Samsung Galaxy Pro: pracující střední vrstva [recenze]

Samsung přichází s konceptem QWERTY pod displejem. Jak si toto zpracování bude sedět s operačním systémem Android?
Kapitoly článku

Komunikační kanály

Aplikace telefonního seznamu nabízí čtyři záložky - samotný seznam, skupiny, historii a aktivity. Kontakty jsou řazeny podle abecedy, pokud máte v telefonu nakonfigurován účet Facebooku, zobrazují se vám kontakty z obou úložišť. Pokud máte stejný kontakt v telefonu i na Facebooku, vezme se z něj profilová fotka a další dostupné informace. Jinak můžete účty propojovat manuálně. V záložce aktivity pak vidíte poslední příspěvky vašeho kontaktu, které můžete hned okomentovat. Vícepoložkových kontaktů můžete mít neomezené množství, záleží jen na volné paměti. V záložce Historie pak vidíte protokoly hovorů, zpráv i Facebookové komunikace. Stejná situace nastane, když si v telefonu nastavíte jiný účet komunitního webu, např. MySpace nebo Twitter. Vždy si ještě můžete nasstavit interval pravidelné synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Centrem textové komunikace je Social Hub. Při psaní nové textovky se na displej vejde až devět řádků textu. Přidáním dalšího snímku nebo multimediálních souborů se zpráva změní na MMSku. Gmail klient pracuje s push synchronizací, takže se v reálném čase dozvíte o příchozím e-mailu. To samé ale nelze říct o schránkách jiných poskytovatelů, zde je synchronizace umožněna pouze v určitých časových intervalech. Přidání nového freemailu proběhlo bez problémů, stačí zadat uživatelské jméno a heslo a nastavení poštovních serverů a portů proběhne automaticky. Přes Google Talk klient si můžete psát s vašimi přáteli majícími Gmail.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rychlá fixace a horší příjem Wi-Fi

Centrum pro aplikace je jednoznačně Android Market. Díky displeji na šířku ale bude problém s přečtením celých názvů aplikací, trochu si pomůžete otočením displeje na bok. Portál SamsungApps rozhodně nenabízí žádné užitečné aplikace, takže jej můžeme s klidem ignorovat. Mezi aplikacemi narazíme na standardní organizační funkce. Nechybí opakované budíky, kalendář, do kterého se při synchronizaci zabisují i události z Facebooku, a nechybí ani psaní poznámek na virtuální nástěnku. Internetový prohlížeč pro běžné informační brouzdání postačí, flashové animace vám ale nespustí a pinch-zoom také nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Standardní navigační aplikace od Googlu potřebují kontinuální internetové spojení, to docílíte přes UMTS nebo 3G. GPS fixace je blesková, stačí 10 vteřin pod otevřeným nebem a telefon ukáže vaší polohu. Pozadu nestojí ani Wi-Fi připojení, zde však často docházelo k výpadkům, kdy telefon informoval o tom, že síť není k dispozici, nebo že se k ní nelze připojit, navzdory tomu, že dva okolní telefony s připojením neměly problém. Možná to je také horší citlivostí antény pro příjem bezdrátového internetu. Hlasové vyhledávání sice píše, že je automaticky v češtině, ale je třeba přepnout přímo na Českou republiku, jinak půjdou vyhodnocovat jen anglická slovíčka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Správce souborů zobrazuje pouze soubory na paměťové kartě, interní 181MB paměť je pro uživatele i po připojení k počítači nedostupná. V základním balení ale hned dostanete microSD o kapacitě 2 GB, takže o volné místo nebude nouze . Připojení k počítači přes dodávaný USB kabel nemá žádné nastavení, telefon aktivuje režim ladění a Úložiště USB, což stačí i programu Kies určenému pro správu telefonů Samsung. Přes tuto aplikaci lze updatovat firmware (je-li nová verze dostupná) nebo pracovat s kontakty a multimédii. Kalkulačka si poradí se základními operacemi včetně základních matematických funkcí. Office dokumenty si otevřete pomocí aplikace ThinkFree Office.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hudba, video, focení

Díky 3,5mm konektoru si do telefonu můžete zakoupit vlastní sluchátka, ono vlastně doslova musíte, protože v základním balení chybí běžné dodávané pecky nebo špunty. Zvukový výstup jsem testoval na sluchátkách Steelsound 3H a byl jsem spokojen. Na mobilní telefon s patřičným nastavením ekvalizéru dostáváte poslouchatelný výstup. Při přehrávání máte na displeji zobrazen obrázek alba, je-li přítomen v ID3 tagu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z fotoaparátu jsem nejdříve neměl žádná přehnaná očekávání, nakonec mě ale 3,2Mpix snímač překvapil. Za dobrého osvětlení produkuje velmi kvalitní fotky, líbí se mi reálné barevné podání, ostré snímky i skvělé detaily. Galaxy Pro je jeden z mála telefonů, kde fotky na displeji vypadají hůře než na monitoru počítače. Samozřejmě v hůře osvěltených interiérech se kvalita fotografií vytrácí přímo úměrně s úbytkem světla, ale to už je vlastnost většiny fotomobilů na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S videem je na tom ale daleko hůře, QVGA není rozlišení, které by se dalo veřejně prezentovat, takže doporučuji natáčet pouze videa do MMS zpráv. Malé rozlišení nezachrání ani nastavení vyvážení bílé nebo efekty. S videem se všeobecně moc nepočítá, v telefonu nenajdete žádný vyhrazený videopřehrávač, takže musíte videa otevírat buď přes Galerii nebo přes Správce souborů. YouTube aplikace se postará o bezproblémové přehrávání videí ze stejnojmenného portálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Několik překážek

Celkově mám z Galaxy Pro dobrý dojem, telefon se při každodenním používání osvědčil, ale neodpustím mu dvě věci. Tou první je displej, mít alespoň HVGA Super LCD, mohl by pomýšlet na daleko větší úspěch na trhu. Druhou věcí je nestabilní Wi-Fi. Pole Androidů s QWERTY klávesnicemi sice začíná pomalu růst, ale jediným reálným konkurentem může být v současnosti na našem trhu HTC ChaCha. Vybavenější model od HTC pořídíte o půldruhého tisíce dráž, ale zato řeší některé nedostatky. Za pět tisíc korun tedy představuje Samsung Galaxy Pro zcela konkurenceschopný pracovní nástroj s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , , , , HTC Chacha, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy S, Ideální volba, Profilová fotka, Sam, Str, Pravý kraj, Pro +, Samsun, VRS, GAL, Uživatelská podpora, Rychlá fixace, Vrstva,