Samsung Galaxy Tab 3: bratři v triku [recenze]

Tablety Galaxy Tab Samsung prezentuje jako střední třídu. Nejinak je tomu i u třetí generace Galaxy Tab 7.0, 8.0 a 10.1. V čem vynikají a kde ztrácí?

Když se řekne Galaxy, vybaví se kromě příznivců motorismu skoro každému jihokorejský výrobce elektrotechniky Samsung. Když se řekne Galaxy Tab, vybaví se skoro každému tablety tohoto výrobce. A právě v dnešní recenzi se podíváme na zub rovnou trojici zařízení pocházející ze třetí generace těchto tabletů. Narozdíl od tabletů Galaxy Note jsou však Galaxy Taby zástupci střední třídy. A přesně podle toho jsou také vybaveny. Nečekejte proto čtyřjádrové procesory, 4K nebo FullHD displeje, 3 GB RAM a tak podobně. Ne, tablety Samsung Galaxy Tab 3 7.0, 8.0 a 10.1 nabízejí v podstatě to, co byste od nich čekali, a to v typickém plastovém kabátku, který je značce Samsung tolik vlastní. Možná zjistíme, že nepřítomnost špičkových komponent nemusí být nutně na škodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 3 10.1
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 3 8.0
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 3 7.0

Pro potřeby recenze budeme pro zjednodušení označovat testované produkty zkrácenými názvy, a to Tab 7.0, Tab 8.0 a Tab 10.1.

Klíčové vlastnosti:

  • stereo reproduktory u celé trojice
  • podpora pro HD video u celé trojice
  • se všemi tablety lze alespoň v jedné verzi telefonovat
  • vzhled těžící z modelů Galaxy S
  • při zátěži není znát zahřívání
  • dobrá výdrž na baterii
  • podpora microSD karet
  • plnohodnotný kancelářský balík

Hlavní nedostatky:

  • náročnost nadstavby TouchWiz
  • málo paměti RAM u Tabu 7.0 a 10.1
  • nepohodlné telefonování u Tabu 10.1
  • neexistuje žádné značení o způsobu vložení microSIM a microSD
  • nabíjení z PC indikováno červeným křížkem přes baterii, přibývá +/- 1 % za hodinu
  • Tab 10.1 i Tab 7.0 jsou dle „user experience” horší než Tab 8
  • absence stavové diody
  • chybí NFC a FM tuner

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE
P5200
rozměry a hmotnost: 243 × 176 × 8,0 mm, 510 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 800, 149 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 6 800 mAh
procesor: Intel Atom Z2560 (2× Saltwell, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720)
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 16GB LTE
T3100
rozměry a hmotnost: 210 × 124 × 7,4 mm, 314 g
displej: 8,0", kapacitní TFT LCD, 1 280 × 800, 189 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 4 450 mAh
procesor: Samsung Exynos 4212 (2× Cortex-A9, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G
T2100
rozměry a hmotnost: 111 × 188 × 9,9 mm, 306 g
displej: 7,0", kapacitní TFT LCD, 1 024 × 600, 170 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 4 000 mAh
procesor: ARM Cortex-A9 (2× Cortex-A9, 1 GHz)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Stejné geny

Již minulá generace Tabů svým vzhledem vycházela z hlavního modelu mobilního světa u Samsungu, Samsungu Galaxy S III. Nejinak je tomu i u další generace. Tab 7.0 a Tab 8.0 totiž vypadají jako přerostlý Galaxy S IV. Jihokorejský výrobce u obou těchto modelů předpokládá, že je uživatelé budou používat především na výšku. Největší z nich je tak jediný z této trojice, který je vyroben pro používání na šířku. V bílé variantě pak vyniknou široké rámečky po stranách displeje.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 3 7.0, 8.0 a 10.1 nám dorazily na testování v bílé barvě

Jinak jsou však všechny tři Taby designově velmi podobné. Všechny tři modely mají TFT displej, jejichž úhlopříčky se odrážejí i v názvu tabletů. V praxi se však chovají zcela odlišně. Zatímco nejmenší z nich postrádá jas a na slunci s ním téměř nelze pracovat, displeje obou větších modelů jsou na slušné úrovni. Jsou mnohem lépe čitelné a jejich pozorovací úhly jsou velmi dobré. "Sedmička" se odlišuje také rozlišení svého displeje, když využívá mřížky 600 × 1 024 pixelů. Pro větší Taby pak bylo zvoleno vyšší HD rozlišení 800 × 1 280 pixelů.

