Samsung M3510 Beat b: protřepat, namíchat

Nechcete oslňovat okolí vychytávkami a jde vám především o kvalitní poslech hudby? Právě na vás myslí nový Samsung M3510 Beat b.
Kapitoly článku

Displej telefonu je dvoupalcový, s dnes již standardním rozlišením QVGA, tedy 240 × 320 bodů. Jedná se o aktivní TFT zobrazovač s podporou až 16 milionů barev. Obraz je tak velmi věrný a pěkně ostrý, pouze některé texty už se mi zdály příliš malé. Pro některé potvrzovací hlášky by se jistě hodil font větší, a prohlížení webu v základním nastavení, tedy při 18ti řádcích na displeji je spolehlivý způsob jak unavit oči. Většinu textů naštěstí lze v nastavení zvětšit. Horší je to bohužel s čitelností na denním světle, kde se budete muset hodně snažit, abyste na displeji něco zahlédli. Na přímém slunci je pak displej třeba jako hledáček fotoaparátu už docela nepoužitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej lemuje efektní zlatožlutý proužek

Animované přechody zpomalují

Hlavní nabídka telefonu je zobrazena maticí dvanácti ikonek, kterou si můžete ozvláštnit jedním ze tří předinstalovaných motivů. Prohlížení nabídek mohou doprovázet animované přechody, které ovšem práci s telefonem poněkud zpomalují, naštěstí jdou ale v nastavení vypnout. Směrům nahoru a dolů u navigační klávesy jsou napevno přiřazeny funkce vlastní nabídky a aktivace fotoaparátu, funkce přiřazené směrům do stran lze dle uvážení editovat. Do vlastní nabídky lze umístit až pět libovolných položek, které budete mít rychle po ruce. Vstup do menu se odehrává levým kontextovým tlačítkem, pravé pak otevírá telefonní seznam. Potvrzovací střed v pohotovostním režimu stále tupě připojuje k webu, bez možnosti vypnutí nebo přednastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybrat si můžete z několika grafických motivů nabídky

Telefonní seznam pojme tisíc vícepoložkových kontaktů, každý z nich může pojmout až 10 telefonních čísel a spoustu dalších údajů, včetně přiřazení obrázku, melodie či skupiny volajících. Při zobrazení seznamu mohou být zobrazena čísla buď pouze z telefonu, pouze ze SIM karty nebo oba tyto seznamy naráz. Ochuzeni nebudete ani o vyzváněcí profily, kterých je v telefonu přednastavených a editovatelných šest plus dalších pět vlastních. Přenos zvuku při telefonování je téměř bezchybný, hlasitost je pro běžné prostředí dostatečná, komu by ani to nestačilo, má k dispozici hlasité handsfree. Probíhající hovor lze kdykoliv přidržet, nahrát se mi jej ale nepovedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavit lze několik podob pohotovostního režimu

Editor zpráv je pro SMS i MMS společný, zprávu můžete psát na sedmi řádcích, pro čtení je pak k dispozici řádků osm. Maximální velikost MMSky je již klasicky omezena na 300 kB. Počítadlo zpráv pouze ukazuje, na kolik jednotlivých SMS bude zpráva při odeslání rozdělena, a kolik znaků z celkového počtu 1836 je ještě možné napsat. Slovník T9 píše bez diakritiky a lze jej trvale vypnout. Limit pro uložené SMSky je 300, pro MMS a e-maily je z paměti vymezeno 10 MB. E-mailový klient obsahuje všechny základní funkce jako automatickou kontrolu nových zpráv či práci s přílohami bez omezení velikosti. Potěšitelná je i možnost nastavení vlastních vyzvánění pro přijaté zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní adresář ani editor zpráv nepřinášejí žádné zásadní inovace

Průměrný pracant...

Nepostradatelné se dnes pro každý mobil v jakékoliv třídě stávají organizační funkce a tak se bez nich neobejde ani hudební telefon. Přítomen je kalendář s opakovanými událostmi, možností nastavení začátku týdne a způsobu zobrazení (den, týden, měsíc), pamětí na tisíc událostí v různých kategoriích, automatickým odstraňováním událostí a možností zobrazení v pohotovostním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hodit se může i opakovaný budík, kterých je v telefonu celkem pět, přičemž každému z nich lze nastavit vlastní melodii a opakování v libovolné kombinaci dnů v týdnu. Uživatelsky příjemná kalkulačka, propracovaný převodník jednotek, úkolovník, poznámky a také stopky s mezičasy a minutka doplňují výčet organizačních funkcí. Zmínku zaslouží i záznamník s omezením nahrávání na jednu hodinu a netradičně je zde obsažen i prohlížeč Office dokumentů. Ty sice nelze editovat, ale aplikaci nedělá problém otevřít ani složitější tabulky či delší texty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

...ale výborný hudebník

Asi nejzajímavější částí výbavy je přehrávač hudebních souborů, který dokáže uložené MP3, e-AAC+ i WMA soubory libovolně třídit do playlistů. V samotném přehrávači si pak můžete zvolit ze tří variant zobrazení informací o přehrávané skladbě, případně přehrávač minimalizovat na pozadí pohotovostního režimu. Jednotlivé skladby lze řadit podle interpreta, alba, stylu nebo skladatele. Při přehrávání je zobrazován i obrázek přední strany alba, pokud je k dispozici. Hudebnímu telefonu pak nesmí chybět ani opakování skladeb, náhodné přehrávání nebo ekvalizér. Škoda jen, že předchystané křivky ekvalizéru se nedají upravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak hudební přehrávač, tak FM rádio mohou být spuštěny na pozadí

Zajímavým „trumfem“ Beatu by měl být pohybový senzor využitý i pro ovládání MP3 přehrávače. Bohužel tato funkce v testovaném modelu plně nefungovala, ale v praxi by to mělo vypadat tak, že když mávnete telefonem do strany, přehrávání přeskočí na další nebo předchozí skladbu. Funkční bylo pouze zastavení a opětovné spuštění přehrávání dvojitým poklepáním na telefon. Moc se u mne ale tento způsob nevyznamenal, poklep musí být relativně silný, aby ho čidlo zaregistrovalo a to už rovnou raději zmáčknu speciální tlačítko play/stop, než abych se snažil klepat prstem do telefonu s nejistým výsledkem. Nicméně jedna funkce pro kterou byl využit pohybový senzor se mi opravdu zalíbila. Když otočíte telefon displejem dolů, dojde k aktivaci režimu etiketa a okamžitému zastavení přehrávaných zvuků, případně vyzvánění. Na displeji pak naskočí otázka, pomocí níž lze přehrávání povolit i v režimu etikety, tedy s displejem dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zejména pro mladé uživatele jsou určeny funkce jako Rozpoznávání hudby nebo Beatbox
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, Zajímavý trumf, Pěkný vzhled, Sam, Obrovský prostor, Etiketa, Zajímavá volba, Samsun, Opětovné spuštění, Speciální klávesa, Pro +