Samsung Omnia 7: nebojácný pionýr (megatest)

Omnia 7 je jedním z prvních mobilů, které pohání nový systém Windows Phone 7. Ten má ještě své mouchy, sám telefon je ale velmi povedený.

Samsung Omnia 7 je ale především telefon. Jak se tedy volá z Windows Phone7? Standard systému nevyžaduje, aby měl telefon hardwarové tlačítko pro hovory, vše se tedy ovládá pouze softwarově i na Omnii. O zameškaných hovorech vás telefon informuje až na pohotovostním displeji, dioda bohužel chybí. Samotná telefonní aplikace se ovládá buď ze společného seznamu kontaktů, což je vlastně sociální aplikace, která v sobě integruje kontakty ze sítí Live ID (Windows Live Messenger), Facebook, Google (Gmail) nebo Yahoo, nebo s pomocí dlaždice na hlavní obrazovce.

Volání neznámého čísla pomocí numerické klávesnice je ale trošku složitější, po klepnutí na dlaždici telefonu se totiž nejprve otevře pohled na historii hovorů a klávesnici musíte aktivovat teprve až dalším klepnutím na nevýraznou malou ikonu. Ergonomie aplikace je jednoznačně určená k tomu, abyste volali existující kontakt, nikoliv cizí neznámé číslo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samotné telefonování nijak nevystupuje z řady. K dispozici máte přepnutí hovoru na hlasitý reproduktor, případně můžete přejít k jinému hovoru, a pokud to podporuje operátor, nabízí se samozřejmě i hlasová konference. To je vše. Na nahrávání hovoru zapomeňte, Omnia totiž beztak nedisponuje žádným diktafonem.

Jak už jsem psal v úvodu, vedle dikatfonu zde nenajdete ani hardwarový modem/tethering, telefon tedy nebudete moci vuyžít jako pojítko k internetu z notebooku třeba na cestách. To je obrovské mínus pro použití telefonu v podnikové sféře a posouvá celý systém skutečně k masovému zákazníkovi.

Integrace s Facebookem a Windows Live

Seznam kontaktů je skutečně samostatný klient pro sociální sítě. Na horizontálních obrazovkách zde vedle sebe najdete pohled na poslední zprávičky na Facebooku od propojených přátel a dále pak klasický seznam kontaktů s možností hledání postupným zadáváním. Pokud budete mít stovky kontaktů, nebudete mezi nimi moci rychle přecházet třeba podle písmen abecedy. Ke kontaktům se automaticky načte fotografie z Facebooku a stejné kontakty z různých zdrojů (Facebook, Google, Exchange…) se i automaticky spojí. U těch ostatních to můžete udělat ručně, přičemž telefon vám podle podobnosti, nebo shody dalších kontaktních údajů napoví, jaké kontakty pravděpodobně patří k jedné jediné osobě. Vybrané kontakty si pak můžete nechat zobrazit na hlavní šachovnici, pokud jste tedy extenzivní telefonista, klidně si celý desktop můžete vytapetovat pouze kontakty a k ostatním aplikacím přistupovat přes nabídku Start.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Každému kontaktu samozřejmě můžete nastavit vlastní výzvánění, na pokorčilejší profilování ale zapomeňte. Stejně tak v telefonu zatím chybí i možnost blokace vybraných hovorů a rozřazení do skupin. Z režimů vyzvánění nechybí přepnutí vyzvánění na tichou vybraci, režim letadlo a samozřejmostí je i rychlé vypnutí všech mobilních dat všetně automatického omezení surfování na webu, pokud se přepnete na roamingovou síť.

Synchronizace a pošta

Windows Phone 7 zvládne synchronizaci kontaktů, pošty a kalendáře ze služeb Windows Live, Exchange, Gmail a Yahoo Mail. Poštu pak můžete samozřejmě přijímat i z klasických POP a IMAP serverů. Nechybí podpora push synchronizace, a pokud telefon budete používat třeba ve firemní infrastruktuře, snadno doinstalujete i bezpečnostní certifikáty. Telefon nepodporuje USB připojení pomocí mass storage, certifikáty (klasické soubory s příponou *.cer) si tedy pošlete třeba jako přílohu e-mailu. Pak už je pouze stačí z pošťáka otevřít a dostanete se třeba k firemnímu Exchange serveru, který používá šifrované spojení ovšem bez certifikátu důvěryhodné autority předinstalované už od výrobce, což je celkem běžná praxe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samotný poštovní program je skutečně pastva pro oči. Kloubí se zde jednoduchost s krásnými písmy a člověk tak trochu žasne, ze za programem stojí stejná firma, která tak dlouho lpěla na zastaralém prostředí Windows Mobile. Abych ovšem jen nechválil, pošťák má i své chyby. Celý Windows Phone je z hlediska přístupu k souborům a složkám poměrně uzamčený. Zapomeňte na Průzkumníka nebo Total Commander z Windows Mobile – tady budete moci stejně jako na iPhonu pracovat pouze s povolenými přílohami. Pracovat tedy můžete pouze s těmi soubory, se kterými si rozumí programy telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

SMS a MMS

S telefonními funkcemi souvisí ještě zasílání textovek. Windows Phone 7 jde ve šlépějích konkurence, krátké zprávy se tedy seřazují do bublinových konverzací. Jedna SMS může mít při editaci až šest řádků, opět ale opakuji, že píšete v bublině, která není roztažená na celou šíři displeje, v praxi to tedy budou řádky dva. Stejně jako třeba na Androidu se při blížícím konci zprávy zobrazí odpočet a identifikace, do kolika dílčích SMS zpráv bude textovka rozdělena. Telefon podporuje i MMS, do zprávy tedy můžete vložit fotku z fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC HD2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, Stejný scénář, Současný majitel, Starý windows, Podporovaný dokument, Manažerský telefon, Mega, Aktivní displej, Denní pohled, Horizontální směr