Samsung Galaxy S III Neo: „estrojka“ s KitKatem [recenze]

Tam, kde skončil Galaxy S III, pokračuje S III Neo. S vylepšeným hardwarem a slušnou cenou je aspirantem na bestseller. Naplní předpoklady?
Kapitoly článku

Samsung neprodělal zrovna šťastné období, podle výsledků analýzy IDC v uplynulém čtvrtletí se meziročně propadl jeho tržní podíl o sedm procent a tržby klesly téměř o čtvrtinu. Smartphone Galaxy S5 nebyl na trhu úspěšný tak jak se předpokládalo, řada analytiků Samsungu navíc vytýká předraženost mobilních zařízení, zejména v nižší a střední třídě, která je podle nich neopodstatněná. Krátce po uveřejnění finančních výsledků se na trhu objevuje model Galaxy S III Neo, recyklovaná legenda s lepším hardwarem, KitKatem a velmi příznivou cenou v poměru ceny a výkonu. Pro udržení příznivých výsledků na mobilním trhu bude Samsung muset zlevnit, je S III Neo prvním krokem správným směrem? 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy S III Neo

Samsung Galaxy S3 Neo
I9301
rozměry a hmotnost: 137 × 71 × 8,6 mm, 132 g
displej: 4,8", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 306 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> 

V prvních minutách testování...

Po rozbalení krabice se okamžitě vrací dojmy z dva roky starého Galaxy S III (testovali jsme zde). Telefon vypadá úplně stejně, dobře padne do dlaně a z venčí byste jej však vůbec netipovali na nějaký jiný model. I lesklý kryt na zádi napovídá, že se jedná o telefon starší koncepce, na testování jsme dostali bílou variantu, telefon se však prodává i v modré.

Výraznější změny jsou tentokrát patrné až na systémové úrovni. Můžeme se podívat na to, co se z důvodu nedostačujícího hardwaru nedostalo do původního Galaxy S III, na Android 4.4.2 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz. Soudě podle prvních zkušeností, běží systém na 1,5GB RAM a čtyřjádru Snapdragon 400 poměrně svižně. Je pravděpodobné, že u telefonu narazíme na některé zádrhely a funkční nedodělky, poptávaná cena 5 990 Kč však řadu z nich eliminuje a současně staví zařízení do zajímavé pozice. Máme tu čest se zatím nejvýhodnějším Samsungem v poměru výkonu a ceny?

Oblázek broušený vodou

Po stránce vzhledu nečekejte u novinky (modelové označením GT-I9301I) žádné překvapení, vypadá identicky jako původní Galaxy S III (GT-I9300). Zaoblené rohy mají připomínat spojení s přírodou a vodní erozí, do středně velké dlaně telefon padne velmi dobře, škoda jen zadního lesklého a kluzkého plastu. Alespoň zde mohl Samsung přijít se zdrsněnou imitací kůže. Rozměry jinak zůstaly při starém, stejně jako rozvržení ovládacích prvků. Samsungu dokonce prošla integrace KitKatu, aniž by vyměnil kontextovou klávesu za tlačítko posledních spuštěných aplikací. Až doposud bylo všude uváděno, že je to výhradní požadavek Googlu u každého smartphonu, který se začne prodávat s Androidem 4.4.2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S III Neo při pohledech z čelní a zadní strany. Vizuálně se od dob Galaxy S III nezměnilo vůbec nic

Druhým senzorickým ovladačem je zpětná šipka, oba jsou bíle podsvětleny. Nečekaně jim však byla odejmuta vibrační odezva, která byla přítomna již ve dva roky starém smartphonu. Na čelní ploše je umístěn 4,8" Super AMOLED panel s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Jedná se o 2 roky starou technologii displeje s Pentile maticí, ovšem v nastavené cenové relaci současných modelů je zobrazovač stále neobvyklou záležitostí a s LED displeji u podobně naceněných smartphonů si nijak nezadá. Líbí se nám slušné pozorovací úhly i absolutní černá, která se rovná vypnutému pixelu. Tu potkáte v řadě systémových nabídek, takže můžeme tvrdit, že i v rámci systémové grafiky dochází k úspoře energie.

Vše při starém

Přes celou čelní plochu je potaženo ochranné sklíčko Gorila Glass první generace, opět tedy žádná změna od dob Galaxy S III, nad displejem můžete čekat kamerku pro videohovory i notifikační LED diodu. Na pravém boku je umístěno zamykací tlačítko, na levém zase regulátory hlasitosti. Zadní panel pevně přisedá na baterii díky své pružnosti, i díky tomu byla zachována kvalitní konstrukce bez jakéhokoliv skřípání plastů. O přísun energie se stará 2100mAh baterie, se kterou „novinka" vydržela při běžném využívání na příjmu v průměru dva až tři dny na jedno nabití. Pro vložení microSIM musíte baterii vyjmout, microSD lze vyměňovat za chodu, nejprve ji ale odeberte ze systému, abyste zabránili případnému chybovému zápisu na vytaženou paměťovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I Galaxy S III Neo padne stejně dobře do ruky, jako starší Galaxy S III

Na zádech je umístěn 8Mpix fotoaparát, který zvládne natáčet videa i v rozlišení Full HD s 30fps. Vedle vystouplého snímače, který je na rovném povrchu důvodem lehkého kolébání zařízení, je umístěna přisvětlovací LED dioda a systémový reproduktor. Ten není díky zmiňované čočce v položeném stavu tolik utlumen. Počítejte však s tím, že se bude opakovat situace, jako u Galaxy S III, tedy, že se na zadním krytu budou v dlouhodobém horizontu objevovat mikroškrábance a budou na něm snadno ulpívat otisků prstů a nečistoty.

Drátová a bezdrátová konektivita

Na horní hraně je umístěn 3,5mm sluchátkový konektor, na spodní zase standardní microUSB. Ten se bude starat o nabíjení a datové přenosy s počítačem. Telefon se k němu připojuje v režimu MTP, plnohodnotná Mass Storage chybí. V jednu chvíli tak můžete mít aktivní pouze jednu kopírovací úlohu, náhledy fotografií ve velkém počtu najednou se načítají zdlouhavě. Interní paměť má tabulkovou kapacitu 16 GB, z čehož je volných zhruba 10 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem nechybí kamerka pro videohovory a notifikační dioda, S III Neo se na trhu prodává v bílé a modré barevné variantě

Bezdrátovou konektivitu zastupuje obvyklá porce, tedy Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth i NFC. To lze ve spojitosti s dalšími technologiemi využít pro přenos základních dat (Android Beam) či pro sdílení souborů přes Wi-Fi Direct (S Beam). Telefon se může připojit k blízkým zařízením (např. k tabletu) a přehrávat z něj multimediální soubory, a to buď na systémové úrovni nebo přes aplikaci Samsung Link. Novinka posledních modelů Samsungu, tedy zrcadlení displeje na TV Samsung, v nabídce chybí.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S3 Neo, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Základní nabídka, Standardní režim, Galaxie, Textová komunikace, Sam, Vládce, Samsung účet, GAL, Ochranné sklíčko, Neo +, Dodávaný špunt,