Samsung Galaxy Mini 2: rozverný kolibřík [recenze]

Galaxy Mini dospěl do druhé generace. Opět jsme se dočkali netradiční barvy krytů, chybět nemůže ani jemnější displej a vestavěné NFC.
Kapitoly článku

Samsung své úspěšné modely po čase nahrazuje nástupci a to je i případ dnes testovaného modelu. Mini 2 byl představen v únoru a musíme přiznat, že jsme od něj neočekávali žádné zázraky. Změn oproti modelu Mini je ale poměrně hodně, telefon navíc i trochu ubral na rozměrech, na první pohled by jste to ale určitě tipovali naopak. I přesto, že telefon disponuje HVGA displejem a NFC, je stále cílen na nenáročné uživatele nebo středně pokročilé začátečníky. Nabídne vše podstatné a hlavně dobře vypadá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Mini 2 

Klíčové vlastnosti:

  • 3,27" displej s HVGA rozlišením
  • dobře vypadající zařízení s netradiční barevnou kombinací
  • podpora NFC a Wi-Fi Direct
  • 800Mhz procesor, 512 MB RAM
  • svižný Android 2.3.6 s UI TouchWiz
  • podpora GPS, Wi-Fi, Bluetooth 3.0
  • podpora UMTS sítí s HSPA

Hlavní nedostatky:

  • 3Mpix fotoaparát bez autofocusu
  • pouze VGA videosekvence
  • horší čitelnost displeje na sluníčku
  • otisky prstů na čelní ploše
  • senzorovým klávesám chybí vibrační odezva

61 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 109 × 59 × 11,9 mm, 107 g
displej: 3,27'', kapacitní TFT LCD, 320 × 480, 176 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (7,2|2 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 4 000 MB, operační 512 MB RAM, baterie: 1 300 mAh
procesor: Qualcomm MSM7227A (1× Cortex-A5, 800 MHz, 45nm), Adreno 200
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480)

cena: 3 686 Kč až 5 060 Kč

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Nástupce, jak má být

Samsung u nových modelů řadí do popředí politiku zlepšování hardwarových parametrů při současném zachování rozměrů, resp. při jejich minimálním nárustu. Povedlo se mu to u modelu Galaxy S III a ani testované zařízení není výjimkou. Oproti svému předchůdci dokonce došlo k malému zmenšení rozměrů, hmotnost se snížila o dva gramy. Pokud uvážíme, že v telefonu došlo k řadě drobných inovací, je to určitě krok správným směrem. Konstrukční zpracování je zdařilé, plasty lícují velmi přesně a nikde nic nevrže. Telefon se dobře drží v dlani a ani při zpocených dlaních nemá, díky zdrsněnému zadnímu krytu, tendenci vyklouzávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Mini 2 vsadil na dvě barevná zpracování, do redakci dorazila žlutá, alternativně je telefon k dispozici i v černé.

Stříbrný plíšek okolo čelní plochy jednoznačně odkazuje na model Galaxy S, bohužel ani v tomto případě se nedostalo na nějaké vylepšení povrchu, protože na něm rády ulpívají otisky prstů. To samé vlastně platí o celé čelní ploše. Středovou klávesu můžete díky lehce vyvýšeným hranám okolo ní nahmatat i poslepu, senzorové klávesy opět zapomněly vibrovat, což nás trochu mrzí. Překlepů ale naštěstí nebylo tolik, telefon dotyky na senzory vyhodnocuje bez problémů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z kláves jde ve vypnutém stavu vidět jen tlačítko Home, zbývající ovládací prvky jsou senzorové • Displej má HVGA rozlišení • Nad TFT panelem je umístěno logo výrobce a reproduktor. 

