Samsung i600: nejlepší komunikátor s Windows Mobile? (test)

Černá placka od Samsungu vybavená QWERTY klávesnicí a QVGA displejem nese označení i600. Nabízí ještě 2Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním, Bluetooth, Wi-Fi, EDGE, UMTS, i datové přenosy HSDPA. Operační systém je Windows Mobile 5. Nechejte se zlákat novým proudem.

Připojení všemi způsob

Nabídka datových schopností i600 je velmi pestrá. V sítích GSM se dá připojit na internet přes klasické GPRS třídy 10 anebo pomocí EDGE stejné třídy. Rychleji data potečou v sítích UMTS. Všechno to korunuje datová nástavba sítí třetí generace – HSDPA. Umožňuje připojit se rychlostí až 1,8 Mbit/s.

Na krátké vzdálenosti je nejlepší použít duální Wi-Fi zvládající sítě standardu IEEE 802.11 b/g. S počítačem je možné propojit se prostřednictvím Bluetooth verze 2.0. Podporuje i A2DP pro připojení stereo bluetoothových sluchátek. Klasický infračervený port chybí. Poslední možnost připojení je USB kabelem. USB je standardu 2.0 a podporuje klasické Mass Storage, takže pro přístup k datům v telefonu není potřeba mít nainstalovaný ActiveSync. USB Host ovšem schází. Dodávaným USB kabelem se zařízení nedá dobíjet.

Z programové výbavy pro práci s mobilním internetem je dobré jmenovat klasický Internet Explorer určený k prohlížení webových stránek. Sekunduje mu program Browser, který dokáže zobrazovat WAP stránky. V mobilních Windows nesmí chybět ani klient rychlých zpráv, Pocket MSN. Příjemným zpestřením je čtečka RSS kanálů zastoupená samostatnou aplikací.

Široký displej přeje PIM aplikacím

Velkým přínosem v organizaci času a kancelářské práci je displej orientovaný na šířku. Kalendář, úkoly, ale i jednotlivé poznámky jsou teď velmi přehledné. Všechny položky PIM se samozřejmě dají synchronizovat s Outlookem pomocí aplikace ActiveSync. Součástí organizéru je kromě kalendáře a poznámek i budík, světový čas, hlasové poznámky a aplikace D-Day, která umí odpočítávat čas k nějaké konkrétní události.

Klepněte pro větší obrázek
Organizér

Kalendář je standardně dobrý. Je oddělený od úkolů, takže se v něm nemíchají dlouhodobé úkoly s denními událostmi. Jednotlivé položky mohou mít různé parametry včetně místa a účastníků. Zobrazit se dá denní, týdenní a měsíční náhled. Díky širšímu displeji je použitelný i týdenní přehled. Písmo v kalendáři je zbytečně velké, pro ještě větší přehlednost je dobré změnit systémová nastavení.

Klepněte pro větší obrázek
Kalendář

Největším zklamáním je pro mě absence jakéhokoli programu pro práci s kancelářskými dokumenty balíku Microsoft Office. Spolu s telefonem se dodává třicetidenní zkušební verze programu Pixel Viewer, která po jediném dni testování vypršela a nepodařilo se mi ji ani vyzkoušet.

Klepněte pro větší obrázek
Licence Pixel Viewer vypršela

Vedle kancelářských programů najdete v nabídce i FTP klienta, pomocníka pro vyhledávání souborů, správce souborů a kvalitní Task Manager. Aby byl výčet obsažených aplikací kompletní, je třeba vzpomenout ještě kalkulačku, správce stahování a stopky. Ve chvílích nudy se můžete spolehnout na dvě hry – klasický Solitaire a Bubble Breaker. Pomocí Java Manager nazvaného tajemně JBlend se dají spustit i hry napsané pro Javu.

Klepněte pro větší obrázek
Solitaire

Otevírejte šampaňské

I napříč různým kosmetickým chybám je Samsung i600 nejlepším smartphonem s Windows Mobile. Malá tlačítka na QWERTY klávesnici, chybějící infraport a absence jakékoli aplikace pro práci s kancelářským balíkem degradují pracovní nasazení tohoto zajímavého telefonu. Zato podpora sítí třetí generace i s nástavbou HSDPA se dnes nevidí na každém rohu. Windows Mobile nemůže urazit a Bluetooth či Wi-Fi se dají brát jako samozřejmost. Když se to všechno zabalí do konzervativního designu s množstvím unikátních prvků, vychází i600 jako jasná hvězda.

Během psaní recenze se objevily nové informace o tomto komunikátoru; i přes to, že testovaný vzorek obsahoval 2Mpx fotoaparát, kusy určené k prodeji by měly být vybaveny pouze 1,3Mpx kusem, a k tomu ještě bez automatického zaostřování. Rovněž stereoreproduktory nahradil reproduktor jediný plus zrcátko pro autoportréty. Určitě je to škoda. Čas příchodu tohoto telefonu na trh ještě nebyl přesně stanovený, zrovna tak cena. Dá se ovšem předpokládat, že výrobce bude chtít stihnout předvánoční trh. Pro konkurenceschopnost zařízení na přesyceném trhu bude velmi důležité, zda jeho cena začne pod hranicí 20 tisíc.


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Samsung, , HP iPaq hw6915, HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Palm Treo 650, Samsung i600, Sony Ericsson M600i, T-Mobile MDA Vario, Základní bod, Wind, Nepřekonatelný problém, Sam, Dobrý procesor, Windows Mobile, Komunikátor, Nepsaný standard, Test, Chybějící infraport, Bluetooth či wi-fi, Windows!, Velká dávka, Win, Velký konkurent