Samsung i320: spousta rozumu v tenkém těle (megarecenze)

Samsung i320 si obdivné pohledy bezesporu zaslouží. Do elegantního a jen 11,5 mm tenkého těla vměstnal výrobce plnohodnotnou qwerty klávesnici, slušný displej a hlavně operační systém Windows Mobile. Nenechte si ujít exkluzivní recenzi a video!

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • perfektní dílenské zpracování
  • tloušťka 11,5 mm a hmotnost pod 100 g
  • operační systém Windows Mobile 5 for Smartphone
  • qwerty klávesnice
  • podpora EDGE
  • slot pro paměťové karty TransFlash
  • množství užitečných aplikací v základu

Hlavní nedostatky

  • chybí Wi-Fi
  • hodil by se miniUSB konektor

Samsung i320 ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 111 × 59 × 11,5 mm, 95 g
  • operační systém: Windows Mobile 5
  • procesor: Intel XScale PXA27x 420 MHz
  • RAM/ROM: 64/128 MB
  • dostupná RAM/ROM: 122/52 MB
  • displej: 320 × 240 bodů, 65 tisíc barev
  • paměťový slot: microSD (TransFlash)
  • GSM frekvence: 900/1800/1900 MHz
  • datové přenosy: GPRS class 10, EDGE class 10
  • přenos dat: USB, IrDA, Bluetooth
  • fotoaparát: 1,3 Mpix

Samsung i320 se podřizuje trendu poslední doby, co nejmenší tloušťce. Vše vyprovokovala Motorola, ale nejtenší mobil dnes vyrábí Samsung. Jeho model X820 má tloušťku pouhých sedm milimetrů. A výrobce nezůstal pouze u běžných telefonů, dietu nařídil i chytrému mobilu a výsledkem je Samsing i320. Přístroj na hranici mezi smartphonem a komunikátorem, rozměry a hmotností však srovnatelný s běžnámi telefony. Jeho tloušťka je pouhých 12 milimetrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i320 působí na fotografiích velkým dojmem, ves kutečnosti je příjemně malý

Samsung i320 disponuje operačním systémem Windows Mobile 5. Majitele Compactů, Varií a iPaqů ale zklamu, jedná se o verzi pro Smartphone. Korejský výrobce má s chytrými telefony už nějakou zkušenost, vzpomeňme na zajímavý model i300 s 3GB pevným diskem nebo jeho vylepšenou verzi i310 s 8GB diskem představenou na letošním CeBITu. U nás se bohužel tyto lahůdky neprodávají, ale dnes testovaná novinka s označením i320 by se na našem trhu objevit měla. 

Nemusíte se mnou souhlasit, osobně Samsung i320 řadím mezi chytré telefony. Nejen díky absenci dotykového displeje, ale zejména použitým operačním systémem podle mne nenáleží do škatulky komunikátorů. Chytrých telefonů na platformě Windows Mobile pro Smartphone není na našem trhu mnoho. Ke Qteku 8310 a 8500 přibude Samsung, na trhu se ještě drží Motorola MPx220 se starší verzí operačního systému. Poněkud málo ve srovnání s Nokiemi na Symbianu, bohužel.

Je to černá, není to černá?

Půdorysné rozměry činí 111 mm na výšku a 59 mm na šířku. Obkreslíte-li jej na papír, získáte obdélník s mírně vypouklými stranami. Díky tloušťce 11,5 milimetrů komunikátor v těsné kapse takřka neucítíte. Také nízkou hmotností 95 gramů se Samsung řadí po boku běžných mobilních telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tloušťka 11,5 milimetrů je na chytrý telefon obdivuhodná

Samsung mne na první dotek nadchnul dílenským zpracováním a použitými materiály. I přes nízkou tloušťku se tvůrcům podařilo vytvořit pevné tělo, které k zavrzání nedonutíte ani méně šetrným zkrutem a promačkáním. Ani tenká skořepina zakrývající baterii nevykazuje žádnou vůli a drží na svém místě jako přibitá. Nebudete-li měnit kartu SIM každou chvíli, jistě si své vlastnosti zachová po celou životnost telefonu. Přiznávám svou slabost k použitým materiálům, respektive barvě. V místnostech a za šera držíte v rukou tmavě černý přístroj, na slunci ale černá dostane jedinečný načervenalý nádech. Pouze lesklý kryt displeje si vzhledem ke své lačnosti po otiscích prstů žádá pravidelnou péči. Samsung i320 působí v dlani i na pohled velmi hodnotným dojmem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v dlani prozrazuje lépe skutečné rozměry Samsungu

Na pravé straně se nachází dvojice konektorů pečlivě chráněných gumovými krytkami. Ty jsou k tělu telefonu přichyceny takže jejich ztráta alespoň prozatím nehrozí. Spodní krytka chrání systémový konektor pro připojení synchronizačního kabelu a napájení. Výše je umístěn konektor pro připojení sluchátek a zde nepotěším náročnější posluchače. Nejedná se totiž o standardní konektor Jack. My jsme Samsung obdrželi bez sluchátek, ale předpokládáme, že se v prodejním balení objeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pravé straně se nachází konektory a aplikační tlačítka

Horní z dvojtlačítek slouží k otevření systémového menu s nabídkou pro přepnutí profilů, vypnutí vysílací části a podobně. Delším podržením zamknete klávesnici. Spodní tlačítko si pak můžete naprogramovat pro krátký a dlouhý stisk zvlášť. Na protější hraně se nachází také dvojtlačítko, tentokrát sloužící pro korekci hlasitosti sluchátka. Horní hrana ukrývá infračervený port, spodní pak pouze mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všiměte si proužku nad čočkou fotoaparátu. Zde se skrývá dioda

Na zadní straně zaujme především čočka digitálního fotoaparátu. Všimněte si malého proužku v okruží, zde je umístěna vysoce svítivá dioda. Fotoaparát odděluje dva reproduktory, jejichž úkolem bylo vyloudit alespoň nějaký ten stereo efekt. Moc se jim to ale nedaří. Pod plastovou krytkou se nachází Li-Ion akumulátor o neznámé kapacitě, slot pro paměťové karty MicroSD (TransFlash) a SIM kartu. Je zajímavé, že pro výměnu karty SIM nemusíte vyjmout baterii, ale pro výměnu paměťové karty ano. Při výměně SIM karty se ovšem telefon automaticky restartuje.


V druhé kapitole se zaměříme na displej, klávesnici a hardwarovou výbavu

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx220, Qtek 8310, Samsung i320, Tradiční rozvržení, Bluetooth adaptér, Horký kandidát, Spousta, Sam, Mega, Zvolený profil, Samsun, Malý prostor, Gumový kryt, Mega +, MultiPro, Nepřehledná nabídka, Noční fotka, Rozum, Hlavní vstup, Spodní tlačítko