Samsung i7500 Galaxy: Android z černé galaxie (test)

Skvělé zpracování, velmi dobrá výbava ale také Android v té nejprostší podobě. Takový je nový Samsung i7500 Galaxy.
Kapitoly článku

Uvnitř Android, zcela nahý

Po spuštění telefonu vás přivítá Android 1.5 ve své nejprostší podobě. Samsung si zkrátka nelámal s dalšími funkcemi navíc hlavu a vše ponechal na uživateli. Znáte-li tedy T-Mobile G1 anebo HTC Magic, znáte i Samsung Galaxy.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Android v té nejprostší podobě, ve srovnání s HTC Hero jde o výrazný rozdíl
S příchodem verze 1.5 přibyla podpora češtiny, klávesnice nyní funguje i v režimu našíř a přes bluetooth můžete připojit i stereo sluchátka. Nicméně právě například bluetooth se stále nenaučilo posílat ani přijímat soubory. Pro stažení právě vyfocené fotky musím v dnešní bezdrátové době připojit kabel. Na Marketu jsem našel českou aplikaci Bluetooth File Transfer, autor ale hned v popisu upozorňuje na nefunkčnost s HTC Hero a Samsungem Galaxy. Snad se v příští verzi systému podpora bluetooth profilů rozšíří.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlá aktivace bezdrátových sítí, SMS zpráva a aktivace GPS
Jak známo, Android se synchronizuje především bezdrátově prostřednictvím účtu Googlu. Propojení a vazba na datové přenosy je dokonce tak silná, že se bez prvotního přihlášení ke svému účtu Googlu nedostanete ani do kalendáře. Zoufat si naštěstí nemusí ti, kdo si neplatí datový paušál. Samsung disponuje bezdrátovou síťovou kartu a synchronizaci můžete provádět i jejím prostřednictvím.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skromné možnosti nastavení fotoaparátu
První verze Androidu nezvládala synchronizaci s Exchange, stávající si s ním již poradí a mnoho žadatelů o pracovní nástroj může být spokojeno. Nutno dodat, že podobně jako u jiných mobilních platforem můžete telefon synchronizovat jen s jedním serverem, další pošta již musí přes IMAP protokol.
Ozývají se také hlasy toužící po lokální synchronizaci s počítačem. HTC toto řeší svou aplikací HTC Sync, Samsung přidává vlastní PC Suite hrdě označovaný jako New PC Studio. Aplikaci jsem chtěl opravdu pečlivě otestovat, v nabídce jsou určitě lákavé položky jako převodník videa nebo import hudebních disků. Aplikace mi umožnila přistupovat do paměti přístroje, přes veškerou snahu se mi ale nepodařilo zprovoznit přenos kontaktů, správu zpráv či kalendáře. Při hledání řešení narážím pouze na další uživatele, kteří mají stejný problém.
Klepněte pro větší obrázek 
Ochutnávka z programu New PC Studio
S citlivostí GPS jsem zcela spokojen, Galaxy se po cold-startu chytil na vnitřním parapetu okna do jedné minuty a signálu z pěti satelitů rozuměl i uprostřed místnosti. Výhrady nemám ani k Wi-Fi kartě, nabízí dobrou citlivost a bez problémů jsem se připojil ke všem zabezpečeným sítím.

Fotografování a multimédia

Samsung Galaxy nabízí základní hudební přehrávač, který funkcemi a především vzhledem neoslní. Z počátku oceníte vestavěnou paměť s kapacitou necelých 8 GB, kterou následně snadno rozšíříte paměťovými kartami microSDHC. Telefon zpřístupní paměťovou kartu i část své paměti (asi 7,5 GB) přes Mass Storage. Rychlost kopírování dat do paměti nepřesáhne 1,5 MB/s, což není mnoho.
Přibalená sluchátka patří mezi tzv. vnitro ušní, díky čemuž perfektně izolují hluk okolí. Bohužel, jejich přednes není příliš přesvědčivý, basy jsou zbytečně výrazné (dokonce i ve srovnání s přebasovanými Koss Porta Pro!) a především nepřesné, středy zastřené. A to v naší redakci nepatřím mezi náročné posluchače. Ještě jednou tedy díky za standardní konektor. Výrobce nepřidal FM rádio, pokud vám chybí, musíte se poohlédnout jinde.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka nehrají vyloženě špatně, přímé srovnání s kvalitou však neustojí
Pokusil jsem se Samsung přetvořit v kapesní přehrávač videa. Procesor s taktem 528 MHz si s videem pro osobní počítač neporadí, konverzi se nevyhnete. Zkoušel jsem video zkonvertované pro iPhone a Galaxy si s ním bez problémů poradí. A já vám pro změnu poradím program Meridian, který dokonce podporuje titulky v externím souboru. Jen škoda, že české znaky stále dělají neplechu.
Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač Meridian zvládne titulky z externího souboru, bohužel ne v češtině
Již v ochutnávce Samsungu Galaxy kolega Filip Kůžel chválil fotoaparát, a já se musím přidat. Pětimegapixelové snímky vypadají opravdu dobře, nepostrádají barevnost a úbytek ostrosti se projevuje pouze ve spodních rozích. Snímky pak zbytečně nedegraduje silná komprese, zde si elektronika počíná velmi šetrně.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky ještě ze slunných a teplých dnů. Poslední dvojice pro srovnání výkonu diody
V rámci fotoaparátu vás zřejmě překvapí opravdu velmi skoupé nastavení. V podstatě zde můžete nastavit pouze zapsání polohy do EXIF (geotagging), vybrat kvalitu videa, nastavit režim blesku (mimochodem odvádí dobrou práci) a zvolit výchozí místo pro uložení fotek. Nic víc, nic míň. A víte co? Teprve s Galaxiígalax si uvědomuji, že další nastavení ani není třeba. Stejně všichni fotíme s maximálním rozlišením, paměti je dostatek. A efekty lze vždy dodělat v počítači. Telefon také podporuje záznam videa, možnosti nastavení jsou ale v podstatě nulové a rozlišení bídné: 352 x 288 bodů.

To podstatné zůstává na vás

Samsung má tak trošku smůlu, že jsem jej získal výměnou za HTC Hero. Po hardwarové stránce se mi Samsung zamlouvá daleko víc, kvalitou zpracování, vzhledem i rozměry. Postrádám sice velmi návykovou kuličku, jde však o otázku zvyku.
Po zapnutí jsme však postaveni před srovnání Pendolina s místní lokálkou. Zatímco HTC si se vzhledem, prostředím i funkcemi systému pohrálo, vzpomeňme například flash v internetovém prohlížeči, Samsung prostě vzal systém Android a bez sebemenšího zájmu vydal Galaxy napospas uživatelům. Pokud vám ale tato nahota systému nevadí a vše si přizpůsobíte svému gustu, budete nadmíru spokojeni.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPhone 4GB, HTC Hero, HTC Magic, Samsung Galaxy, T-Mobile G1, Test, Kapesní přehrávač, GAL, Samsun, Nahota, Celkový vzhled, Silná komprese, Vteřina, Vystouplé tlačítko, #Android, Časté používání, Horní tlačítko, Galaxie, Galaxy a,