Samsung Galaxy Tab 3 Lite: níž už to nejde [recenze]

Nečekejte žádné skvostné hardwarové parametry, pouze absolutní základ s průměrným displejem a sníženou cenou.
Kapitoly článku

Tablety třetí generace byly loni u Samsungu hlavní modelovou řadou, ke které výrobce přidal ještě vylepšenou verzi desetipalcového modelu Galaxy Note 10.1. Nejvíce úprav se dočkal základní sedmipalcový model, který se prodává ve Wi-Fi a 3G variantě, později k němu přibyl dětský Tab 3 Kids a dnes testovaný Tab 3 Lite. Ten se prodává hned v několika barevných variantách a jeho cena je stanovena zhruba o 1 500 Kč níže oproti základnímu tabletu třetí generace. A jaká je za to daň? Horší technologie displeje, chybějící kamerka pro videohovory a menší rozlišení hlavního fotoaparátu. V kategorii vylepšení se pak krčí jen pohlednější design zadní strany s imitací kůže a novější Android.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě barevné variantu Samsungu Galaxy Tab 3 Lite

Samsung Galaxy Tab 3 Lite 8GB Wi-Fi
T110
rozměry a hmotnost: 193 × 116 × 9,7 mm, 310 g
displej: 7,0", kapacitní TFT LCD, 1 024 × 600, 170 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 3 600 mAh
procesor: Marvell PXA986 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 2MPx, video
18 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

V redakci nám pod rukama prošly všechny předchozí tablety sedmipalcové tablety Samsungu třetí generace, Tab 3 Lite, tedy ořezaná verze původního modelu, však vzhledově působí zdaleka tím nejlepším dojmem. Na trhu se nabízí v řadě barevných variant, my jste dostali zapůjčenou poměrně obyčejnou bílou, ovšem i ta působí poměrně atraktivně. Samsung k tomu stačily výrazné boční linie, záda s imitací kůže a drobné odlehčení zařízení.

Nízká cena je patrná již při prvním spuštění, displej má hrubší rozlišení, hlavně má poměrně špatné pozorovací úhly, při kterých dochází k barevným korekcím. Nejedná se totiž o běžný LCD TFT ale o LCD TN panel, u kterého pohled z pravého boku vypadá, jako byste na displeji aplikovali filtr negativu. Zachováno bylo domovské tlačítko, senzorické klávesy však postrádají vibrační odezvu. U ořezané verze tabletu celkem pochopitelně chybí reproduktor nad displejem i podpora SIM karet, 3G verze pak může použít pouze mobilní data, nikoliv volání. Uvnitř je připraven Android 4.2.2 s TouchWizem a porcí předinstalovaných aplikací, kterých je o něco méně, než je u jihokorejců zvykem.

Pokud tedy přimhouříme oči nad výkonem a místy i nad rychlostí ovládání, máme před sebou základní model určený ke sledování videa, čtení knih a hraní her. Kůže na zádi je příjemná na dotek a neklouže, což může zaručit bezproblémové a ničím nerušené několikahodinové hraní. Prioritou při vývoji tabletu ale byla cena, která se zřejmě i díky vizuální podobnosti s dřívějšími modely, mohla snížit na přijatelnější hranici. „No name“ tablety z Číny ale budou novince i přesto poměrně hodně konkurovat.

