Samsung láká zklamané vývojáře Symbianu: Pojďte dělat Badu

Samsung chce využít změn, které v současnosti probíhají v konkurenční Nokii, ve svůj prospěch. Světový výrobce číslo jedna v únoru ohlásil úzkou spolupráci na vývoji systému Windows Phone 7 a s tím související ústup doposud jasně dominující platformy Symbian. Na jejím vývoji však u Nokie pracuje několik tisíc vývojářů, kteří mají nyní obavy o svou budoucnost. Samsung, který už více než rok provozuje vlastní platformu Bada, cítí příležitost a láká zklamané vývojáře na programování aplikací pro Badu.

Vývojáři Symbianu obdrželi e-mail, ve kterém je agentura ve službách Samsungu zve ke spolupráci na vývoji nových aplikací pro Badu. V e-mailu nechyběl odkaz na příručku pro vývojáře, aktuální Bada SDK a také rychlý návod, jak vytvořit první Bada aplikaci pomocí dostupných nástrojů. Samotný Samsung prostřednictvím svých mluvčích později do médií popřel, že by dal agentuře přímý pokyn k rozesílání těchto e-mailů.

Skutečnost je však taková, že vývojáři Symbianu nemají budoucnost pod křídly Nokie vůbec jistou. Výrobce sice tvrdí, že do Symbianu bude nadále investovat a během následujících let chce prodat 150 milionů zařízení, vývojáři, kteří pracují především v domovském Finsku, však nechtějí hrát druhé housle. Další indicií, která nevěští příliš optimistickou budoucnost Symbianu, je převod komerčních licencí k vývojovému prostředí Qt na relativně neznámou finskou společnost Digia. V prostředí Qt přitom vedle aplikací pro MeeGo vzniká i drtivá většina symbianových aplikací.

Zdroj: Samsung Hub, Digia

Diskuze (109) Další článek: Japonská katastrofa ovlivní dodávky iPadu 2, pamětí či notebooků

Témata článku: Nokia, Samsung, , , DEL, Sam, Dostupný nástroj, Samsun, Vývoj, Vývojář