Samsung M8800 Pixon: intenzivní fotopocit

Kandidát na krále fotomobilů Pixon se chlubí bohatou funkční výbavou v čele s 8Mpx fotoaparátem.

Widgety potěší

K ovládání prostředí TouchWiz si většinou vystačíte prsty, jednotlivé nabídky lze přetahovat z nabídkové lišty na nejrůznější místo na pohotovostním displeji. Během přesunu se nabídky nijak necukají, vše je plynulé a to je dobře. Doteky pera nebo prstů kdekoliv v menu Pixonu mohou doprovázet jemné vibrace a zvuk, naštěstí lze tyto efekty vypnout.TouchWiz není žádnou novinkou, viděli jsme jej u Omnie i F480.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pohotovostní displej je připraven na vylepšení dle vašich nápadů. Z levého okraje displeje si můžete nechat vyrolovat lištu s widgety, tedy aplikacemi, které usnadňují život s telefonem. Z nabídky widgetů stačí vybrat, který chcete a jednoduše jej přetáhnout na plochu displeje. Osobně jsem velmi ocenil snadný přístup k nastavení budíků, zahájení psaní zpráv, zobrazení událostí kalendáře a velkých digitálních hodin s datumem. Pokud budete mít chuť, můžete si nechat na ploše zobrazení aktuálního počasí (aktualizace vyžadují datové přenosy), hudební přehrávač, FM rádio a spoustu dalších aplikací. Lištu s widgety lze klepnutím snadno schovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro vstup do hlavní nabídky slouží jedna ze čtveřice ikon ve spodním pruhu displeje, menu tvoří 12 animovaných ikon s popisky. Pro uložení kontaktů je k dispozici hned 2 000 vícepoložkových pozic. Po uložení kontaktů mezi nimi nebudete vyhledávat postupným psaním, nýbrž rolováním seznamem. Procházení seznamem je intuitivní, stačí jej uchopit a prstem švihnout směrem dolů, seznam začne rolovat k poslednímu záznamu. Nejen netrpělivým uživatelům přijde vhod virtuální tlačítko se symbolem lupy, po jeho přidržení a pomalém tažení lehce najdete první písmeno hledaného kontaktu, ocitnete se tak uprostřed dlouhého seznamu mnohem rychleji.

Pro nejrychlejší obsluhu kontaktů výrobce nachystal trvalé zobrazení dvojice ikon u každého z nich, omamžitě tak lze zahájit hovor či psaní zprávy. Pokud byste na kontaktu stiskli tlačítko spouště fotoaparátu, začne se vytáčet videohovor (v případě pohybu v pokrytí 3G).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ke kvalitě telefonování nemám větších výhrad, zvuk sice není nejčistší, jeho hlasitost je ale dostatečná. Sestavení hovoru umí telefon signalizovat zvukovým signálem, během hovoru lze sledovat uplynulý čas a podsvícení displeje po chvilce pohasíná. O dodání kontaktů a dalšího obsahu do paměti telefonu lze využít přibalený software Samsung New PC Studio s přehlednou správou obsahu telefonu. Synchronizace s daty MS Outlooku proběhla bez problémů.

Čmárání po displeji

Pro spuštění editoru zpráv se mi nejvíce líbila možnost využití widgetu na pohotovostním displeji, je to pohodlné a efektní. K přidání příjemce poslouží nabídka posledních příjemců, nechybí odesílání celé skupině a zadanému číslu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jak je patrné z konstrukce telefonu, klasická klávesnice pro psaní znaků u Pixonu chybí, tudíž je potřeba využít prstů či stylusu pro klávesnici virtuální. Osobně se mi osvědčilo psaní stylusem, jde to rychle a určitě je to přesnější než trefování prstem. Psaní textu v prostředí hromadných dopravních prostředků je samozřejmě umělecký výkon, pro využití virtuálních tlačítek je prostě třeba mít trochu více klidu a času.

Přítomnost symbolu T9 naznačuje možnost aktivace rychlého psaní, osobně jej nepoužívám a tlačítko jsem při rychlém psaní omylem zmáčknul nespočetněkrát. Proč jej výrobce raději neschoval někam do podnabídky, je záhadou. Pod symbolem nuly nenajdete tradičnější mezeru, ale speciální symboly. Pod těmi se schovala i sada emotikonů. Pokud se chcete skutečně hodně rozepsat, využijete rozlehlejší klávesnici, která se ukáže na šířku displeje po překlopení telefonu do horizontální polohy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro téměř umělecky nadané uživatele Samsung nachystal možnost psaní znaků přímo na displej. Pokud se tedy cítíte, můžete psát znaky na displej, Pixon poté napíše znak, který výtvoru nejvíce odpovídá. Mé grafické nadání není zřejmě dostačující, přístroj se většinou vůbec netrefil. Zůstal jsem tedy u virtuální klávesnice.

Počet uložených SMS ukazuje číslovku 200, odpočet volného místa najdete v menu Stav paměti, tamtéž nechybí počty dalších typů zpráv včetně barevných ukazatelů. Již tradičně u Samsungu opět objevíte SOS zprávy, nastavte si ověřené příjemce a nouzový text, až vám bude nejhůř, lze jim SMS rozeslat.

Témata článku: Samsung, , Samsung F480, Samsung Pixon, Sony Ericsson C905, F +, Síťová nabíječka, Širokoúhlé video, Foto, Samsun, Slabá výdrž, Přehledné nastavení, Navštívená stránka, Sam, Microsoft Outlook, Paráda, Slabá výdrž baterie, První písmeno