Displej má od ideálu daleko

Galaxy Tabu 3 Lite vévodí sedmipalcový TV displej s rozlišením 1 024 × 600 obrazových bodů. Má poměrně hrubou matici, pozorovací úhly jsou špatné, při odklonu od ideální pozorovací pozice dochází k velké degradaci barev. Jas displeje musíte nastavovat manuálně, automatické regulace totiž chybí. Nelze upravit ani jeho barevné podání, alespoň lze zlepšit čitelnost písma. Tato funkce odstraní zdánlivé stíny u písmen, takže jsou texty lépe čitelné, než když je tato funkce deaktivována. Citlivost na dotyky je ale bezproblémová, na displeji jsme nenalezli žádné hluché místo, kde by byly dotyky špatně vyhodnocovány. Pod displejem je připravena trojice ovladačů, rozměrná domovská klávesa následovaná dvojici senzorických ovladačů. Jejich zvukovou odezvu velmi rychle vypnete, bohužel vibrační odezva chybí. Testovaný model totiž zřejmě nedisponuje ani vibračními motorky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Galaxy Tab 3 Lite při pohledu z čelní strany, protože v tabletu není Android KitKat, zůstaly ovládací prvky při starém. Hardwarovou středovou klávesu doplňují senzorická tlačítka. Proč ale zmizela vibrační odezva?

Prostor nad displejem vyplňuje u Wi-Fi i 3G verze pouze logo výrobce, s tabletem si totiž nezavoláte. Na levém boku je umístěn slot pro microSD karty, tablet si poradil i s 64GB microSD, jen její načítání trvalo ve správci souborů nečekaně dlouhou dobu. Na pravém boku se nacházejí regulátory hlasitosti, které slouží při focení k zoomování scény, a nemůže chybět ani zamykací tlačítko. Delším podržením spustíte nabídku, ze které lze tablet vypnout, restartovat, vypnout zvuky nebo nastavit režim Letadlo. Spodní hrana je osazena drobným mikrofonem, zřejmě pro nahrávání zvuků v rámci Diktafonu. Na horní hraně je umístěn 3,5mm konektor jack a netradičně i nabíjecí a datový microUSB konektor. Pokud budete používat nějaké příslušenství navržené na konektor na spodní hraně, nemusíte zoufat, displej dokáže změnit svou orientaci podle natočení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací tlačítko, regulátory hlasitosti a kompletní pohled na přední a zadní stranu. Bílá barva je fádní, vybrat si ale můžete i varianty s černým, žlutým nebo tyrkysovým zadním krytem

Záda od nás dostávají plusové body, protože výrobce nahradil lesklé a snadno poškrabatelné plasty matnou imitací kůže. Tablet tak v ruce nemá tendenci vyklouzávat a dobře jej v dlani zapřete. Hlavní reproduktor je umístěn vedle 2Mpix fotoaparátu s fixním ostřením, při položení na stole však nejeví žádné známky utlumení zvuků. Ve skutečnosti hraje poměrně hlasitě, pokud nelpíte na prokresleném a kvalitním zvukovém výstupu, bude vám asi stačit. Pod nepřístupnými zády je umístěna 3 600mAh baterie, měřítkem výdrže u tabletů může být i nepřetržité přehrávání videa s maximálním jasem displeje a maximální hlasitostí do sluchátek. V tomto testu vydržel testovaný tablet rovných 5 hodin. Při občasném využívání jsme se dostali ke čtyř dním, zejména proto, že se tablet v pohotovostním režimu vybíjí téměř minimálně. Pokud jej necháte zapomenutý v šuplíku a objevíte jej až po jednadvaceti dnech, bude mít ještě 20% kapacitu. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V dlani pocítíte větší tloušťku zařízení, klávesa Home je ale dostatečně velká a dobře ovladatelná. Detaily na horní hraně - 3,5mm jack a netradičně umístěný microUSB konektor

Při nabíjení ze sítě si dejte pozor na zvuk nabíječky, která od 94 % nabití nepříjemně píská (tedy stejně jako při přebíjení při 100% nabití), v rámci připojení k počítači se tablet nenabíjí. Konstrukce zařízení je na poměrně dobé úrovni, nikde nic nevrže a to ani v násilném krutu, vadí snad jen větší tloušťka tabletu, která se váže ke starší modelové řadě. To se však kloubí s poptávanou cenou, čímž se kruh uzavírá. U nejlevnějšího tabletu Samsungu budete muset překousnout i další funkční nedostatky, o kterých si povíme dále. V základním balení najdete mimo tabletu a uživatelské příručky i nabíječ a USB kabel, sluchátka tentokrát chybí.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> 

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G,