Samsung i300: konečně smartphone a navíc s pevným diskem (test)

Smartphone Samsung i300 představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracované nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Dvě baterie pro delší poslech

Ve spodní hraně telefonu je systémový konektor, na horní hraně pak temné okénko infračerveného portu. Levá strana telefonu nese stříbrná tlačítka pro regulaci hlasitosti, klávesu pro rychlé spuštění vestavěného hudebního přehrávače, tlačítko pro vyvolání hlasového ovládání a konektor pro připojení sluchátek. Na tlačítka je bohatý také druhý bok přístroje, kde můžeme spustit fotoaparát, zamknout klávesnici či vypnout telefonní část a používat přístroj jako kapesní počítač. Zapomenout nesmíme ani na slot pro rozšiřující paměťové karty TransFlash. Výrobce musím pochválit za provedení krytek všech konektorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prvky na levé straně • krytka konektoru pro sluchátka • slot pro paměťové karty je samozřejmě také chráněn

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka v horní části na pravé straně • systémový konektor s krytkou • poutko na šňůrku nesmí chybět

Zadní straně telefonu vévodí optika vestavěného digitálního fotoaparátu (disponuje rozlišením 1,3 megapixelu) doplněná o diodový blesk a vypouklé zrcátko pro snadné fotografování autoportrétů. Při pozorném pohledu si po stranách těsně nad baterií můžete všimnout otvorů vestavěných stereofonních reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka reproduktoru je na obou stranách • fotoaparát doplňuje diodový blesk a zrcátko

Běžně dodávaný akumulátor má kapacitu 1 000 mAh a tvoří se skořepinou baterie jeden nevrzající celek. Výdrž telefonu s tímto akumulátorem není převratná, při běžné práci s telefonem (a především s vestavěným pevným diskem) budete muset telefon dobíjet přibližně každý druhý den. Na delší víkendy najdete v prodejním ještě jeden akumulátor s vyšší kapacitou, která výdrž telefonu zdvojnásobí. Baterie má ale bohužel trochu větší rozměry a spodní část telefonu s ní citelně ztloustne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kryt je součásti baterie • zdobí jej vylisované logo a webová adresa výrobce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon s běžnou baterií • a s větší baterií (nejen co se kapacity týče)

Synchronizační kolébka dokáže současně dobíjet telefon i přídavný akumulátor. Je poměrně robustní konstrukce, na stole leží stabilně a kromě připojeného napájecího adaptéru lze připojit také dodávaný USB kabel a ten potom k počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizační kolébka dokáže nabíjet telefon i samostatnou baterii

Místa bude dost

Když se začátkem roku objevil na trhu kapesní počítač PalmOne s vestavěným pevným diskem, jednalo se o něco převratného. Ale pevný disk umístěný přímo v mobilním telefonu je něco ještě úžasnějšího.

V Samsungu i300 slouží jako domov pro velké množství dat pevný disk společnosti Cornice o velikosti 3 GB (formátovaná kapacita 2 871 MB) a fyzických rozměrech 0,8 palce. Jedná se tedy o prcka ještě menšího než známější disky velikosti CompactFlash karty. Docela zklamáním pro mne byla přenosová rychlost tohoto disku – po připojení telefonu jako běžného pevného disku ke stolnímu počítači jsem provedl několik rychlostních testů, které ukázaly mnoho zajímavého. Tak především se odhalilo, že telefon používá pomalé rozhraní USB 1.1 a navíc spolu s použitým diskem nedokáže ani zcela využít plnou rychlost starého USB. Průměrná rychlost při zápisu i čtení velkých souborů se pohybovala okolo 0,72 MB/s.

  
Prohlížení uložených souborů • volby nastavení USB

Ve Windows nic nového

Ovládání telefonu se od ovládání konkurenčních přístrojů se stejným operačním systémem odlišuje pouze použitím rotačního kolečka, coby nezvyklého ovládacího prvku. Ovládání chytrého telefonu s Windows Mobile je trochu odlišné od běžných mobilů, dá se na něj ale rychle zvyknout. Stále mi však trochu vadí, že v některých případech nelze pro krok zpět použít tlačítko, jež je právě k tomuto účelu vyhrazeno, a musíte stisknout jinou funkční klávesu.


Podrobnosti o použitém operačním systému

Hlavní nabídka je tvořena dlouhým seznamem aplikací, který se po devíti položkách dělí do několika částí. Přímo v telefonu bohužel není možné tuto nabídku podle svých představ přeskládat. Můžete si zapamatovat klávesové zkratky pro rychlé spuštění, když ale nainstalujete nějaký program, který se ocitne uprostřed nabídky, můžete s pamatováním začít znovu. Dobře jsou vyřešeny klávesové zkratky. Podržením číslicového tlačítka lze rychle spustit nastavené aplikace. Může jich být až devětadevadesát, v případě dvoumístných zkratek se stiskne první číslice a druhá podrží. Přímo v telefonu je uživateli k dispozici přibližně 50 MB paměti. Pro běh programů je vyhrazeno 39 MB paměti RAM.

  
Pohotovostní displej • nabídka Start se seznamem dostupných aplikací

Telefon je velmi rychlý, takřka nikde na něj není nutné čekat. Spuštěné aplikace se nijak neukončují, systém si programy na pozadí zavře sám, když usoudí, že potřebuje víc paměti. Prostřednictvím dodávaného Task Manageru ale můžete programy v případě potřeby ukončit i ručně.


Samsung i300 má tři nejdůležitější funkce: telefonování, práce se zprávami a přehrávání hudby. O všech se dočtete v další kapitole

Témata článku: Samsung, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Samsung i300, Pevný disk, Uložený soubor, Druhý bok, Smartphone, Disk, CompactFlash, Sam, Špatný výkon, Samsun, Dodávaný adaptér, Vypouklé zrcátko, Test, SMA, Černý okraj, NAVIC