Samsung něco chystá. Má novou ochrannou známku XISO-CELL, můžeme tak vyhlížet novou generaci foťáků

  • Samsung má novou ochrannou známku pro mobilní foťáky
  • XISOCELL má být nový generace mobilních fotočipů
  • Jako první by se měla ukázat u řady Galaxy S23

Samsung u svých smartphonů upřednostňuje používání vlastních fotoaparátů řady ISOCELL. Tento název byl poprvé použit u řady Galaxy S5, ovšem postupem času docházelo k vylepšování této technologie. Postupem času se na trhu objevily snímače typu ISOCELL Plus a ISOCELL 2.0, všechny technologie přitom vychází ze zkratky slov „isolated cells“, což je řešení od Samsungu, které značka používá pro redukci interference a šumu mezi dvěma sousedícími pixely fotoaparátu.

Samsung si u jihokorejského úřadu zažádal o ochrannou známku XISO-CELL, a podle označení to vypadá, že jsou jihokorejci v řadě Galaxy S23 konečně připraveni použít 200Mpx fotoaparát. Mělo by se jednat o fotočip nové generace, zatím však není jasné, zda předsazené X bude znamenat větší výkon fotoaparátu či kvalitnější finální fotografie.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung zřejmě od řady Galaxy S23 vylepší své mobilní fotočipy ISOCELL. Nově budeme vídat označení XISOCELL či XISO-CELL

Připomeňme, že Samsung, ačkoliv byl průkopníkem 200Mpx mobilních fotočipů, ve svém telefonu zatím žádný foťák s tak vysokým rozlišením nepoužil. První 200Mpx fotočip ISOCELL HP1 se dostal do Motoroly Edge 30 Ultra, Infinix Zero Ultra a Xiaomi 12T Pro, druhou generaci ISOCELL HP3 zatím do telefonů nikdo nenasadil. A novější ISOCELL HPX jako poprvé použije Redmi Note 12 Discovery Edition.

Nasazení 200Mpx foťáků v mobilních zařízeních zatím můžeme s přehledem spočítat na jedné ruce. Je však možné, že Samsung technologií XISOCELL svůj 200Mpx foťák doladí natolik, že jej s klidným svědomím nabídne i ve vlajkové řadě Galaxy S. Zatím to vypadá, že se do segmentu 200Mpx fotomobilů nikdo extrémně nehrne, a že bude muset Samsung názorně ukázat, proč vlastně v mobilu chceme snímač s tak velkým rozlišením, resp. s mrňavými pixely. Ještě, když telefony defaultně fotí v rozlišení 12,5Mpx (4 × 4 pixel binning).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První srovnávací ukázkové fotografie. Tu vlevo pořídil Galaxy S22 Ultra, tu vpravo zase Galaxy S23 Ultra. Vypadá to však na digitální přiblížení z většího snímku, kde má 200Mpx fotografie skutečně více detailů. 

Stejná situace ovšem panovala i při nástupu 108Mpx fotoaparátů. Samsung první generace fotočipů nejdříve nabídl konkurenci, a až poté novější verzi fotoaparátu integroval do řady Galaxy. Slučování pixelů, kvalitnější noční snímky a větší úroveň detailů tu byla již u 108 megapixelů ISOCELL, jaké budou výhody tentokrát?

200MPx fotočip Samsung ISOCELL HP3 z letošního června:

Zdroj: Forbes

Diskuze (1) Další článek: Superodolný tank má na zádech displej z hodinek a baterii, ze které se rázem stane powerbanka

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , ISOCELL plus, Foťák, F +, Forbes, Generace, Ochranná známka, Samsung Ne, Nová generace