Samsung i320: spousta rozumu v tenkém těle (megarecenze)

Samsung i320 si obdivné pohledy bezesporu zaslouží. Do elegantního a jen 11,5 mm tenkého těla vměstnal výrobce plnohodnotnou qwerty klávesnici, slušný displej a hlavně operační systém Windows Mobile. Nenechte si ujít exkluzivní recenzi a video!

Fotoaparát a multimédia

Samsung vybavil svůj komunikátor snímačem s maximálním rozlišením 1,3 Mpix. Ostrých snímků dosáhnete jen za dostatečného světla, kdy jsou časy uzávěrky velmi krátké. Přibývajícími hodinami a ubývajícím světlem je stále těžší fotoaparát udržet tak, aby byly snímky alespoň trochu ostré. Za dobrého osvětlení se vám fotoaparát odvděčí v této kategorii nadprůměrně kvalitními snímky. Líbí se mi zejména velmi kvalitní komprese, na jednolitých plochách nejsou patrné žádné mapy a ostrost zůstává zachována i v rozích. Zapomeňte ovšem na focení blízkých předmětů a textu, zde Samsung rozhodně neobstojí.

Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
Focení ve dne, noční fotka s pomocí svítivé diody
Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
S pevnou rukou jsou fotografie vcelku ostré, ukázka zoomu
Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek
Blízké předměty Samsungu nesvědčí

Preferujete-li režisérské řemeslo, pak dozajista oceníte video v maximálním rozlišení 320 × 240 bodů. Slušná hodnota, uvážím-li, že většina současných telefonů nabízí prachbídných 176 × 144 bodů. Hezké rozhraní pro focení nabízí různé efekty, plynulý digitální zoom, úpravu jasu a podobně.

   
Rozhaní pro pořizování snímků. Na prvním screenshotu nejsou všechny grafické prvky

Zařízení s otevřeným operačním systémem byly vždy otevřenější k podpoře multimédií. Samsung disponuje slotem pro paměťové karty, je tedy jen na vás, jakou kapacitu zvolíte. Díky vestavěnému Windows Media Playeru můžete přehrávat video ve formátu WMV a hudbu ve formátech Mp3 či WMA. Nic vám ovšem nebrání doinstalovat aplikaci podporující MPEG (PocketTV), nebo DivX (TCPM Player). Vždy záleží na konkrétním filmu a jeho kompresi, Samsung ovšem velmi překvapivě zvládá přehrávat i nekonvertované video určené pro běžné počítače s datovým tokem okolo jednoho megabitu a rozlišením na úrovni 600 bodů našíř. Stačí v aplikaci TCPM Player zvolit jako Video Driver - Intel XScale. Nicméně je zbytečné na displeji s rozlišením 320 bodů přehrávat film v rozlišení vyšším, taková videa navíc žádají mnoho paměťové kapacity. Existuje ovšem nepřeberné množství uživatelsky velmi přívětivých aplikací pro snadnou konverzi (například PocketDivXEncoder). O slušný zvukový doprovod se postará dvojice reproduktorů. Kdo preferuje sluchátka, bude zřejmě žehrat nad nestandardním konektorem.

Výdrž pod vaší taktovkou

Samsung i320 může vydržet tři dny, budete-li ovšem využívat na plno jeho schopností, nevyhnete se nabíječce každý večer. Telefon lze dobíjet i z USB, třeba při synchronizaci. Disponujete-li rozbočovačem USB 2.0 s vlastním napájením, lze Samsung dobíjet i z něj bez nutnosti zapnutého počítače. Trochu mne mrzí absence standardního miniUSB konektoru, kterým bývají vybavovány chytré telefony a komunikátory od HTC. S nimi nemusím myslet na nabíječku, miniUSB kabel se najde snad u každého počítače.

Malý s velkým výkonem

Samsung i320 patří mezi velmi povedené chytré telefony. Nad hlavními nedostatky z úvodu recenze dumám po celou dobu psaní recenze a stále nemohu nic podstatného „vyrýpat“. Potřebuje-li někdo Wi-Fi, dá od Samsungu rovnou ruce pryč. Ti ostatní by jej ale měli vzít na vědomí. Požadujete-li kvalitně zpracovaný, chytrý telefon s dobrou synchronizací, přístupem k internetu a emailu, může být právě Samsung horkým kandidátem. Bohužel zatím nevíme přesnou cenu, náš odhad je okolo třinácti tisíc korun. Přístroj by se měl na českém trhu objevit do konce léta.


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx220, Qtek 8310, Samsung i320, Noční fotka, Tradiční rozvržení, Sam, Malý prostor, Spodní tlačítko, Nepřehledná nabídka, Rozum, Zvolený profil, Samsun, Horký kandidát, Spousta, Hlavní vstup, MultiPro, Mega, Bluetooth adaptér, Gumový kryt, Mega +