Samsung Galaxy S III: vládce galaxie [recenze]

Samsung Galaxy S III. Dlouho očekávaná vlajková loď přichází. Bude opět kralovat ostatním Androidům jako jeho předchůdci?

Hardware

Před uvedením se bouřlivě diskutovalo o materiálech, ze kterých bude telefon vyroben. Představení v Londýně rozehnalo veškeré pochybnosti a bylo jasno – Galaxy S III nebude mít kovové, keramické, skleněné či jinak materiálově extravagantní provedení. Díky plastové konstrukci se Samsungu podařilo zachovat na telefon s 4,8“ úhlopříčkou displeje rozumnou hmotnost 133 gramů. Celou čelní stranu kryje sklo, které na okrajích jemně sestupuje. Při položení telefonu displejem dolů tak hrozí, že dojde k jeho poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hladký a zaoblený jako oblázek

Na krycí sklo displeje navazuje šedý proužek kolem celého těla telefonu. Na bocích se mírně rozšiřuje a vytváří tak opticky dojem, že tělo telefonu je prohnuté. Jedná se ale jenom o optický klam, plocha zad je rovná a rovnoběžná s displejovou. V šedém pruhu najdeme na levé straně regulátor hlasitosti a ve stejných místech na opačné straně pak hlavní vypínač. Na horní a dolní si můžete všimnout malých otvorů mikrofonů. Zbytek boků a celá záda tvoří kryt baterie, který má dole výřez pro microUSB konektor, nahoře pak 3,5mm sluchátkový Jack a zářez na nehet, který umožní sejmutí krytu.

Snímatelný kryt znamená v případě Samsungu přístup do útrob telefonu. Zde najdeme 2100 mAh výměnný akumulátor, a dva sloty na karty. SIM budete bohužel muset zmenšit na microSIM, microSD paměťovka si vyžádá dodatečnou investici. Vzhledem k velikosti vnitřní paměti to ale není nezbytně nutné. Výměnná baterie a možnost použít paměťové karty jsou hodně silné trumfy, řada konkurentů nedisponuje ani jedním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Probarvený polykarbonát znamená, že šklábance budou mít stejnou jako zbytek krytu

Kryt baterie je vyroben z polykarbonátu, nese určitě víc než tenké plastové výlisky. Na svém místě drží dobře a telefon celkově je dostatečně pevný a to i ve zkrutu. Při promačkání sedí vše na svém místě a telefon nevydá ani hlásku, ostatně u zařízení tohoto typu by to byla ostuda, kdyby nejvyšší model Samsungu povrzával či se jakkoliv kroutil.

Vraťme se ale ještě k zadnímu krytu. Ten je v případě bílé varianty lesklý, na první pohled vypadá jako úplně obyčejný kus plastu a mnozí uživatelé jej nebudou mít rádi. Viditelné otisky, které na povrchu zůstávají, se dají jednoduše setřít, horší je to s odolností. I když budete s telefonem jednat v rukavičkách, jemným vlasovým škrábancům se neubráníte a jejich počet bude postupně narůstat. Jsou sice viditelné jen pod určitým úhlem, vroubkovaná záda předchůdce ale ani zdaleka tak netrpěla na otisky a vlasové škrábance. Světle modrá varianta telefonu by měla mít na zádech vizuální texturu, problémy bílé varianty by tedy nemusely být tak markantní.

V horní části krytu nesmíme zapomenout na trojici otvorů pro hlasitý reproduktor, přisvětlovací diodu a čočku fotoaparátu. Ta vystupuje nad povrch telefonu, je sice v lemu mírně zapuštěna, k újmě ale může přijít snadno. Zvýšená opatrnost je zde na místě. Snímatelný kryt ¨představuje ještě jednu velkou výhodu. Pokud utrpí více ran, než byste dokázali vizuálně snést, je zde vždy možnost zakoupit nový a přiblížit tak vzhled telefonu perfektnímu stavu po vybalení z krabice. Polykarbonátový kryt bude určitě levnější, než kdyby výrobce sáhl po hliníku či exotičtějších materiálech.

Čelní strana a displej

Převážnou většinou čelní strany vyplňuje displej. Okraje nechal výrobce tenké, ani nad a pod zobrazovacím panelem není zbytečně moc místa. V bílém rámečku doslova svítí v pravém horním rohu trojice teček, která představuje senzor přiblížení, světelný senzor a kamerku pro videohovory. Uprostřed najdeme mřížku reproduktoru a na první pohled je to z horní části vše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ne však úplně. Zhruba v místě kamerky (ale na levé straně) se schovává ještě notifikační dioda. Její přítomnost zaregistrujete až v okamžiku, kdy se rozsvítí. Přítomnost diody i její šikovné „skrytí“ zaslouží pochvalu, fyzický výběr diody už bohužel nikoliv. Pokud se totiž přihlásí o slovo, dává o sobě dost vědět. Zde mohl Samsung sáhnout po podobném řešení jako třeba HTC u telefonů řady One, kde má dioda velikost dírky od špendlíku a svým svitem neruší.

Pod displejem najdeme pro Samsung typickou trojici tlačítek. Prostřední hardwarové Domů doplňuje senzorová dvojice Menu (vlevo) a Zpět (vpravo). Delším podržením klávesy Domů se zobrazí nabídka naposledy spuštěných aplikací, Samsung této funkcionalitě nevyčlenil samostatnou klávesu.

Velmi pozitivně hodnotím nasazení tlačítka Menu, které nemusí být realizováno softwarově jako např. u Galaxy Nexusu nebo nových HTC a nezmenšuje tak zbytečně užitnou plochu displeje. Jeho delším podržením se dostanete do vyhledávání. Klávesu Domů lze použít i při odemykání telefonu, rozsvítí displej stejně jako hlavní vypínač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naposledy spuštěné aplikace • vyhledávání (po podržení klávesy Menu) • menu není řešeno softwarovou klávesou

Super AMOLED HD displej zobrazí na 4,8“ úhlopříčce 16 milionů barev a nabídne rozlišení 720 × 1280 bodů. Má tedy nepatrně menší hustotu než konkurenti Galaxy Nexus a HTC One X, celé trojici ještě o kus uniká Sony Xperia S, ta má totiž úhlopříčkou pouze 4,3 “. Displej nabídne syté živé barvy a velmi dobré pozorovací úhly, čitelnost nijak netrpí ani na slunci. Zobrazení je jemné, displej reaguje a překresluje okamžitě, a i když není papírově nejjemnější, pořád je na něj radost se dívat.

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia S, Výměnný akumulátor, Přehledné rozhraní, Určitý problém, Galaxie, Malé dítě, Tap Tap, Řada konkurentů, Nejbližší konkurent,