Samsung Galaxy S II: prostě ten nejlepší [recenze]

Náš katalog to věděl už dlouho, nyní to máme potvrzeno z praktického testu. Samsung Galaxy S II je nejlepším smartphonem současnosti.

QWERTY a Swype

Veškerou textovou komunikaci hlídá aplikace Social Hub. Hromadí se zde textové zprávy i e-maily ze všech zdrojů. Firemní zaměstnanci ocení speciálně zabezpečenou a šifrovanou podporu Microsoft Exchange serveru, ostatní si mohou zaintegrovat e-maily z Googlu, Yahoo!, Windows Live nebo od jakéhokoli národního poskytovatele poštovní schránky, včetně Seznamu, Atlasu apod. Díky funkci Social Hub Premium dojde k automatickému načtení potřebných parametrů a odpadá nepříjemné zadávání adres serverů pro jednotlivé protokoly. Push notifikace už nejsou jen výsada Exchange, na nově příchozí zprávy ze všech schránek v Social Hub Premium budete upozorněni automaticky v okamžiku jejich přijetí. Do Social Hubu je možné přidat také účty z komunitních sítí Facebook, Twitter, MySpace a LinkedIn, účet Googlu je nutný pro přístup do obchodu Android Market, účet Samsung zase pro stahování ze Samsung Apps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prostředí pro psaní zpráv se inspirovalo e-mailovým klientem. Po přetočení displeje na šířku se obrazovka rozdělí do dvou částí, přičemž v jednom okamžiku vidíte seznam konverzací i bublinky aktuálně otevřeného stromu. U e-mailu je to analogicky seznam příchozí (odchozí) pošty a vybraná otevřená zpráva. V klientovi můžete zároveň zobrazit jen jednu z nastavených schránek nebo všechny dohromady. V takovém případě jsou pak příspěvky odlišeny barevným proužkem přiřazeným k danému účtu. Stejná symbolika ve formě čtverečků potom funguje v tradičně kvalitně provedeném androidím kalendáři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K zadávání textů slouží virtuální alfanumerická QWERTY klávesnice. Díky prodloužené úhlopříčce displeje se proti „S jedničce“ ještě o něco roztáhla do šířky, její nárůst do výšky při landscape režimu je však nežádoucí. Přes tlačítka pak už skoro nevidíte do samotného formuláře, kam text píšete. Samotné psaní je rychlé a díky velikosti tlačítek přesné, důležitá tečka našla místo hned na první kartě klávesnice. Pro číslice je nutné přepnout, pro znaky s českou diakritikou podržet příslušné písmeno a vybrat z vyskakovací nabídky. Ještě větší rychlosti v psaní dosáhnete použitím tahové technologie Swype s predikcí slov, která je opět plně lokalizována do češtiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Internet a dokumenty: jako na počítači

Příznivci chatování ocení předinstalované messengery pro Windows Live, Google Talk a Yahoo!. V Česku hojně používaný protokol ICQ budete muset dohrát v podobě vybraného klienta z Android Marketu. Z organizačních funkcí stojí za zmínku jednoduché textové poznámky a úkolovník. Díky aplikaci Mini diář můžete pomocí GPS evidovat, kde všude a za jakým účelem jste se pohybovali, to samé však umí i Google Latitude (přímo v telefonu) nebo Foursquare (v Marketu). Jednoduchá kalkulačka se po překlopení na šířku obohatí o pokročilejší matematické funkce. V rámci aplikace Hodiny nastavíte nejen aktuální místní nebo světový čas, ale můžete nařídit až deset opakovaných budíků, zapnout časovač nebo stopky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung se chlubí, že zážitek ze surfování na Galaxy S II bude podobný tomu, na co jste zvyklí z počítače nebo notebooku. Nutno říct, že nelže. Díky výborně odladěnému prohlížeči s podporou zásuvných modulů včetně plného Adobe Flash 10.3 zobrazíte téměř jakýkoli obsah. Rolování stránkou je díky výpočetní síle naprosto plynulé, multidotyková gesta pro zoom fungují bez zaváhání. V podstatě nemá smysl zkoušet jiný alternativní prohlížeč z Marketu, jedině snad že byste toužili po prohlížení v panelech, pak doporučím Firefox 4 Mobile. Stejně pohodlně si prohlédnete i Office dokumenty, Samsung tentokrát vsadil na bezplatnou aplikaci Polaris Office, která dokáže vytvářet i editovat dokumenty typu Word, Excel a Power Point ve verzi kompatibilní s Office 2003 i 2007. Originální prohlížeč PDF od Adobe najdete opět v Marketu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro připojení k internetu v terénu je třeba mít aktivované datové přenosy u operátora. Galaxy S II zvládá všechny v současnosti komerčně dostupné technologie, přičemž teoretická hodnota pro stahování u HSPA+ je až 21 Mb/s. V praxi se však u našich operátorů setkáme maximálně se slabou polovinou, a to jen ve vybraných lokalitách. Nejvyšší rychlost uploadu ze strany limitu telefonu je potom 5,76 Mb/s. Telefon lze použít jako modem a připojit pomocí něj k internetu jiný mobil nebo počítač. Tethering (sdílení připojení) funguje drátově (pomocí USB kabelu) i bezdrátově (Wi-Fi).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pekelně rychlá Wi-Fi

Praktičtější je spolehnout se u surfování na internetu kompletně na Wi-Fi. Telefon se ve specifikaci 802.11 a/b/g/n dokáže připojit teoretickou rychlostí až 600 Mb/s v pásmech 2,4 nebo 5 GHz. Dostupné sítě sám najde, rozkóduje a po jejich připojení uloží do paměti, aby se na stejném místě mohl příště sám připojit. Skryté sítě je možné přidat ručně. Citlivost na signál je dobrá, subjektivně o fous lepší než u Galaxy S jedničky.

Wi-Fi má ale v mobilu i další využití. Díky funkci Wi-Fi Direct se telefon sám promění v hotspot a v tomto režimu je možné k němu připojit jiná bezdrátová zařízení, například notebook nebo tiskárnu. Využívá toho i nástroj Kies Air, který umožní po připojení k libovolnému desktopu přehledně obsluhovat obsah telefonu přímo v internetovém prohlížeči počítače. Bohužel podporovány nejsou zatím poslední verze Firefoxu ani Internet Exploreru. Věřím však, že Kies Air se bude nadále vyvíjet, aby dokázal později například s kontakty nejen pracovat, ale také je vhodným způsobem zálohovat, tak jako to nyní umí svébytná synchronizační aplikace Samsung Kies 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samostatnou kapitolou využití Wi-Fi je standard DLNA, který umožní sdílet multimédia s jinými zařízeními vybavenými funkcí u Samsungu pojmenované All Share. Bezdrátově si tak například můžete na televizní obrazovce pustit video z mobilu. To jsme ale už viděli u loňského modelu. Konektivitu bychom mohli uzavřít zmínkou o Bluetooth 3.0 s profilem HS (High Speed), který umožní přenos souborů mezi dvěma takto vybavenými zařízeními rychlostí až 24 Mb/s (za účasti Wi-Fi), a USB 2.0, jež funguje i ve formě USB host. K telefonu tedy (přes potřebnou redukci na microUSB) můžete připojit paměťovou klíčenku nebo externí flash disk.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, LG Optimus, LG Optimus 2X, LG Optimus Black, Nokia N8, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Teoretická hodnota, Čipový sad, Kompletní konektivita, Nejvyšší rychlost, Nadprůměrná hodnota, Umazávání, Internetové volání, Shodné rozlišení, Těžký kov, Samostatný účet,