Samsung i8910 HD: torpédo v neznámých vodách (test)

První mobil, který natáčí HD video. Jak se Samsung popral s implementací systému, který byl doposud výsadou finské Nokie?
Kapitoly článku

Místo kovu tedy převládají na telefonu plasty, a to navíc plasty lesklé. Kromě masivního kovového okruží objektivu a stříbrného rámu kolem displeje, v němž se skrývají i jediná tři hardwarová ovládací tlačítka, jsou všechny plochy vesměs černé a hladké. Vroubkovanou úpravu dostala pouze horní a spodní hrana, ostatní místa včetně displeje bude nutné neustále leštit od otisků a mastnoty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Plastová konstrukce se naštěstí nijak nepodepsala na kvalitě zpracování. Všechny části přístroje bezchybně doléhají, vůli nejeví ani odnímatelný zadní kryt baterie. Design podléhá subjektivním měřítkům, obecně jej lze hodnotit jako umírněný s jistou dávkou elegance, která pramení zejména z kontrastu černé plochy a stříbrných linií. Proti Nokii 5800 XpressMusic, která jako první přišla s dotykovým Symbianem S60, určitě nemáte pocit, že v ruce držíte hračku.

Vysoký výkon žádá energii

Většinu ovládacích prvků najdeme po obvodu telefonu. Veškeré konektory i slot pro paměťovou kartu microSD(HC) jsou pečlivě chráněny krytkami. Jejich uchycení je robustní, určitě nebudete mít pocit, že vám při razantnějším odklápění zůstane kus plastu v ruce. Záslepky skrývají 3,5mm konektor pro sluchátka, který s příslušným kabelem funguje i jako video výstup, a systémový microUSB konektor. Ten slouží pro kabelové připojení s počítačem a zároveň k nabíjení akumulátoru. V tomto musíme Samsung pochválit, pomalu ale jistě se vydává cestou evropských standardů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny konektory a slot pro paměťovou kartu mají svoji ochrannou krytku

Na pravém boku hledejte stříbrnou spoušť fotoaparátu a nenápadné černé zamykací tlačítko. Dvojtlačítko regulace hlasitosti má dva módy. Při telefonování reguluje hlasitost reproduktoru hovorů, jenž má svůj přímo nad logem na horní straně od displeje, v pohotovostním režimu nastavuje intenzitu vibrací při zpětné odezvě nebo hlasitost tónu kláves. Ty už však vycházejí ze stereo reproduktorů umístěných na vrchní a spodní hraně. V levém horním rohu ještě nesmíme zapomenout na sekundární VGA kameru, sloužící výhradně k videohovorům, stejný roh ale ze zádové strany mobilu obsadil otvor pro poutko.

Chytrý Samsung ukrývá opravdu výkonnou hardwarovou výbavu. Nechceme pro srovnání zbytečně často sahat k Applu, protože i8910 HD je naprosto originální a svébytný přístroj, ale s nejnovějším iPhonem 3GS má společný například procesor. V srdci obou tepe výkonný čip ARM Cortex A8 taktovaný na 600 MHz, grafický výkon má na starosti modul PowerVR SGX. Ve spojení s 256 MB operační paměti RAM máme tu čest s opravdu svižným zařízením a nic na tom nezmění ani předsudky, že Symbian S60 je neohrabaný elefant, který dává výpočetnímu výkonu pěkně zabrat. Je pravda, že při větším množství paralelně spuštěných aplikací (řekněme pět a více), už lze zaznamenat menší prodlevy, pořád se ale jedná zejména ve srovnání s Nokií N97, která používá stejný operační systém, o bleskové reakce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Na chod takového „železa“ je potřeba pořádná dávka energie, kterou dodává Li-Ion akumulátor s kapacitou 1 500 mAh. Tato hodnota vypadá na papíře moc hezky, ale pokud budete využívat podstatnou část funkcí, kterými i8910 HD disponuje, nemusí vydržet ani celý den. Smrtelná kombinace pro život baterie na jedno nabití je nahrávání videa, surfování přes Wi-Fi nebo HSDPA, hovory v 3G a přehrávání multimédií. To vše pokud možno najednou a ještě v oblasti roamingu, kde telefon neustále mění síť a hledá nejdostupnější BTS.