Hlavní, a nejdříve viditelnou, inovací je TFT displej. Rozrostl se trochu do výšky a nabízí úhlopříčku 3,27 palce. Na této ploše můžeme očekávat HVGA rozlišení (320 x 480 pix), což se podepsalo na velmi dobré jemnosti displeje - 176 DPI. V Praxi tak na displeji již nevidíte jednotlivé body, s čím však musíte počítat, jsou změny barev při bočních pohledech. Ani na sluníčku to není žádná výhra, automatika chybí, takže budete muset maximální jas nastavovat manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky telefonů jsou osazeny různými prvky - najdeme zde 3,5mm konektor jack, slot pro microSD karty, místo pro provlečení poutka, klávesy regulace hlasitosti, zamykací tlačítko a microUSB konektor.

Po hranách telefonu najdeme jen ty nejnutnější ovládací prvky. Na pravém boku to je zamykací tlačítko, které se též chová jako vypínací a zapínací klávesa. Na boku levém to je dvojklávesa regulace hlasitosti. Hardwarová spoušť fotoaparátu chybí, u Samsungu ji bohužel vídáme jen zřídkakdy. Na levém boku narazíme i na slot pro karty microSD. Vložením karty můžete rozšířit interní paměť, která uživateli po rozbalení z krabice nabídne poměrně slušných 1,76 GB volného prostoru. Co se týče konektorové výbavy, ta se již dlouhou dobu nemění. Pro nabíjení a přenos dat s počítačem slouží nechráněný microUSB konektor na spodní hraně. Do horního 3,5mm jacku můžete zase zapojit vlastní sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žlutá - barva zadního krytu se vám bude líbit a nebo ji budete nenávidět. Alternativně je k dispozici celočerná verze.

Na zadní části je asi nejzajímavější barevné podání. V redakci máme atraktivní žlutou barevnou variantu (má tmavší odstín, než na tiskových snímcích), alternativně je ještě k dispozici ničím nevyčnívající černá. Výběr ale bude záviset na uživatelských preferencích. Na zádech je umístěn 3Mpix snímač zapuštěný pod okolní povrch, takže jej při běžném chycení telefonu nijak neumažete. Vedle snímače je umístěn hlavní reproduktor, pokud však telefon leží na stole, je jeho výduch poměrně dosti utlumen.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pod zadním krytem narazíme na 1300mAh baterii, pro někoho to může být málo, na druhou stranu od Galaxy Mini první generace jsme se dočkali 100mAh nárustu, takže můžeme být spokojeni.

Co se týče výdrže, při průměrném používání (několik hovorů denně, příležitostné brouzdání na internetu, 30 minut hudebního přehrávání, pravidelná kontrola a odepisování na e-maily) jsem se dostal na necelé tři dny výdrže. Pokud budete telefon používat minimálně, dostanete se i na pět dní. Pro slušnou výdrž vám pomůže nastavení úsporného režimu v menu i důsledné nastavování jasu displeje v závislosti na okolním osvětlení. Co si budeme povídat, TFT panel je jedním z největších žroutů baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na vnitřní straně zadního krytu se nachází pogumovaný plíšek s konektorem, což značí přítomnost technologie NFC. 

Praktické využití v současnosti skrývají NFC tagy, které pořídíte za pár korun a můžete si na ně nahrát text, nastavení telefonu nebo namapovat spuštění vybrané aplikace. Do budoucna se pak počítá s platbami mobilem, jejichž průkopníkem bude, na nadcházející olympiádě, právě Samsung. Mimo jednoduché aplikace Štítky připravil korejský výrobce pro svá americká zařízení i aplikaci TecTile (test aplikace zde), která ukazuje spektrum možností zařízení s NFC.

