Samsung Galaxy Grand 2: na data s velkým displejem [recenze]

Velký displej, čtyřjádro, 1,5GB operační paměť, a podpora LTE - to je ve zkratce další Samsung s Androidem, Galaxy Grand 2.
Kapitoly článku

Po více, než roce, jsme se na trhu dočkali nástupce modelu Galaxy Grand. Pokud jste po něm dříve pokukovali, zřejmě to bylo kvůli velkému displeji a nižší ceně vzhledem k tabletofonům řady Galaxy Note. První generaci jsme si mohli vyzkoušet již na loňském veletrhu MWC v Barceloně, model se k nám však nakonec oficiálně nedostal. Druhá generace si proplétá cestu skrz operátory, testovanou variantu SM-G7105 u nás konkrétně nabídne operátor O2. Hlavními funkčními přednostmi je LTE umístěné do zařízení s větším displejem, čtyřjádro a 1,5GB operační paměť. Poptávaná cena však bude výrazným rozhodovacím faktorem. Jak jsme byli s testovaným modelem spokojeni?

Samsung Galaxy Grand 2
G7100
rozměry a hmotnost: 147 × 75 × 8,9 mm, 163 g
displej: 5,3", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 280, 280 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Samsung Galaxy Grand 2 rozhodně nezapírá design předchůdců, ze kterých vidíme spoustu společných znaků. Zařízení nám dorazilo v bílé barevné variantě s širokou stříbrnou lištou po bocích. Dominantním prvkem je bezesporu velký displej, mezi ovládacími tlačítky zůstává zachována klávesa Home. Velmi příjemnou změnou je imitace prošívané kůže na zadním panelu, telefon se velmi dobře drží a v dlani neklouže. Informační diodu jsme však při zběžné prohlídce neobjevili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Grand 2

Softwarově se jedná o starší Android 4.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz, Uživatelské rozhraní na nás působí trochu ospalým dojmem, byť byl integrován poměrně slušný procesor a dostatečná RAM. V menu nalézáme zabezpečený režim Personal KNOX, z čehož plyne i zabezpečený Bootloader, který znepříjemní flashování. Jinak je mezi aplikacemi přítomna obvyklá porce aplikací, další lze stáhnout z Google Play či SamsungApps. Spolu s LTE Cat 4 se můžete těšit i na rychlý internet v českých LTE sítích.

Bílý a zaoblený

Samsung Galaxy Grand 2 je smartphonem klasické konstrukce o rozměrech 147 × 75 × 9 mm a hmotnosti 163 gramů. Hlavním centrem zájmu bude rozhodně velký 5,25" TFT LCD displej s poměrem stran 16:9, na druhou stranu zamrzí jeho nižší rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Při běžném používání zařízení je ale jemnost displeje dostatečná, texty jsou zobrazeny ostře. Pozorovací úhly jsou až na malé drobnosti bez chyby, počítejte však s tím, že se na displeji budou ve větší míře odrážet okolní objekty. Jako každý displej, je i panel použitý v Grandu 2 náchylný na nečistoty a stopy po dotycích prstu, občas jej tedy bude třeba přeleštit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Grand 2 z různých úhlů pohledu, vzhledově zcela jasně zapadá do designu smartphonů řady Galaxy. Pozornost poutá široký stříbrný rámeček, který telefon obíhá přes boční hrany

Displej disponuje automatickou regulací jasu, kterou můžete ještě přisvětlit nebo ztmavit manuálně. Do interiérů stačí, na sluníčku však ani s manuálně nastaveným jasem na maximum mnoho neuvidíte. Venku se tak ovládání zařízení smrskne jen na to nejnutnější, při náročnějších činnostech budete hledat stín nebo displej druhou rukou instinktivně zakrývat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lákadlem testovaného modelu je mimo LTE hlavně 5,25" HD displej. V zapnutém i vypnutém stavu se v něm ale poměrně hodně odrážejí okolní objekty

