Samsung Galaxy Tab: tablet univerzál (megatest)

Oceníte nekompromisní konektivitu včetně telefonních funkcí, ale při pohledu na plastové šasi zabolí cena vyšší než u konkurence.

Tab jako multimediální centrum

Přehrávání hudby pravděpodobně nebude primárním využitím Samsungu Galaxy Tab. Vzhledem k přítomnosti 3,5mm jack konektoru to sice umožňuje, na trhu se však nachází celá armáda menších a lepších přehrávačů hudby. Přesto Samsung podobě jako u svých posledních androidových smartphonů nabízí funkci Music Hub, která integruje hudební knihovnu s přehrávačem a možností nákupu písní online. Zde český uživatel narazí opět na nepružnost českého zastoupení, služba by měla spuštěna během příštího roku.

Samsung Galaxy Tab: co iPad neumí

Přehrávání videa je již jiná kapitola. Velký širokoúhlý displej je na video stvořen a přítomnost samostatného grafického čipu tuto domněnku jen potvrzuje. Výrobce se chlubí možností přehrávání Full HD videa a podporou souborů komprimovaného formátu. MKV se nám ale přehrát nepodařilo. Většina uživatelů si však vystačí s klasickými soubory DivX a Xvid, které Samsung Galaxy Tab přehrává úplně bez problémů, a to i s titulky.

Klepněte pro větší obrázek 

Na velkém displeji je přehrávání videí skutečně potěšením. Díky němu si Samsung Galaxy Tab dokážeme představit i jako plnohodnotný cestovní přehrávač DivX filmů. Na jedno nabití vydrží přehrávat filmy asi pět hodin, tento čas se ale dá prodloužit snížením intenzity podsvícení. Reproduktory Samsungu Galaxy Tab nepatří mezi nejvýkonnější, proto je pro přehrávání filmu vhodnější použít sluchátka nebo aktivní repráčky Samsung MA-SP100, které výrobce prodává jako originální volitelné příslušenství za zhruba 360 Kč.

Tab jako fotoalbum

Samsung Galaxy Tab má další vhodné využití jako digitální fotorámeček. Na velkém dotykovém displeji jednoduše ukážete přátelům fotky z dovolené. Rychle a pohodlně zobrazuje i fotky ve vysokém rozlišení. My jsme zkoušeli standardní fotografie v rozlišení 5 Mpx, načítání i přibližování probíhalo prakticky okamžitě. Na prohlížení fotek je tablet s dotykovým displejem obecně praktičtější než netbook nebo velký notebook.

K Samsungu Galaxy Tab se jako volitelné originální příslušenství již brzy začne prodávat stolní kolébka (typ Samsung ECR-D980 za zhruba 850 Kč). Po zasazení Tabu do kolébky se rázem může změnit na stolní digitální fotorámeček. K tomuto účelu najdete v nabídce i samostatnou aplikaci, která dokáže zobrazovat vybrané fotky v slideshow, případně velké digitální hodiny či kalendář. Galaxy Tab se tak může stát vkusným doplňkem interiéru například v ložnici na nočním stolku. 

Tab jako fotoaparát

Samozřejmostí u tabletů nebývá ani fotoaparát. Galaxy Tab obsahuje 3Mpx snímač s autofokusem a LED bleskem, přesto mu svědčí zejména denní exteriéry. Proč se výrobce rozhodl fotoaparát integrovat i do zařízení tabletového typu, se asi nikdy nedozvíme. Nejlogičtějším důvodem bude chuť odlišit se od Apple iPadu a získat jeden tabulkový parametr navíc. Reálné využití kamery se však hledá těžko. Málokdo by si Galaxy Tab bral s sebou na dovolenou na focení a většina uživatelů má i tak lepší fotoaparát v mobilu.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek
Interiér s bleskem

Význam v integrovaném fotoaparátu vidíme pouze v případě, kdyby existoval kvalitní OCR software pro operační systém Android. Pomocí fotoaparátu vyfotíme dokument a OCR software automaticky rozpozná znaky a převede ho do textové podoby. Na přední straně má své místo 1,3 Mpx kamera pro videohovory, která vzhledem k absenci telefonního reproduktoru a nutnosti volat s tabletem položeným mimo ucho má větší využití, než hlavní fotoaparát.

