Samsung Galaxy Ace: eso mezi Androidy (test)

Není to Galaxy S, ale ani žádné ořezávátko. Optimální velikost, líbivý design a všechny funkce Androidu. To je Samsung Galaxy Ace.
Kapitoly článku

Android 2.2.1 v základu

Samsung Galaxy dostává přímo z výroby Android 2.2.1, na něm je postavena obvyklá grafická nadstavba TouchWiz 3.0. Aktivní pohotovostní režim na základní ploše zobrazuje ve spodní části displeje čtyři hlavní ikony, které jsou viditelné i v hlavním menu s maticí 4 × 4 ikony. Standardní rozřazení ikon můžete porušit manuálním přesunutím ikon na patřičné obrazovky hlavní nabídky. K dispozici je až sedm ploch. Doinstalované aplikace však nejde podle starých zvyklostí odinstalovat přímo z menu, budete muset nakouknout do nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plocha může být zaplněna widgety nebo zkratkami na jakoukoli funkci telefonu. Celkově můžete mít zabraných sedm podploch, na pozadí je možno umístit některý z vyfocených nebo přednastavených obrázků. Živé tapety na pozadí animují bezchybně i díky výkonnému 800MHz procesoru, stinnou stránkou je však to, že v základu je k dispozici pouze jediná. Operační paměť má kapacitu 278 MB, což v dané konfiguraci postačuje. Froyo si po zapnutí ukousne svůj podíl, přesto zbude zhruba 132 MB RAM, s čímž jde pohodlně pracovat. Dlouhým podržením prostřední klávesy se můžete dostat ke správci úloh, kde můžete aplikace na pozadí ukončovat, mazat paměť RAM nebo odinstalovat aplikace třetích stran.

Telefonní seznam kontaktů

Pro zamčení telefonu stačí jednou stisknout zapínací klávesu. Při odemykání musíte nejdříve libovolnou klávesou aktivovat displej a poté odtáhnout zelený zámek na protější stranu. Kontakty jsou v telefonním seznamu zobrazovány shodně na SIM kartě i v telefonu. Vyhledáváte mezi nimi vybráním písmena z pravé lišty. Kontakt se pak v nabídce charakterizuje svojí fotografií a názvem. Při tvorbě nového kontaktu můžete osobě přiřadit neomezený počet čísel, e-mailových adres, skupinu zvonění, poštovní adresu a další potřebné údaje. Počet kontaktů není nikterak omezen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Každý kontakt v telefonu můžete zařadit do některé z přednastavených nebo nově vytvořených skupin. Každé z nich pak můžete nastavit vlastní vyzváněcí melodii. V poslední záložce aktivity se objevují příspěvky z Facebooku, tedy vaše, i vašich přátel. Při příchozím hovoru musíte dotykové zelené tlačítko pro přijetí posunout doprava, zatímco pro odmítnutí musíte udělat to samé s červeným, ale opačným směrem. S maximální hlasitostí reproduktoru při hovoru problém nebyl, byl jsem naprosto spokojen.

Swype i s diakritikou

Textová komunikace je rozdělena na tři samostatné oddíly: zprávy, e-mail a Gmail. Vše se sdružuje v Social Hubu. Zprávy jsou zobrazovány v konverzacích, barevně je odlišen odesílatel a protistrana. Editor pro psaní zpráv doznal kosmetických změn, klávesa pro odeslání zprávy se přesunula na pravý bok, aby nezabírala místo dole a s klávesnicí nezkracovala objem textu zobrazeného na displeji. Samozřejmě máte opět k dispozici zadávací pole, které se podle napsaných znaků postupně zvětšuje. Deset znaků před koncem zprávy jste informováni o tom, že už se blíží začátek zprávy další.

Otočením telefonu nabok se překlopí i obraz, takže můžete psát komfortněji na větší klávesnici. Ostatně, klávesnice jsou v telefonu připraveny hned dvě. Klasická od Samsungu a pak také klávesnice Swype. U Swypu mi chyběla nabídka alternativních slov pro danou kombinaci písmen, na druhou stranu obě klávesnice disponují diakritikou (dlouhé podržení znaku), což využijete především v e-mailech. Na obou virtuálních klávesnicích se psalo dobře, bez překlepů, postrádal jsem však opět vibrační odezvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní e-mail i Gmail nabízí automatickou push synchronizaci, kdy se příchozí zprávy ihned objeví v telefonu. Jejich přečtením se stanou přečtené na webovém portále atd. Pokud chcete do telefonu přidat e-mail i od jiného poskytovatele, je pro vás stěžejní položka E-mail. Postačí vám dvě věci – e-mailová adresa a heslo, telefon by se už se o další nastavení měl postarat sám. Zkoušel jsem e-mail na Seznamu a jeho automatická detekce neprošla. Telefon hlásil chybné heslo nebo uživatelské jméno, vše ale bylo zadáno správně. Možná by měl Samsung v systému překontrolovat sekci automatického nastavení e-mailu, není to první model od Samsungu, kde tato funkce nefunguje. Pokud máte více e-mailů, každý z nich dostane svůj barevný proužek, pod kterým se budou prezentovat přijaté zprávy. Při odesílání si můžete nastavit automatický podpis a hlavně také účet, ze kterého budou maily odcházet.

Hračička to není

Hudební přehrávač se dělí na čtyři základní záložky, kde zobrazuje všechny hudební soubory najednou, seznamy skladeb, alba nebo interprety. Při přehrávání na pozadí může být zobrazen obal alba z ID3 tagu. Hudbu můžete poslouchat v Bluetooth sluchátkách nebo v jakýchkoli drátových s 3,5mm jackem. Slovo jakýchkoli však používám s mírnou nadsázkou, se špunty z Galaxy S jsem měl obrovský problém, hudba nešla poslouchat, hrály jen zašuměné basy. Pravděpodobně tam bude nějaký problém s impedancí, naopak běžné pecky hrály bez problémů. V základním balení však žádná sluchátka nenajdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kvalitu zvuku hodnotím po připojení sluchátek Steelsound 3H. Zvuk je na cenové poměry mobilního telefonu kvalitní, ale nijak nevyčnívá z davu. Doporučuji nastavovat každému typu hudby adekvátní ekvalizér. Vedle nastavení Pop, Živě, Rock tak najdete pojmy externalizace a další, tedy došlo ke sloučení hudebních efektů do nastavení ekvalizéru. Maximální hlasitost už uchu moc nelahodila, kvalita zvuku se však stále držela v rozumných mezích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při zapnutí přístroje, vypojení datového kabelu a vložení paměťové karty se spustí vyhledávání nových médií, takže se databáze písní průběžně aktualizuje. V zamknutém stavu můžete pouze ovládat hlasitost, mezi skladbami přeskakovat nejde. Nechybí ani vestavěné rádio, to si však spustíte jen s připojenými sluchátky a ta, jak již víte, v základním balení chybí.

Aplikace YouTube dokáže přehrávat videa ze stejnojmenného webového portálu. Po herní stránce s Galaxy Ace moc nepochodíte. V základu žádné tituly nenajdete a portál Samsungs Apps je prázdný. Zatímco jsem u Galaxy S chválil přítomnost alespoň tří herních titulů, u nižšího modelu jde stáhnout pouze jeden widget. Bude vám tedy muset stačit Android Market, kde najdete velké množství freewarových i placených titulů.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy S, GAL, Neomezený počet, Samsun, Ace, Test, Zelené tlačítko, Malý detail, Galaxy a, Eso, E-mailová adresa, Velká poptávka, Vestavěné rádio, Sam, Mez,