Samsung Galaxy Beam: promítání může začít [recenze]

Vyzkoušeli jsme nejnovější přístroj s mobilním projektorem na trhu. Nalejte colu, rozpečte popcorn a máte hotové domácí kino.

Samsungy s mobilními projektory na mobilním trhu nejsou žádnou velkou neznámou. Začalo to v roce 2009 s „hloupým“ modelem i7410, před dvěma lety se Samsung odhodlal k představení i8520, Android smartphonu s vestavěným projektorem. Tento přístroj se ale na náš trh nikdy nedostal a pravděpodobně se velké popularity nedočkal ani celosvětově. Změnil to až v únoru představený Samsung Galaxy Beam, který se začal začátkem srpna prodávat i v České republice na akci Samsung Night, na kterou se, i přes nepřízeň počasí, dostavil velký počet zájemců. Klíčová otázka, která vás jistě napadla při čtení tohoto úvodníku, tedy již jistě nabírá reálné základy. Jak moc použitelný je projektor v mobilu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Beam na tiskových fotografiích, vizuálně nejvíce zaujmou žluté hrany.
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Zahájení prodejů Galaxy Beam v Praze se setkalo s poměrně velkým zájem kupujících, první majitel Galaxy Beamu čeká na slavnostní předání telefonu.

Klíčové vlastnosti:

  • dvoujádrový 1GHz procesor, 554 MB RAM
  • vestavěný mobilní 15lumenový projektor s až dvoumetrovou úhlopříčkou obrazu
  • aplikace Projektor s řadou voleb (prezentace, svítilna, touchpad)
  • svižný operační systém Android 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • náhradní baterie a stojánek s dobíjením v základním balení
  • 5Mpix fotoaparát s autofocusem, natáčení 720p videa
  • široká podpora video formátů (AVI, MP4, WMV) i s titulky

Hlavní nedostatky:

  • starší Android 2.3.6, update na ICS se chystá koncem roku
  • větší rozměry a hmotnost než u jiných zařízení střední třídy
  • platforma NovaThor U8500 je nejslabší z mobilních dvoujádrových architektur na trhu
  • projektor nefunguje při aktivní GPS, tu je potřeba vypnout
  • telefon si neporadí se zobrazením Full HD videa (maximálně 720p)

Samsung Galaxy Beam
I8530
rozměry a hmotnost: 124 × 64 × 12,5 mm, 145 g
displej: 4,0", kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 2 000 mAh
procesor: ST-Ericsson U8500 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Beam je zařízení o rozměrech 64,2 x 124 x 12,5 mm a hmotnosti 145,3 gramů. V podstatě se jedná o Galaxy S Advance s mobilním projektorem a jiným displejem, který se prodává za poněkud vyšší cenu. Díky ní ale musí nabídnout něco extra, dobrá kvalita konstrukce je tedy slibným začátkem. Z pohledu designu je nejvýraznějším prvkem žlutý pruh, který se táhne okolo celého zařízení, doplňkovou barvou je černá. Čelní plocha je obsazena 4" PLS TFT displejem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Zobrazovač je ostrý a jasný, na sluníčku je ale o něco hůře čitelný. Při pohledu ze stran nedochází k žádné degradaci barev, černá však stále svítí a často se v displeji odráží okolní objekty. Je škoda, že výrobce nakonec do telefonu neintegroval Super AMOLED panel, který by vypadal ještě trochu lépe a navíc by dokázal uspořit ceněnou energii, když si uživatelské prostředí užívá černou barvu všude tam, kde je to jen možné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Beam z čelního a bočních pohledů. Nejvýraznějšími charakteritickými prvky je projektor a žluté lemování.

Pod displejem narazíme na standardní ovládací prvky Androidu. Kontextová klávesa a zpětná šipka jsou senzorová, jejich podsvětlení (několik sekund, vždy zapnuto) můžete zvolit v nastavení. Středová klávesa vystupuje nad povrch a ovládala se mi velmi dobře. Nad displejem najdeme kamerku pro videohovory a čidla pro přiblížení a regulaci osvětlení displeje. Reproduktor je kryt ozdobnou mřížkou. Celá přední plocha je krytá sklíčkem odolným proti poškrábání, stopám po dotecích prstem se ale nevyhnete. Těsně okolo přístroje se pak ještě obtáčí stříbrný rámeček, což je charakteristický prvek Samsungů modelové řady Galaxy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohledy na zadní kryt z různých úhlů. Dominantou je projektor, díky kterému je horní hrana tlustší než ta spodní.

Levý bok je osazen 3,5mm konektorem jack, který poslouží k připojení sluchátek nebo reproduktorů. Boční dvojklávesou můžete regulovat zvukový výstup všude tam, kde to je jen možné. Navíc těmito klávesami můžete zaostřovat projektor, ale o něm si povíme až dále. Na levé straně dále najdeme slot pro SIM kartu standardní velikosti, který je zde umístěn spíše pro úsporu místa v bateriové části, nežli pro časté vyměňování SIM karet. Jakmile ji vytáhnete za chodu, je třeba telefon restartovat. MicroUSB konektor najdeme na své „přirozené“ pozici na dolní hraně, poslouží k nabíjení nebo k připojení datového kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - čidlo regulace podsvětlení a reproduktor, dvojklávesa ovládání hlasitosti, zamykací klávesa a tlačítko spouštějící projekci, microUSB konektor, 3,5 mm jack a mobilní projektor na horní hraně.

Na praveném boku najdeme za plastovou záslepkou slot pro microSD karty, nechybí ani zapínací tlačítko, které též plní funkci zamykání a odemykání přístroje. Dlouhým podržením pak můžete zapnout tichý režim nebo vypnout všechna bezdrátová spojení. Nad ním je ještě umístěno vyhrazené tlačítko pro ovládání projektoru, dlouhým podržením jej aktivujete, krátkým stiskem změníte nastavení a zaostření. Za začátku se vám však obě klávesy budou plést, budete si na to muset chvíli zvykat. To nejzajímavější nás tedy čeká na horní hraně, kde je usazen 15lumenový DLP projektor, díky kterému je horní hrana o něco tlustší, než ta spodní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V ruce nám přišlo zařízení trochu těžší, může za to integrace projektoru i kapacitně větší baterie.

Uprostřed zadní strany pak najdeme 5Mpix fotoaparát s atufocusem a přisvětlovací diodou. Hlavní reproduktor je umístěn ve spodní části a je o něco více hlasitější, než jsme byli doposud zvyklí. Celá zadní hrana je vyrobena z texturovaného plastu, na zadní straně tak nezůstávají otisky prstů a telefon má menší tendenci sklouzávat, máte-li zpocené prsty. Pod zadním krytem najdeme už jen 2000mAh baterii, doba výdrže telefonu je ale samozřejmě závislá na tom, jak moc používáte projektor. Pokud jej úplně eliminujete, dostanete se při běžném používání až na čtyři dny.

  • 16:19 – první pohled na smartphone s projektorem Samsung Galaxy Beam (Týden Mobilně)

Potěšitelný je i obsah základního balení, mimo telefonu a baterie dostanete ještě jednu záložní 2 000mAh baterii, stojánek pro nabíjení této baterie, nabíjecí adaptér, USB kabel, špuntová sluchátka s několika velikostmi nástavců a uživatelskou příručku.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, PLS TFT, Konverze, Krátký stisk, Mobilní projektor, Integrovaný správce, Restartovat telefon, GAL, Vyhrazené tlačítko, Sam, Celovečerní film, NovaThor, Android Gingerbread, Charakteristický prvek, PLS TFT displej,