Samsung Galaxy Tab 10.1: ten, jehož se Apple bojí [recenze]

Vedou se kolem něj soudní spory po celém světě a skloňuje se ve všech pádech. Jaký vlastně je kontroverzní Galaxy Tab 10.1?
Kapitoly článku

Osahané zrcadlo

Na přední straně tabletu nenajdeme žádné hardwarové klávesy. Všechny potřebné ovladače se díky Androidu 3 dostaly do uživatelského rozhraní. To pomohlo ušetřit nějaký ten milimetr v rozměrech. Panel v Galaxy Tabu 10.1 je typu PLS LCD (druh IPS displeje), je kapacitní a multidotykový. Díky tomu poskytuje jasnější barvy a menší odrazivost než klasické LCD TFT. Na úhlopříčce 10,1 palce poskytuje rozlišení 1 280 × 800 bodů. Obraz je tak příjemně jemný, přechody mezi body vidíme pouze při detailním pohledu. Nechybí senzor polohy pro automatické otáčení, které na tabletu probíhá do všech čtyř směrů.

Klepněte pro větší obrázek

Displej je chráněn krycím sklíčkem Gorilla Glass. Spolehlivě odolává nechtěným drobným škrábancům, ale je ve výrazné míře náchylný na zachytávání nečistot a otisků prstů. Už po chvíli používání je špinavý a před odložením máte neustálé nutkání ho čistit. Pozorovací úhly jsou neobvykle široké a pochvalu si zaslouží i čitelnost na slunci. Stále to není ideál, ale oproti levnější konkurenci (Asus Transformer, Acer Icona Tab) vidíme náskok.

Dvě jádra a štědrá RAM

Hardwarová výbava dosáhla nového povinného minima. Gigahertzový procesor ARM Cortex-A9 s čipsetem Tegra 2 T20 disponuje dvěma jádry, nezapomnělo se ani na samostatný grafický akcelerátor GeForce. RAM má kapacitu rovný jeden gigabajt. S největším rivalem, iPadem 2, nemá význam hardwarovou výbavu srovnávat. Nároky operačního systému jsou totiž zcela odlišné. Interní paměť Tabu může mít kapacitu 16, 32 nebo 64 GB, což se odráží hlavně na konečné ceně zařízení. Slot na paměťové karty chybí, přitom na prototypech s ním Samsung ještě počítal. Škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Slušný potenciál v papírových specifikacích je u Galaxy Tabu 10.1 naplno využit. Stará se o to moderní operační systém Android Honeycomb, v našem případě ve verzi 3.1. Aktualizace na verzi 3.2 se narozdíl od některých konkurenčních tabletů zatím nekonala. Grafickou nástavbou je pro Samsung typický TouchWiz. Nebojte se žádných výrazných zásahů do podoby systému, nejvíce podstatné jsou propracované widgety. Samsung upravil grafické prvky do uživatelsky přívětivé podoby, pracuje se s nimi výborně. Velkou pochvalu si zaslouží přepracovaná informační oblast v pravém dolním rohu displeje, ve které kromě notifikací a času najdeme i praktické vypínače bezdrátových modulů. Blogery potěší samostatné virtuální tlačítko pro okamžité sejmutí screenshotu. Také tablety od Samsungu umožňují uživatelské ukončování aplikací a promazání paměti RAM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kapacita osazeného akumulátoru je 7 000 mAh a výrobce proklamuje výdrž až 9 hodin. K této době používání jsme se skutečně přibližovali, i když občas nějaká ta hodinka utekla. Mluvíme zde o nepřetržitém používání běžných funkcí, drtivou většinu tvořilo surfování po internetu. Pokud tedy tablet využíváte v průměru dvě hodiny denně, nabíjet budete zhruba každé čtyři dny. To je vcelku slušný výsledek. Počítejte s tím, že graficky náročné hry, aktivní využívání 3G nebo multimediální vytížení umí z kapacity pořádně skokově ukousnout.

Klepněte pro větší obrázek

Hovory ne, SMS ano

Otvor pro SIM karty, nacházející se v horní části testovaného zařízení, naznačuje přítomnost sítí třetí generace. Z tabletu se sice nedá v aktuální verzi Androidu 3.1 telefonovat, ale najdeme v něm podrobný a synchronizovaný adresář kontaktů a také máme možnost pracovat s SMS zprávami. To ale platí jen o variantě s podporou 3G. Zakoupit lze i levnější tablet, spoléhající se pouze na Wi-Fi. Od verze Androidu 3.2 by měly být hlasové služby na tabletech opět odemknuty, vyzkoušet však už nyní můžete datové hovory VoIP.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Elektronická pošta se opírá o dvojici na sobě nezávislých aplikací. První je určena jakémukoli mailovému účtu, rozumí si s Exchange serverem a disponuje všemi potřebnými pokročilými funkcemi. Druhá je ztělesněním služby Gmail se vším, co k tomu patří. Galaxy Tab 10.1 otevře přímo z mailových příloh základní kancelářské dokumenty. Načte dokonce i náročnější soubory a dokáže je upravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Virtuální klávesnici rozměrná úhlopříčka nad 10 palců prospívá i neprospívá zároveň. Pozitivní je z toho důvodu, že se vyhneme překlepům, rozestupy mezi tlačítky jsou opravdu velké. Horší je to však z hlediska ergonomie, po displeji je potřeba při běžném psaní prsty cestovat více, než je příjemné. Přístroj sice podporuje tahový způsob psaní Swype, ten ale vzhledem k velikosti klávesnice práci velmi neurychluje. Pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovovala graficky přepracovaná klávesnice Samsungu s bílými tlačítky, můžete kdykoli přepnout na tmavou klávesnici ryzího Androidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Bohaté možnosti synchronizace se přenášejí také do kalendáře. Nejde jen o události z Exchange a Outlooku, ale i z Facebooku. Kalendář s jeho pomocí ukáže narozeniny přátel nebo nadcházející události. Balík kancelářských funkcí dále zahrnuje pokročilý editor dokumentů Polaris Office, kalkulačku, světový čas či opakovaný budík. Poznámky si smíme zapisovat nejen vyťukáváním znaků, ale i jednoduchými nákresy. Dokumenty potom můžeme tisknout pomocí Wi-Fi na bezdrátových tiskárnách Samsung, aniž bychom museli instalovat jakékoli ovladače. Není dokonce třeba ani software Samsung Mobile Print.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G,