Samsung i320: spousta rozumu v tenkém těle (megarecenze)

Samsung i320 si obdivné pohledy bezesporu zaslouží. Do elegantního a jen 11,5 mm tenkého těla vměstnal výrobce plnohodnotnou qwerty klávesnici, slušný displej a hlavně operační systém Windows Mobile. Nenechte si ujít exkluzivní recenzi a video!

Telefonní seznam a volání

Pokud je vaší prioritou pohotovost a přímočarost při hledání v telefonním seznamu a sestavení hovoru, budete Samsungem nadšeni. V pohotovostním stavu začnete psát na klávesnici jméno, telefon automaticky spustí rozhraní pro sestavení hovoru a začne bleskově a bez prodlení filtrovat odpovídající položky. Zeleným sluchátkem pak hovor sestavíte. A co když chcete vytočit nové telefonní číslo? Použijete stříbrná tlačítka s čísly. Telefon sice bude filtrovat kontakty podle odpovídajících písmen, zároveň ale vypíše telefonní číslo.

   
Telefonní seznam, vytáčení čísla a správce SIM karty

Telefonní seznam má díky sdílené paměti takřka neomezenou kapacitu, přičemž každému kontaktu lze přiřadit pětapadesát položek! Takové množství snad nikdo nevyužije. Kontakty včetně odpovídajících si položek se ochotně synchronizují s Outlookem. Co se čistě telefonních funkcí týče, postrádám filtrování hovorů na základě zvolených profilů. Opět, znovu, tradičně. Windows Mobile se tohle snad nikdy nenaučí.

  
Přes padesát položek. Zaplní je někdy někdo?

Kvalitou sluchátka jsem byl spokojen, pouze nižší tóny mohly být výraznější. Samsung si také výtečně rozumí s Bluetooth sluchátkem. Při testech posloužilo sluchátko Nokia BH-200. Nechybí ani hlasitý odposlech, hovor tak můžete bez problémů sdílet se svým okolím. Na příchozí hovor vás mohou upozornit vibrace a polyfonní zvonění, nechybí podpora vyzvánění ve formátu MP3. Klidně můžete do telefonu zkopírovat svoji oblíbenou písničku a použít ji pro upozornění na zprávu či hovor. Co mne docela mrzí, budík vyzvánění v MP3 nepodporuje. Můžete to obejít vytvořením události v kalendáři, jemuž lze upozornění ve formátu MP3 přiřadit.

Zprávy: e-mail na prvním místě

Textové, multimediální i e-mailové zprávy zahrnuje aplikace Inbox. Nechybí automatická synchronizace e-mailů z Outlooku a možnost vytváření několika e-mailových nezávislých účtů. Podporován je protokol POP3 i IMAP včetně zabezpečených variant. E-mailový klient samozřejmě podporuje české znaky i libovolné přílohy. Umožňuje automatickou kontrolu schránky v pravidelných intervalech.

   
Aplikace zastřešující textové, multimediální i emailové zprávy

Ani v případě textových zpráv není mnoho zajímavého, o čem bych mohl hovořit. Můžete snadno vybrat více příjemců a podporovány jsou dlouhé zprávy. Díky sdílené paměti můžete ukládat stovky a stovky odeslaných i přijatých textovek.

 
Tvorba multimediální zprávy

Editor multimediálních zpráv je již zajímavější. Umožňuje vyjma textu a obrázku vložit také hlasovou poznámku, video, oblíbenou položku z internetového prohlížeče, kontakt či upomínku. Zde si opravdu vyhrajete. Obrňte se ale trpělivostí při nastavování datových přenosů.

Datové přenosy a jejich využití

Samsung nabízí datové přenosy GPRS a EDGE, obojí ve třídě 10. Přímo v komunikátoru je lze využít pro přenos e-mailů, komunikaci prostřednictvím oblíbených kecálků, prohlížení internetu, přenosu soborů na FTP atd. Zkrátka, využívat takřka všechny služby jako na počítači. Vše je pouze otázkou dostupných aplikací.

   
Internetové stránky na displeji Samsungu

Windows Mobile ve verzi pro chytré telefony nabízí vcelku zdařilý prohlížeč Internet Explorer. Umožňuje prohlížet plně grafické weby, poměrně slušně se popere s přeskládáním do jednoho sloupce. Právě prohlížeč je jedním z mála míst, kde dotekový displej opravdu postrádám. Internet Explorer zvládá i WAPové stránky, Samsung ovšem přibalil ještě speciální wapový prohlížeč. Osobně to vítám, některé wapové stránky si prohlížení Explorerem vyčíhnou a přesměrují uživatele na zbytečně grafickou internetovou verzi (například stránky pro hledání dopravních spojů IDOS).

Samsung nabízí v základu aplikaci MSN Messenger. Nevyužíváte-li služeb tohoto kecálka, nic vám nebrání nainstalovat některou z multiprotokolových aplikací. Díky klávesnici je povídání poměrně komfortní a i když nemáte neomezený datový tarif, vychází levněji. Další možnosti využití datových přenosů již vychází z dostupných aplikací. Existují například RSS čtečky, FTP klienti, aplikace pro sledování či poslech streamových médií a podobně.


V další kapitole se zaměříme na vestavěný fotoaparát a multimediální funkce. Zmíníme se o výdrži a dostaneme se k závěru. 

Témata článku: Samsung, , , , Motorola MPx220, Qtek 8310, Samsung i320, Bluetooth adaptér, Hlavní vstup, Spodní tlačítko, Nepřehledná nabídka, Sam, Mega +, Noční fotka, Mega, Rozum, Spousta, MultiPro, Horký kandidát, Tradiční rozvržení, Gumový kryt, Zvolený profil, Malý prostor, Samsun