Tab jako navigace

V Samsungu Galaxy Tab je integrovaný GPS modul, který lze využít hned několika způsoby. Přímo v zařízení najdeme mapy a navigaci od Googlu, hlasové povely však zatím nejsou určeny pro český trh. Našinec si tedy pro využití Tabu jako plnohodnotné navigace bude muset stáhnout některou z navigačních aplikací třetích stran. Před zakoupením licence rozhodně doporučujeme navigaci vyzkoušet, zejména kvůli kompatibilitě s vysokým rozlišením displeje.

Klepněte pro větší obrázek 

Využití Samsungu Galaxy Tab jako navigačního zařízení mírně zpochybňují jeho rozměry. I při použití speciálního držáku na sklo Samsung ECS-V980 (cena asi 1 150 Kč), který výrobce dodává jako volitelné originální příslušenství, je tablet jako navigace v osobním automobilu zbytečně velký a nemotorný. Dvojnásob to platí při pěší navigaci. Většina uživatelů tedy Tab bude používat spíše než plánovač ve spojení s Google Maps.

Tab jako herní konzole

Android má velký potenciál jako herní platforma. Už dnes existují pro zařízení s tímto operačním systémem stovky freewarových i placených her. Velký displej Samsungu Galaxy Tab k hraní přímo svádí. Mnoho her si však s vyšším rozlišením neporadí a zobrazují se pouze v malém okénku uprostřed obrazovky. Přesto je Samsung Galaxy Tab dobrá herní konzole. Nebude dlouho trvat a také pro Android se objeví různé emulátory jiných herních platforem jako Game Boy nebo PSP a počet dostupných her se ještě zvýší.

Klepněte pro větší obrázek

Samsung Galaxy Tab se prodává na českém trhu ve verzi se 16 GB vnitřní paměti za cenu kolem 19 tisíc korun. Tato suma nám připadá mimořádně přestřelená, zvlášť když za tuto částku si lze koupit plnohodnotný notebook střední třídy, výkonný netbook se špičkovým mobilem, nebo i konkurenční Apple iPad s větším displejem. Přiměřenou bychom považovali cenu alespoň o čtvrtinu nižší.

/* Díky datovým a telefonním funkcím tabletu jej do své nabídky zařadili všichni čeští operátoři. Při pořízení nejvyššího tarifu u O2 zde můžete dosáhnout na dotovanou pořizovací cenu 14 tisíc korun. S e-shopem Vodafonu a minimálním měsíčním plněním 2 177 Kč se dostanete na 11 tisíc. T-Mobile má nabídku ještě lákavější. Pokud si tablet zakoupíte přes e-shop operátora, můžete dosáhnout na nedotovanou cenu 16 244 Kč bez úvazku (čtěte Samsung Galaxy Tab: ve Twist sadě ušetříte dva tisíce).

/* odstavec aktuální k 1. 12. 2010

Hledání využití

Téměř měsíc testování Samsungu Galaxy Tab se nesl mimo jiné také v hledání využití takového typu přístroje. Přestože nový tablet toho dokáže opravdu dost, je třeba si před jeho pořízením položit otázku, zda ho skutečně využijete. První polovinu jeho funkcí dokáže zastoupit lepší mobilní telefon, druhou zase každý notebook. Tablet sice umí vše, ale většinu jaksi kostrbatěji než tradiční zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ideální využití tabletu v podání marketérů Samsungu je jako vždy trochu "přitažené za vlasy"

Přesto se dá konkrétní využití pojmenovat. Tablet je ideální dovolenkový přístroj. Potřebujete vše pohromadě, ale nic nebudete využívat intenzivně. Galaxy Tab na dvoutýdenní dovolené výborně zastoupí netbook, telefon, herní konzoli, hudební přehrávač, videopřehrávač i čtečku knih. Výborný při rutinním využití na doma je pro práci s e-maily a office dokumenty, pokud ovšem nemáte neustále zapnutý notebook. Je však potřeba zauvažovat, zda za až přehnanou univerzálnost, které chybí snad jen HDMI výstup, má smysl utratit částku blížící se dvaceti tisícům.

Seznam volitelného originálního příslušenství k Samsungu Galaxy Tab (k dostání i v ČR)Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi