Samsung P310: styl, chrom a kůže (test)

Velikost kreditní karty, luxusní vzhled, bohatá funkční výbava a kožené pouzdro s baterií. Vše dohromady dává Samsung P310.
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání: místy budete tápat

Ovládání telefonu je prakticky shodné s jinými telefony od Samsungu, například s vysouvacím modelem D900. Do hlavní nabídky se z pohotovostního režimu vstupuje levým kontextovým tlačítkem, pravé je pak napevno přiřazeno telefonnímu seznamu. Potvrzovací tlačítko bohužel z pohotovosti opět spouští wapový prohlížeč. Jednotlivým směrům navigační klávesy ale lze přiřadit rychlý přístup k jedné z dvaceti položek. Jen směr nahoru je pevně nastaven na vstup do vlastního menu, kde si můžete uspořádat dalších pět nejpoužívanějších funkcí.

02.jpg 03.jpg 04.jpg
Pohotovostní displej - na pozadí může být i kalendář

Pohotovostní displej nabízí široké možnosti přizpůsobení. Horní lišta je vyhrazena klasickým ikonkám o intenzitě signálu, stavu obou baterií, vyzváněcímu módu apod. Pod ní se nachází šedý pásek s aktuálním datem a digitálními hodinami. Jméno operátora lze umístit nahoru, dolu nebo zcela vypnout. Upravovat můžete i barvu a styl jeho písma. Spodní řádek pak jako obvykle slouží k popisu funkcí přiřazených kontextovým klávesám. Praktická je možnost trvalého zobrazení měsíčního náhledu na kalendář na pohotovostním displeji.

Hlavní nabídka telefonu může být zobrazena jako matice devíti ikon nebo jako klasický seznam. V obou případech je její barevnost střídmá. K dispozici jsou dvě barevné varianty nabídky: stylová černá, kdy je barevná jen vybraná ikona, a barevnější bílá. Další položky nabídky jsou již jen textové s vyskakovacími okny nižších úrovní, do kterých se přepnete vodorovnými směry navigační klávesy. Menu má ale podle mého názoru jednu poměrně nepříjemnou vlastnost. Pamatuje si, ve které položce jste byli naposledy a cestu k ní vám tak při jeho dalším otevření nabídne jako prioritní. Občas se tak budete muset v nabídce vracet. Jinak je pohyb v menu poměrně svižný, telefon se neloudá. Můžete využít i klávesové zkratky.

01.jpg 05.jpg 07.jpg
Hlavní nabídka • jiné barevné téma

Občas je nutné dát si při pohybu v nabídce pozor na rozdílnou funkci potvrzovacího tlačítka a levého kontextového tlačítka. Potvrzovací klávesou vyberete jednotlivé položky a tuto volbu pak kontextovým tlačítkem uložíte.

06.jpg 08.jpg
Nabídka v řádkové formě - rovnou se zobrazuje okno s podnabídkou

Fotoaparát s kvalitní výbavou

Samsung P310 je vybaven integrovaným dvoumegapixelový fotoaparátem. Maximální velikost fotografií je tedy 1600 × 1200 bodů. Bohužel jejich kvalitu posoudit nemůžu, protože u testovaného telefonu nebyl snímač fotoaparátu funkční a na displeji byla stále vidět pouze bílá plocha. Fotoaparát lze jinak spustit přes hlavní nabídku nebo podržením boční klávesy. Ta také společně s potvrzovacím tlačítkem slouží jako spoušť.

10.jpg 09.jpg 11.jpg
Hledáček fotoaparátu • v režimu kamery • kontextová nabídka fotoaparátu

Nabídka fotoaparátu je velmi obsáhlá. K dispozici je například šest velikostí a tři stupně kvality fotografií, vyvážení bílé, kompenzace expozice, nastavení citlivosti, vkládání rámečků, barevné efekty, mozaikové snímky apod. Nechybí ani digitální zoom a diodový blesk. Automatické zaostřování byste ale hledali marně. Za nevýhodu považuji také to, že fotografie nelze ukládat přímo na paměťovou kartu. Z vnitřní paměti je tam musíte přemístit ručně. Adresářová struktura paměti telefonu a paměťové karty ve správci souborů je přitom zcela oddělená. Fotografie z telefonu odešlete pomocí Bluetooth, e-mailem nebo přes datový kabel a to i přímo na tiskárnu s podporou PictBridge. Fotoaparát zvládá také natáčení ozvučeného videa ve formátu MP4, jehož maximální rozlišení činí 352 × 288 bodů.

Telefonování: tisíc jmen v malém mobilu

Základem telefonních funkcí je velký vícepoložkový telefonní seznam pro tisíc kontaktů. Ke každému si můžete uložit jméno a příjmení, pět telefonních čísel, e-mailovou adresu a poznámku. Dále je k dispozici připojení obrázku a odlišení volajících podle vyzváněcí melodie. Jména lze zatřídit i do skupin. Bohužel podle nich nelze filtrovat hovory. I každá skupina může mít přiřazen svůj obrázek a vyzváněcí melodii. V telefonním seznamu se zobrazují společně jména z paměti telefonu i SIM karty. Vyhledávat mezi nimi jde postupným psaním. Zvuk v reproduktoru při telefonátu je dobrý, maximální hlasitost dostačuje i v hlučnějším prostředí. Telefon nabízí i hlasité handsfree, jako záznamník hovorů lze využít diktafon, který je ovšem ukryt hluboko v nabídce telefonu.

14.jpg 15.jpg 16.jpg
Hledání v adresáři • náhled na kontakt • editace kontaktu

Samsung P310 nepodporuje sítě třetí generace, je ale triální a zavoláte si s ním v sítích GSM 900/1800/1900 MHz. Tento nedostatek ale sebou přináší další. Jak je u Samsungu zvykem, telefonům bez podpory UMTS chybějí vyzváněcí profily. Stejné je to i zde. Vyzváněcí profily zastupuje jen tichý režim, který se aktivuje delším podržením křížku. V menu telefonu si ale můžete nastavit, zda se má při příchozím hovoru ozvat jen melodie, vibrace a pak melodie nebo samostatné vibrace bez dalších zvuků. Telefon dokáže vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo soubory MP3 a AAC. V letadle přijde vhod možnost vypnutí vysílací části.

17.jpg 18.jpg 19.jpg
Nabídka adresáře - v testovaném vzorku je nefinální, špatně počeštění firmware • prohlížení záznamů hovorů

Psaní zpráv znepříjemní klávesnice

Zprávy jsou v telefonu obsaženy ve všech kategoriích. Klasické textovky se v editoru píší na pěti řádcích. Nechybí odpočet zbývajících znaků od nepraktického čísla 1836 ani počet částí, do kterých bude textovka rozdělena. Těch může být až dvanáct. Při psaní pomáhá slovník T9, který nabízí slova bez háčků a čárek. Díky podpoře EMS lze do zpráv vkládat malé černobílé obrázky a animace nebo formátovat text. Vzhledem k velmi titěrné klávesnici ale není tento telefon pro časté psaní zpráv určen. Než se trápit s malými tlačítky je lepší zavolat.

20.jpg 21.jpg 22.jpg
Psaní textovky • čtení textovky • procházení složek se zprávami

Paměť na SMS činí dvě stě položek. Jako upozornění na přijatou zprávu nelze bohužel nastavit jakýkoliv zvuk v telefonu. Musíte si vybrat z deseti předpřipravených. Zvuk se může pravidelně každé dvě minuty opakovat, dokud si zprávu nepřečtete. Pro multimediální zprávy lze nastavit melodii odlišnou. Přijaté textovky si můžete přečíst na pěti řádcích. Praktická je možnost zadání deseti čísel, ze kterých se přijaté zprávy ihned vymažou a vůbec se o nich nedozvíte.

Do multimediálních zpráv je možné vkládat text, zvuk, obrázek a video, přičemž platí, že maximální velikost jedné zprávy je 300 kB. Každá zpráva přitom může mít několik stránek. Přijaté MMS se ukládají do stejné složky jako textovky. I zde je možné blokovat příjem od deseti telefonních čísel.

23.jpg 24.jpg 25.jpg
Volba nové zprávy • tvorba MMS • zakládání nového e-mailu

E-mailový prohlížeč zvládne obsloužit několik účtů a rozumí si s protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Zprávy mohou být stahovány celé nebo jen jejich hlavičky a to i v automatických intervalech. Obousměrná spolupráce s přílohami je samozřejmostí, jejich maximální velikost je ale omezena na 300 kB. Zprávy lze i filtrovat podle odesílatele a předmětu.

Témata článku: Samsung, , , Samsung P310, Sam, Digitální hodina, Nezastupitelné místo, Netradiční rozložení, Svižný telefon, Styl, Kůže, Lemmings, Samsun, Vynikající podání, Černá placka, Chrom, Test, Finální telefon, Barevné téma