Symbian po korejsku

Jak už bylo řečeno dříve, Samsung i8910 HD pracuje s operačním systémem Symbian 9.4 S60 páté edice, nad který výrobce jako své mateřské prostředí dosadil TouchWiz 3D. Telefon ale nenutí uživatele tohle rozhraní povinně používat. Pohotovostní režim může být buď s plochou rozdělenou na tři části, na kterou se z boční lišty dají přetáhnout widgety, coby zástupci oblíbených činností a aplikací, nebo v režimu „Finger Use“, který nabídne stejné rozvržení plochy jako Nokia 5800. V horní části se tedy objeví čtyři zástupci zvolených aplikací, níže následují události z kalendáře, notifikace o příchozích e-mailech, na pozadí právě přehrávaná skladba nebo naladěná rozhlasová stanice. Společná pro oba režimy je základní lišta ve spodní části displeje, která navádí rychlou volbou na číselník, adresář kontaktů, zprávy a hlavní nabídku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dotykový Symbian S60 je obecně velmi přívětivý a intuitivní systém, jejž se nemusí obávat ani uživatelé, kteří se s ním dosud nesetkali a používali na svém Samsungu některou z jiných platforem. Hlavně příznivci Applu často poukazují na nelogičnost při listování seznamy v nabídce, například přijatými zprávami. V S60 se totiž roluje výhradně držením jezdce po boční straně obrazovky a nikoli přímo posunem po samotných položkách. To má ale své opodstatnění a výhodu – nemůže se vám stát, že při rolování omylem otevřete položku, na kterou jste zrovna položili prst. Ještě komfortnější práci by poskytla funkce tzv. kinetického scrollování (listování seznamem v závislosti na rychlosti pohybu prstu po obrazovce), Samsung ji slibuje pro i8910 HD v novém firmwaru.

Menu už je ve stylu klasického Symbianu, matice s ikonami 3 × 4. Jejich rozestavění lze pochopitelně měnit nebo je zobrazit ve vertikálním seznamu. Rozložení nabídek je hodně podobné Nokiím, Samsung si ale pohrál s vlastním ztvárněním ikon. Ty jsou vyvedeny příjemnou grafikou a v dostatečném rozlišení velkého displeje mají naprosto vyhlazené okraje. Velmi efektní je potom 3D animace při přechodu z pohotovostního režimu do hlavní nabídky horizontálním tažením prstu po displeji. Pohyb opačným směrem vyvolá zvláštní aplikaci Fotokontakty, která může do určité míry suplovat klasický telefonní adresář.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Seznam kontaktů na Samsungu i8910 HD nedoznal žádných zvláštních úprav, opět je do něj možné uložit téměř neomezené množství vícepoložkových záznamů a řadit je abecedně dle jména nebo příjmení. Vyhledávání probíhá buď rolováním po obrazovce nebo postupným psaním znaků s eliminovanými posloupnostmi. To znamená, že telefon nabídne jako další písmena z hledaného jména pouze ta, která nějaký řetězec uložený v adresáři skutečně obsahuje. Ke kontaktu lze uložit nejrůznější údaje, jako je telefonní číslo, e-mailová adresa, bydliště, narozeniny, poznámky apod., kontakty se dají zařadit do skupin, přiřadit k nim samostatné zvonění nebo fotografii. Své vlastní tóny mohou mít i vyzváněcí profily, které lze editovat a pomocí načasování nastavit dobu, ve kterou se mají aktivovat. S telefonem se dovoláte na všech čtyřech frekvencích GSM, funguje také jako triální v sítích 3G a díky sekundární kameře zvládne i videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na jednu zásadní věc ale Samsung zapomněl a tento nedostatek dokáže člověka po delší době používání pěkně otrávit. Na rozdíl od podobných symbianových přístrojů Nokia totiž i8910 HD nedisponuje prosvětlenou středovou klávesou, která slouží běžně ke vstupu do menu nebo podržením vyvolá multitasking a u konkurence navíc po zmeškaném příchozím hovoru nebo nepřečtené SMS pravidelně problikává. Na podsvícení kláves se ale u Samsungu celkově „vykašlali“ a protože se nedostalo ani na diodu, jeden z nejvybavenějších multimediálních smartphonů současnosti nemá tak základní a směšnou funkci, jakou je upozornění na zmeškané události. Pro zjištění, co se stalo ve vaší nepřítomnosti, musíte zkrátka pokaždé rozsvítit displej bočním zamykacím tlačítkem a podívat se. Neuvěřitelné opomenutí.

Témata článku: Samsung, , , Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N86 8MP, Nokia N97, Nokia N97 mini, Samsung i8910 HD, Sony Ericsson W995, ArcSoft, Výsledný snímek, Výborná hodnota, Opomenutí, Malý modul, HD +, Sam, Samsun, Test, Nejnovější iphone, Pořádná dávka, Ukázková fotogalerie, Vybavený přístroj, Stejné rozvržení, Časté čištění