 Klepněte pro větší obrázek
Zatímco krajní dvojice má možná až zbytečně široké rámečky, Tab 8.0 vypadá perfektně

Když jsem zmínil, že Tab 7.0 a 8.0 jsou určeny k užívání na výšku, vyvodil jsem tento fakt z umístění systémových tlačítek. Oba je totiž mají na jedné z kratší stran, u Tabu 10.1 se naopak nacházejí na té delší straně. Celá trojice pak využívá spojení dvou senzorových a jednoho hardwarového tlačítka (návrat na domovskou obrazovku) pro ovládání systému. Na opačné straně, krom loga výrobce, nalezneme ještě otvory pro sekundární kamerku a senzor světla. Všechny modely jsou k dostání i ve verzi s GSM modulem. To se odráží také v tom, že tyto varianty mají nad displejem navíc ještě senzor přiblížení a také telefonní sluchátko (s výjimkou Tabu 10.1, který sluchátko nemá v žádné ze svých verzí).

 Klepněte pro větší obrázek
Foťák sem, foťák tam, proč to u Samsungu dělají tak nejednotně?

Po obvodu celého displeje je rámeček, jenž se svým vzhledem snaží vytvořit dojem, že je vyroben z kovu. Ve skutečnosti je to tradiční plast s kovovým zbarvením. Na jednotlivých stranách je tento rámeček narušen několika prvky. U menších tabletů s uzpůsobením na šířku jsou na pravé straně tlačítka pro ovládání hlasitosti a vypínací/zamykací tlačítko. Posledním, nenápadným prvkem na této straně je ještě druhý mikrofon. Na druhé straně budete do připravených šuplíčků vkládat paměťové microSD karty a v některých případech i micoSIM karty. Horní hrana je téměř bez poskvrny, když je zde pouze 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Dolní hrana je z pohledu prvků nejvytíženější. Usazeny jsou zde dva reproduktory, konektor pro připojení microUSB kabelu a konečně také mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek
Menší dvojice patří podle Samsungu na výšku, Tab 10.1 pak na šířku

"Desítkový" Tab je v tomhle směru poměrně odlišný. Oba reproduktory se přesunuly (po jednom) na obě kratší strany. Na té pravé je to jediné narušení rámečku. Na opačné straně mu dělá společnost ještě 3,5mm konektor. Na horní straně jsou umístěny zleva zamykací/vypínací tlačítko, kolébka pro ovládání hlasitosti, případně slot pro microSIM kartu, infraport (ten nechybí ani Tabu 8.0) a úplně vpravo je to konečně šuplík pro paměťovou kartu. Tím, že je vše rozmístěno po stranách a nahoře, na dolní hraně bylo třeba vytvořit místo jen pro microUSB konektor a malinkou zdířku pro mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek 
MicroUSB mají všechny Taby na spodní hraně, u Tabu 10.1 ale koukame na stranu boční

V naší redakci se objevili všechny tablety v perleťově bílé barvě. Odlesk perleťového vzoru je znatelný zejména na zadní straně, která navíc není významně narušena. Nachází se zde jen fotoaparát, jenž je v případě Tabu 7.0 a 10.1 umístěn uprostřed. Pro fotoaparát Tabu 8.0 byl zvolen horní levý roh. V horní polovině se leskne ještě stříbrné logo Samsung. Protože ani u jedné z velikostních variant nelze uživatelsky odejmout zadní kryt, musely být povinné informace vyobrazeny v dolní části zadní strany.

 Klepněte pro větší obrázek
Jednotnost se ale v něčem najde: ani jednomu modelu nechybí slot na microSD, ani jeden nepostrádá verzi s GSM modulem

Po straně vzhledu je zřejmě nejpovedenějším kouskem Tab 8.0. Zatímco zbylé dva modely mají po všech stranách široké rámečky, Tab 8.0 působí útle a v ruce se drží velmi dobře. Oproti Tabu 7.0 je i znatelně užší, což je při porovnání obou překvapivě výrazný rozdíl. Dojmy z Tabu 10.1 jsou rozporuplné. Jedná se určitě o povedený kousek hadwaru, ale už tak nějak díky velikosti byste od něj čekali více. Minimálně jemnější displej a více výkonu, o tom ale až v další kapitole.

Klepněte pro větší obrázek 
Dvojice senzorů, mechanické středové tlačítko a šipka vpravo od něj, to je obvyklé řešení Samsungu

Bohužel nám tablety nedorazili ve finálním balení, a tak vám nemůžeme přiblížit, co v něm po zakoupení najdete. Dle předchozích zkušeností ale lze očekávat, že v něm krom samotného přístroje bude ještě minimálně nabíječka.

Fotogalerie Samsung Galaxy Tab 3 10.1:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotogalerie Samsung Galaxy Tab 3 8.0:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Fotogalerie Samsung Galaxy Tab 3 7.0:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi,