Samsung i320: spousta rozumu v tenkém těle (megarecenze)

Samsung i320 si obdivné pohledy bezesporu zaslouží. Do elegantního a jen 11,5 mm tenkého těla vměstnal výrobce plnohodnotnou qwerty klávesnici, slušný displej a hlavně operační systém Windows Mobile. Nenechte si ujít exkluzivní recenzi a video!

Operační systém

Při uvedení nového operačního systému Windows Mobile 5 hovořil Microsoft o sjednocení verzí Smartphone a PocketPC. Mnoho uživatelů z toho odvodilo, že budou moci do svého smartphone instalovat aplikace určené pro PocketPC. To samozřejmě nelze, tyto aplikace počítají s dotekovým displejem jako hlavním vstupním zařízením. Tvůrci aplikací tak musí nadále vytvářet dvě verze.

   
Tři tváře pohotovostní obrazovky a hlavní nabídka

Operační systém ve verzi pro Smartphone považuji za jednu z největších nevýhod a důvod je zcela prostý: množství dostupných aplikací. Důkaz místo řečí se nabízí sám, stačí navštívit zřejmě největší softwarový eshop www.handango.com a zvolit operační systém. Pro PocketPC existuje v databází 12 805 aplikací, v případě Smartphone 1702 (pro zajímavost – Symbian 6 181 aplikací). Pro PocketPC existuje zkrátka více alternativ, ke každé placené lze nalézt alespoň jednu aplikaci zdarma. Ze šesti navigačních aplikací nabízí tvůrci verzi pro Smartphone v jediném případě. Operační systém také postrádá obvyklé Office aplikace pro editaci textu a tabulek. Pro tyto činnosti si musíte najít vhodné (obvykle placené) alternativy.

K samotnému operačnímu systému nemám ovšem větších námitek. Verze 5 prodělala ve srovnání s předchozí verzí výrazná zlepšení. Některé důležité prvky ale zůstaly beze změn. Vadí mi zejména složité a uživatelsky nepřívětivé nastavení. Tedy vlastně celá sekce Settings působí nepřehledně a zmateně. Příkladem za všechny budiž nastavení zvuků. V sekci profily se u každého profilu volí jen typ zvonění (vibrace, zvonění a vibrace…). Vyzváněcí tón se nastavuje v sekci zvuky. Navíc jsou zde zvukové profily, které nastavení zcela změní. Zbytečně matoucí.

   
Nabídka aplikací a nepřehledná nabídka nastavení

Svižností práce na Samsungu jsem byl ale příjemně překvapen. Ano, jsou zde zbytečné prostoje, například při přepínání náhledů v kalendáři (podobný problém jako u Pocket PC), z celkového pohledu ale nejde o nic tragického. Komunikátor neztrácí dech ani když necháte v pozadí spuštěné další aplikace.

Software navíc

Samsung vytvořil vlastní verze hlavní obrazovky Today. V prvním případě zabírá takřka celou plochu líbivý obrázek, praktičnost se však vytrácí. Druhé téma již obsahuje tabulku s přehledem přijatých zpráv, nadcházejících událostí a podobně. Tento panel lze jednoduše schovávat a opět vyvolávat. Klasici samozřejmě mohou zvolit originální rozložení. Přibyla jednoduchá aplikace Laucher, urychlující přístup k nejčastěji využívaným aplikacím. Laucher lze plně konfigurovat a spustíte jej delším podržením tlačítka s domečkem.

   
Aplikace Laucher pro rychlé spouštění

Dále vidím jednoduchou aplikaci s názvem D-Day. Zde si vytvoříte události, přiřadíte jim konkrétní datum a název. To je ale všechno, nemůžete přidat alarm, který by vás na událost upozornil. Aplikaci Picsel Viewer považuji za naprosto zbytečnou. Jedná se o prohlížeč obrázků, který ovšem svými kvalitami ani nepřekonává standardní aplikaci Pictures & Video.

   
Den D jednou přijde, nebudete na něj ale upozorněni

Zajímavá je aplikace Voice Assist. Funguje podobně jako vytáčení u nových Nokií, telefon nemusíte nic učit, stačí vyslovit jméno a program jej vyhledá. Nicméně tato anglická aplikace chce také anglická jména. Klára není Klára ale "kléra", Unico není Unico ale "jůnico". Abych před každým vytočením přemýšlel, jak se to či ono jméno řekne anglicky, to si jej raději najdu ručně. Nemluvě o tom, že některá česká jména se anglicky vyslovují jen obtížně. Hledání navíc není vůbec spolehlivé. Z dalších aplikací ještě zmíním konvertor jednotek a užitečné stopky.

   
Anglické rozpoznávání kontaktů, přepočet jednotek a stopky

Samozřejmě nechybí obligátní Windows Mobile aplikace, kalendář, správce úkolů, správce souborů, hry, multimediální přehrávač Windows Media Player a další.


V další kapitole bude řeč o telefonování, zprávách, datových přenosech a internetu

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx220, Qtek 8310, Samsung i320, Noční fotka, Samsun, Spousta, Malý prostor, MultiPro, Horký kandidát, Mega, Rozum, Tradiční rozvržení, Sam, Bluetooth adaptér, Nepřehledná nabídka, Hlavní vstup, Zvolený profil, Mega +, Spodní tlačítko, Gumový kryt