Samsung i8520 Beam: Android s projektorem (video)

Jeden z nejlépe vybavených telefonů současnosti ukázal Samsung. Předností je Super AMOLED displej a vestavěný mobilní projektor.

Samsung mimo svého stěžejního modelu Wave představil na veletrhu v Barceloně poněkud nenápadně svůj druhý přístroj se Super AMOLED displejem. Je jím mobil i8520 Beam s operačním systémem Google Android. Název Beam vám je možná povědomý - na loňském veletrhu v Barceloně se pod tímto jménem ukrýval dotykový model i7410 postavený na uzavřené platformě s TouchWiz, který měl jako první mobil na světě vestavěný mobilní projektor.

Samsung i8520 Beam
Samsung i8520 BeamChytrý telefon s operačním systémem Android, nadstavbou TouchWiz a především s mezi mobily dosud ojedinělým vestavěným projektorem od firmy Texas Instruments. Má také osmimegapixelový fotoaparát, který natáčí video v rozlišení HD ready.rozměry a hmotnost: 123 × 60 × 15 mm
displej: 3,7'', kapacitní Super AMOLED, 480 × 800
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (850/1 900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (5,76 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 16 000 MB, 384 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 800 mAh, procesor: Cortex-A8 600 MHz
operační systém: Android 2.1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
88%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: cca 20 000 Kč
* Telefon jsme zatím netestovali. Nejbližší testovaný příbuzný je Samsung i7500 Galaxy.

I Samsung i8520 přichází s tímto gadgetem, který na platformě Android najde ještě širší využití než na hloupém telefonu. Mobilní projektor pochází z dílen společnosti Texas Instruments a opět dokáže zobrazovat obsah nejen multimediálních souborů ale celého obsahu prostředí mobilů. Stane se tak vynikajícím pomocníkem např. při prezentacích dokumentů z aplikací třetích stran určených pro Android. Navíc se můžeme těšit na 8Mpx fotoaparát (ve videu níže říkám chybně 5Mpx - omluva autora) se schopností natáčet video v HD ready (720p) rychlostí 30 snímků za sekundu. Avizovaný Super AMOLED displej má rozlišení 480 × 640 pixelů a ještě o něco větší úhlopříčku 3,7".

Nejvybavenější Android

Na otázku "S jakou verzí Androidu bude mobilní projektor pracovat?", neznala obsluha odpověď, ze začátku dokonce tvrdila, že se jedná o systém Bada. I já jsem byl nejdříve na pochybách, pod displejem totiž chybí některá tradiční androidí tlačítka. Klávesa Home se však rozumně skryla do středu směrového obdélníku, tlačítko Zpět uživatel nebude potřebovat díky navigačním šipkám v rámci nádstavby uživatelského rozhraní. Verzi Androidu očekáváme minimálně 2.0, pravděpodobněji však 2.1 s možností pozdějšího upgradu. Prostředí Androidu také poprvé u Samsungu pokryje vlastní grafické rozhraní TouchWiz 3.0, stejné jako používá Samsung Wave s OS Bada (čtěte Samsung S8500 Wave: Super AMOLED na vlně Bada).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nadprůměrnou výbavu Samsungu i8520 Beam (říkejme mu pracovně Beam II) podrtrhne kompletní konektivita, Beam II obsahuje podporu sítí 3G včetně HSDPA, Wi-Fi, GPS, 3,5mm AV výstup a certifikaci DLNA pro sdílení obsahu s domácími elektrospotřebiči. Velmi štědrá je vnitřní paměť, která dosahuje celkového prostoru 16 GB, operační paměť RAM bude mít podle specifikací výrobce 384 MB. Nejslabším článkem celého mobilu bude nejspíš akumulátor, který i když má kapacitu 1 800 mAh, bude mít co dělat, aby celou mašinerii utáhl po rozumně dlouhou dobu. Vzpomeňme, že původní Beam vydržel s plně nabitou baterií promítat necelou půlhodinu.

Samsung Beam II bude pravděpodobně dost drahý přístroj, tipujeme, že jeho cena se zastaví až někde u 20 tisíc korun. Jeho oficiální cenu ani případnou dostupnost na českém trhu se nám nepodařilo do publikace tohoto článku zjistit, informace upřesníme později. Teď už se podívejte, jak mobilní projektor nové generace funguje v praxi.

Omlouváme se za zhoršenou kvalitu zvuku v průběhu prezentace filmové ukázky

Diskuze (43) Další článek: Samsung představil první projektor s GPS

Témata článku: Samsung, Samsung Beam, Samsung Wave, Stěžejní model, Samsun, Projekt, Mobilní projektor, Sam, #Android, Drahý přístroj, Pro Video, Pro +, Projektor