Samsung koupil Liquavista: displeje příští generace

Displeje příští generace kombinují barvy a výhody LCD se spotřebou e-papíru. Zvládnou video a vyžadují 10 % energie. Už brzy ve vašem mobilu Samsung.

Samsung završil akvizici výrobce displejů Liquavista BV. Tato nizozemská firma byla založena v roce 2006, po vyčlenění z Philips Research Labs nabízí nový typ elektronických displejů založených na technologii známé jako electrowetting (elektrické smáčení). Tyto displeje se používají v elektronických čtečkách, mobilních telefonech, multimediálních přehrávačích a jiných mobilních přístrojích.

Technologie electrowetting, která pracuje v transmisivním, reflektivním, transparentním a transflektivním režimu (viz rámeček níže), umožňuje výrobu displejů s jasným barevným obrazem při výrazném snížení spotřeby energie. Displeje využívající tuto technologii nabízejí více než dvojnásobnou prostupnost ve srovnání s technologií LCD, pracují při nižších frekvencích a spotřebují jen 10 procent energie oproti stávajícím displejům.

Co je electrowetting

Electrowetting (neboli elektronické smáčení) je technologie umožňující vznik „displejů příští generace“. Takový displej umí fungovat jako LCD (transmisivní režim – barevné elementy jsou podsvětlené) i jako elektronický papír (reflektivní režim – světlo před barevnými elementy). Pak to umí i napůl (režim transflektivní – světlo před i za barevnými elementy) a nakonec se dá použít i jako průhledný displej. Konstrukci displeje velice pěkně ukazuje níže přiložené YouTube video.

Akvizicí společnosti Liquavista se Samsung hodlá stát průkopníkem ve využívání electrowettingu v transparentních (průhledných) displejích a displejích e-Paper, a tím upevnit své vedoucí postavení ve výrobě displejů příští generace. Jelikož lze displeje s technologií electrowetting po úpravách vyrábět na stávajících linkách na výrobu LCD, bude Samsung schopen do značné míry využít stávající výrobní zařízení a kapacity.

Při použití u tzv. elektronického papíru (e-paper) bude doba odezvy elektricky smáčeného displeje více než 70krát kratší, než u stávajících reflektivních displejů. To umožní přehrávání barevných videozáznamů, což se dříve považovalo za nemožné. Očekává se, že v budoucnu se tato technologie rozšíří i do transparentních, transmisivních a transflektivních displejů.

Diskuze (36) Další článek: Samsung S5830 Ace: zmenšený Galaxy S oficiálně

Témata článku: Samsung, , , Samsun, Gen, Generace, ? Displej, Výrobní zařízení, Sam, Transflektivní displej, Displej, Příští generace