Android plný barev

Hlavním hybným motorem testovaného zařízení je 800MHz procesor, v zařízení najdeme i 398 MB operační paměti RAM, po spuštění telefonu je uživatelsky k dispozici zhruba 200 MB. V přístroji nalezneme předinstalovaný operační systém Android 2.3.6 Gingerbread s, u Samsungu všudypřítomnou, grafickou nadstavbou TouchWiz. Procesor nemá na plynulý chod telefonu žádný negativní vliv, ze subjektivního pohledu se na zařízení žádné mainstreamové aplikace nesekaly, stejně tak jako uživatelské prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohotovostní obrazovka s živou tapetou • Nastavujeme hlasitost • nastavení domovské obrazovky • Vybíráme widgety na volné místo na ploše, pokud je widget větší, je třeba jej umístit na jinou obrazovku • Po vysunutí informační lišty se objeví zástupci na rychlé zapnutí vybraných voleb

Android v podání Samsungu je plný barev, jakoby se ikony aplikací předháněly, která z nich jich bude mít více. Na pozadí můžete mimo statického textu umístit i živou tapetu (na výběr jsou dvě), pozadí lockscreenu s hodinami může být pouze statické. V rámci nastavení si můžete uživatelsky vybrat i font písma v telefonu, na výběr však máte jen jediné, takže další bude třeba dostahovat z marketu. Na podpolochy můžete umístit zástupce na aplikace, 26 widgetů, nebo složky, do kterých můžete sdružovat aplikace. Podploch může být celkem sedm a jsou průchozí, jakmile chcete pokračovat od poslední, objevíte se zase na začátku. Přidanou hodnotou zařízení je integrovaný správce úloh, ke kterému se dostanete dlouhým podržením klávesy Home. V něm můžete jednotlivě nebo hromadně ukončovat aplikace případně odinstalovávat stažené aplikace. Delším podržením kontextové klávesy se dostanete k integrovanému vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu • Přehled všech obrazovek menu na jednom místě • Integrované hledání vyhledává v telefonu i na webu • Správce úloh lze spustit ze seznamu posledních spuštěných aplikací, dostanete se k němu podržením klávesy Home • Běžící aplikace můžete ukončit postupně nebo všechny najednou

Na zamykací obrazovce najdete při běžném používání pouze hodiny a aktuální datum. Telefon ale nezná české zkratky měsíců, takže se zobrazují v angličtině. Pokud máte spuštěnou hudbu, můžete bez odemčení telefonu přecházet mezi skladbami. Pokud máte zmeškanou událost, je charakterizována ikonkou na displeji. Pokud ji chytíte a odemknete telefon, dostanete se přímo do odpovídajícího seznamu (protokoly volání, resp. doručené zprávy). Hlavní nabídka má jako podkres pozadí, přes které jsou zobrazeny grafické ikony. Přes kontextové menu můžete změnit nabídku na listovací seznam, nebo odinstalovat stažené aplikace jedním kliknutím. Dále můžete sdílet aplikace přátelům a to mj. i pomocí Wi-Fi Direct nebo NFC. Pokud si nepotrpíte na animace při přechodech mezi nabídkami, nepoznáte na Galaxy Mini 2 žádné citelné zpomalení. V případě aktivních animací je již nějaký ten zádrhel poznat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři vzhledy lockscreenu - standardní, se zmeškanou událostí a s hrající hudbou na pozadí. Je možné měnit pozici hodin i obrázek na pozadí • odinstalace aplikací přímo z hlavní nabídky • Hlavní menu jako listovací seznam

V systému funguje vyhodnocování více dotyků zároveň, takže můžete zoomovat mapy, obrázky nebo webové stránky dvojicí prstů. V rámci aplikací a her můžete využít i čidla polohy. U závodních her můžete náklony ovládat vozidla, u řady aplikací (např. videopřehrávač, internetový prohlížeč, galerie a další) pak můžete změnit rozložení na šířku displeje. Co chybí oproti vybavenějším modelům? Snad jen některá speciální gesta, např. ztišení budíku a vyzvánění otočením telefonu apod., nebo možnost změny velikosti písma v systémových aplikacích. Většina informací v telefonu je sice dostatečně velká, ale osoby s horším zrakem by mohly mít problémy při čtení textových zpráv.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Pocket, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Hybný motor, GAL, Patrný šum, Min, Zapínací klávesa, Mini, Žlutá barva, Sam, Samsun, Minimální úroveň, Natáčené video, Subjektivní pohled, Současné zachování,