Pod displejem je umístěna domovská klávesa Home, již tradičně v podobě tlačítka s větším zdvihem a jistým stiskem. Senzorické ovladače jsou umístěny po jeho stranách. Starší rozvržení s kontextovou klávesou vlevo, otevírající alternativní nabídky, odkazuje na Android 4.3, zpětná šipka se bude starat o návrat o úroveň zpět. Senzorům sice můžete nastavit dobu jejich podsvětlení, na vibrační odezvu se však zapomnělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovladače pod displejem spolu s microUSB konektorem, čidla nad displejem, reproduktor a 3,5mm konektor jack  

Nad displejem je mimo loga výrobce a ozdobné mřížky reproduktoru umístěn senzor pro přiblížení k displeji, senzor okolního osvětlení a 2Mpix kamerka pro videohovory. Můžete ji použít i pro „selfie", maximální rozlišení snímků je 1 392 × 1 392 pixelů. Boky zařízení obklopuje jednolitá stříbrná lišta z pokoveného plastu. Z pohledu dlouhodobého užívání se v ní však mohou objevit mikroškrábance a drobné vrypy, použitý materiál je poměrně měkký. Na levém boku byly do lišty vsazeny vystouplé a dobře ovladatelné regulátory hlasitosti, na pravém boku je umístěno pouze zamykací tlačítko. Má vysoký zdvih, dobře se ovládá a souběžně slouží i k zapnutí celého přístroje.

Imitace kůže na zádi

Politika jednoho prvku na jedné straně pokračuje i nadále, horní hrana je osazena 3,5mm konektorem jack, spodní zase microUSB sloužícímu k nabíjení a datovým přenosům. Zatímco čelná strana nijak výrazně nevybočovala z designové linie Samsungu, zadní je příjemným překvapením. Samsung zde použil naomak příjemný plast imitující prošívanou kůži. Zadní část v ruce neprokluzuje, a to ani při zpocených dlaních. U námi testované bílé barevné varianty jsme se obávali o ulpívání nečistot ve struktuře zadní skořápky, kryt však stačí případně otřít obyčejným vlhčeným hadříkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plast imitující prošívanou kůži v ruce neklouže, hlavně díky němu se testované zařízení dobře drží v ruce

V zádi je vsazen milimetr vystouplý 8Mpix snímač, který je po levé straně doplněn přisvětlovací LED diodou. Hlavní reproduktor je umístěn vpravo od fotoaparátu, na rovném povrchu je jeho výduch při vyzvánění trochu utlumen. Zadní skořápka na svém místě drží velmi pevně, sundávat ji budete s větší námahou. Pod krytem zabírá většinu prostoru 2 600mAh baterie, se kterou se podařilo živit telefon zhruba tři dny na jedno nabití. Až po vytažení baterie se zpřístupní slot pro microSIM, naopak microSD kartu (až 64 GB) vložíte nebo vytáhnete i za chodu. Po odhalení zadního krytu jsme si všimli, že Samsung do modelu integroval na zádi jakýsi dvojreproduktor, ale ten má jen jeden výduch, takže část zvuku mizí do útrob telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vyjmutí 2 600mAh baterie ze zpřístupní slot pro SIM kartu, microSD (testovali jsme až 64GB kartu) můžete vyměňovat za chodu

Vpravo od reproduktoru je uvnitř umístěn GPS přijímač, toto místo tedy není vhodně ničím zastiňovat, aby byla zajištěna rychlá fixace. Ve spodní čtvrtině zadní části se zase pod kryty ukrývá GSM anténa. Galaxy Grand 2 se jinak drží v ruce příjemně, konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni, ani v násilném krutu nikde nic nevrže. Musíte ale brát v potaz to, že se jedná o trochu větší zařízení. V základním balení najdeme mimo telefonu a baterie i USB kabel, adaptér do sítě, stereo sluchátka a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> 

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand 2, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Grand, Zásada, Trabl, Příjemný plast, Android Beam, Zvukový režim, Velký soubor, GAL, Zadní panel, ? Displej, Sam,