak má v proužku vyplněn modrou barvou čas, který událost zaujímá. Kalkulačka je na první pohled velmi jednoduchá, můžete ji však přidat rozšířený panel s goniometrickými funkcemi, logaritmy, faktoriály a odmocninou. Diktafon dokáže pořídit maximálně dvanáctihodinový záznam ve formátu AMR. Poznámky se barevně obrazují na virtuální nástěnku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro práci se soubory je připraven Správce souborů, ve kterém můžete soubory podporovaných typů hned otevírat. Jestliže pro ně existuje více než jeden přehrávač, můžete si při každém spuštění zvolit program, popř. nastavit výchozí. Stranou nezůstává ani podpora souborů Office, připravena je aplikace ThinkFree Office, která umožní vytvářet a editovat soubory Wordu, Excelu a PowerPointu i obyčejné textové soubory. Nesmím opomenout ani vytáčení hlasem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Díky vestavěné GPS (včetně asistování) můžete s Galaxy Ace ochutnat i navigaci. Slovo ochutnat používám záměrně, protože navigace přes Google Mapy, kterou najdete v telefonu, v našich končinách zatím nefunguje v hlasové podobě. Spokojit se tak budete muset s pouhým prohlížením mapy a trasy, vyhledáváním, zobrazením aktuální pozice nebo vyhledáním blízkých bodů zájmu. Samozřejmě si můžete doinstalovat různé další navigační programy pro platformu Android. První pozicování trvá trochu déle, jakmile však máte aktivní aGPS, bude signál nalezen do půl minuty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Systém Android 2.2.1 zavádí plnohodnotou podporu Flashe, avšak díky absenci dedikovaného grafického čipu se jeho plné podpory v Galaxy Ace nedočkáme. Je po něm velká poptávka, ale jakmile jej v telefonu máte, stejně flashové animace nespouštíte, už kvůli desítkám reklam na každém webu, které jen zpomalují prohlížení. Vestavěný prohlížeč WebKit mě ani tentokrát příliš neoslovil, na řadu se dostala opět Opera Mini, která mi po všech stránkách vyhovuje. Zoomování stránek je rychlejší, navíc jsou data předzpracována, čímž jsou sníženy datové nároky.

Jako zdroj dat můžete použít EDGE, UMTS s HSDPA nebo Wi-Fi. K Wi-Fi mám jednu připomínku, telefonu několikrát během testování vypadla Wi-Fi, v nastavení jsem si pak mohl všimnout popisky u mé Wi-Fi: blokováno. Stačilo vypnout a zapnout Wi-Fi a za chvíli se telefon připojil. Se stejným chování jsem se setkal i u dalších Androidů Samsungu: Tabu, Galaxy S, Galaxy Mini, takže si myslím, že Samsung má v integraci Wi-Fi nějakou chybu, kterou kopíruje a předává model od modelu.

Na třičtvrtě cesty

Mezi položky hlavního menu, ke kterým jsme si ještě nic neřekli, patří aplikace All Share. Poslouží k přehrání obsahu v mobilu na jiném přehrávači, např. na televizi s Wi-Fi. Widget zprávy a počasí zobrazuje informace o počasí a pak také vybraná témata zpráv dle kategorií, potěšující je, že zprávy jsou v češtině. To jsem si při testování velmi oblíbil, je to taková rozšířená RSS čtečka.

O prohlížení obrázků se stará přehledná galerie. Obrázky můžete při prohlížení zvětšovat pohybem dvojicí prstů od sebe, prvotní generování náhledu snímku ale trvá vcelku dlouho. Ze všech snímků může být spuštěna prezentace, a to na výšku i na šířku displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy Ace je potřeba brát jako osekaný Galaxy S. Nabídne řadu funkcí, kterými se pyšní velký model, ale cena zařízení je nižší. Samozřejmě ani Galaxy Ace není zcela bezchybné zařízení. Najdeme v nem věci, které by mohly být řešeny jinak nebo měly být už dávno opraveny. Tím mám na mysli Wi-Fi nebo lesklé kryty. Obecně Androidy střední třídy to mají obtížné. Na highendy znatelně ztrácejí ve výbavě a komfortu, cena přitom o tolik nižší není. Pokud nechcete obětovat 10 tisíc korun za stále se zlevňující Galaxy S, může být pro vás Ace za cenu kolem 7 tisíc rozumným kompromisem.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, Samsun, Rozumný kompromis, Velká poptávka, Zadávací pole, Test, Hračička, Asijský výrobce, Malý detail, Vestavěné rádio, Ace, Sam, Mez, Podporovaný typ, Mailová adresa,