Samsung i300: konečně smartphone a navíc s pevným diskem (test)

Smartphone Samsung i300 představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracované nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Organizace času a data

Jsme u kalendáře, na který se můžeme dívat v denním, týdenním a měsíčním pohledu. Opět zde přichází ke slovu skvělá synchronizace, která počítá i s takovými detaily, jako je stav, který kolegové vidí ve svých kalendářích, když mi chtějí naplánovat schůzku.

  
Měsíční • týdenní • a denní přehled schůzek

Úkolovník je ve srovnání s kalendářem až zbytečně moc jednoduchý. Počítá se u něj s tím, že všechno budete synchronizovat z počítače. Přímo v telefonu nezvládnete do úkolovníku zapsat nic než jednoduchou poznámku. Zvláštní funkci pro poznámky přitom smartphone standardně nemá – pouze diktafon, se kterým lze nahrát i hovor.

O datové přenosy se u Samsungu i300 stará pouze GPRS třídy 10, podpora EDGE bohužel chybí. Telefon také standardně nemá čítač přenesených dat, ten je třeba doinstalovat dodatečně.

S počítačem se telefon dá propojit přes kabel, infraport nebo Bluetooth. Přímo v telefonu je internetový prohlížeč Internet Explorer, se kterým lze prohlížet i wapové stránky. V terénu jsem využíval GPRS, v blízkosti počítače lze přes Bluetooth nasdílet jeho připojení.

Webové stránky se dají prohlížet ve třech módech. Buď jako na počítači, kdy je nutné stránkou posouvat i horizontálně, potom je zde zobrazení ve sloupci nebo text bez většího formátování. Prohlížeč není nejrychlejší ani nejlepší.


Internetový prohlížeč

S fotoaparátem trpělivost

Fotoaparát má jednu velmi nepříjemnou vlastnost – je pomalý. Před pořízením každého nového snímku se dlouhé vteřiny znova spouští a proto dva snímky jdoucí po sobě pořídíte za déle než patnáct sekund. Také stisknutí spouště má znatelné zpoždění: telefon ve skutečnosti sejme obraz, který je před objektivem až dvě sekundy po stisknutí spouště a přehrávaní zvuku. Možnosti nastavení fotoaparátu nejsou ničím výjimečné. Kvalita fotografií je docela dobrá, ale nijak zvlášť nenadchne.

 
Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázka digitálního zoomu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čtyřsnásobný zoom je pouze digitální a neposkytuje příliš kvalitní výstup. Téměř nepoužitelné je pak video; nechápu, proč nemůže být stejně kvalitní, jako u modelu D600.

Ukázková videa:

 
formát 3GP, 136 kB • formát 3GP, 617 kB

Kladivo na N91

Není pochyb o tom, že je Samsung i300 velmi dobře vybavený a kvalitní telefon, který splňuje nároky nejnáročnějších uživatelů. Hodí se pro práci i pro zábavu a jediným vážnějším nedostatkem jsou pomalejší datové přenosy. U takového moderního telefonu by mělo být EDGE samozřejmostí, případně také Wi-Fi nebo podpora 3G sítí. Zklamalo také, že Samsung do telefonu oproti původním specifikacím nedal aktuální verzi operačního systému Windows Mobile.

Samsung i300 se u nás s největší pravděpodobností nebude prodávat. Buďme ale stále optimisté, vedení Samsungu zvažuje nasazení jednoho modelu chytrého telefonu ze své nabídky pro český trh a třeba padne volba právě na i300. Cena by se měla vejít do dvaceti tisíc korun.

Samsung i300 má v podstatě jediného konkurenta – Nokii N91. Ta má ve svých útrobách rovněž pevný disk a to s kapacitou ještě o jeden gigabajt vyšší. Pracuje s operačním systémem Symbian, honosí se dvoumegapixelovým fotoaparátem a podporuje Wi-Fi, EDGE i sítě 3G. Samsung je na druhou stranu menší a lehčí a troufám si tvrdit, že i po stránce designu daleko atraktivnější telefon.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů and in the mobile phone catalogue for English speaking users


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Samsung, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Samsung i300, NAVIC, CompactFlash, Dodávaný adaptér, Disk, Samsun, Smartphone, Sam, Test, SMA, Druhý bok, Vypouklé zrcátko, Uložený soubor, Špatný výkon, Pevný disk, Černý okraj