Samsung P510: má ji motorovou (test)

Necháváte raději rutinní práci strojům? A co takové otevírání véčkového mobilu, už vás unavuje? A co teprve ta dřina při zavírání. U Samsung P510 stačí jen lehce stisknou tlačítko a motorek vám ušetří tu námahu. Telefon se vám jistě zalíbí i po designové a funkční stránce.
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání

V prostředí telefonu nehledejte nic nového. Je převzaté z ostatních modelů značky, které používají hlavní nabídku ve formě uspořádání do pruhů s vertikálním pohybem. Jednotlivé sekce jsou vyobrazeny na displeji ve formě velmi pěkně vykreslených ikon přes celou šíři displeje. Na jedné stránce se takto zobrazí tři položky. Nabízí se však možnost zobrazení nabídky ve formě celostránkových obrázků s popisky sousedních sekcí v horním a dolním stavovém řádku.

 
 
Obrázky jednotlivých sekcí hlavní nabídky jsou pěkně vykreslené a doplněné animací, ve které se skládají z kostek puzzle • ukázka pruhového stylu nabídky

Při pohybu v nabídce se používá čtyřsměrné navigační tlačítko. Pro potvrzení volby však nelze využívat prostřední modré tlačítko. To slouží v pohotovostním režimu pro rychlý přístup k wapu, pokud se nacházíte někde v nabídce, připojíte se až při dlouhém stisku. Jinou funkci toto klíčové tlačítko nemá. Naštěstí nemusíte pro potvrzování volby přehmatávat daleko na kontextová tlačítka, ale stačí vždy stisknout směr vpravo. Šipka vlevo pak slouží pro návrat o krok zpět, stejně jako tlačítko C.

V pohotovostním režimu zpřístupňuje hlavní navigační klávesa některé funkce. Praktická je však v podstatě jen jediná, a to tvorba nové textové zprávy šipkou vlevo. Šipka nahoru spouští fotoaparát, který však lze rychle spustit i speciálním tlačítkem na boku. Pravou klávesou se dostanete k melodiím. Zde bychom raději uvítali například přímý vstup do telefonního seznamu. K funkcím telefonního seznamu se sice lze snadno dostat pravou kontextovou klávesou, ale pro vyhledávání je pak nutné ještě jednou potvrdit volbu. Dolním tlačítkem se dostanete ke hrám a ostatním javovým aplikacím.

Procházení nabídky telefonu je velmi rychlé. Aby rychlost telefonu nebrzdila rychlost uživatele, je možné využívat zrychlený výběr položky v nabídce pomocí číselné volby. U každé položky je příslušné číslo vždy zřetelně uvedeno.

Do hlavní nabídky vstoupíte po stisku levé kontextové klávesy, jak je také uvedeno na spodním stavovém řádku na displeji. V pohotovostním režimu je na něm dále zobrazen horní stavový řádek s ikonami, název operátora, datum a čas. Pokud by vám tyto informace jen kazily obrázek na pozadí, můžete jejich zobrazení vypnout nebo jim nastavit jinou barvu textu. Na pozadí přitom můžete mít libovolný obrázek, animaci, velké hodiny nebo dokonce kalendář v měsíčním náhledu.

 
Různá nastavení pozadí hlavního displeje

Telefonování a adresář

S telefonem se dovoláte v GSM pásmech 900 a 1800 MHz. Zvuk z reproduktoru je čistý a dostatečně hlasitý. Chybí ale funkce hlasitého odposlechu. Co naopak potěší, je kvalita vyzvánění. 64 kvalitních asijských hlásků dokáže rozeznít famózní koncert.

Své kontakty si můžete ukládat do telefonního seznamu s velkou kapacitou tisíce položek. K jednomu jménu lze přiřadit v podstatě libovolné množství čísel tří druhů a e-mailů. V adresáři se neztratíte, lze v něm vyhledávat postupným psaním znaků jména. Pokud by vám jeho kapacita nestačila, můžete využít paměťového prostoru své SIM karty, oba seznamu jsou zobrazeny zároveň.


Telefonní seznam • vyhledává se podle několika znaků • náhled na kontakt

Ke kontaktu můžete přiřadit obrázek, který bude zobrazen při vyzvánění. Speciální vyzváněcí melodie lze přiřazovat pouze v rámci skupin. Ty se dále mohou odlišovat specifickým tónem pro zprávy a ikonou.

 
Ke každému kontaktu lze přiřadit údaje čtyř druhů • i ve skupinách se dá hledat • kapacita seznamu

Pro rychlou volbu nejčastěji volaných čísel lze využít přiřazení ke klávesám 2 až 9. Hlasovým vytáčením telefon vybaven není. K seznamu uskutečněných nebo zmeškaných hovorů se dostanete z stisknutím zeleného tlačítka. Všechny typy hovorů jsou zobrazeny společně, zřetelně odlišené ikonou.

Zprávy

S telefonem můžete pracovat s textovými, EMS i multimediálními zprávami. Při psaní se budete potýkat s odvěkým problémem. Tím je vždy předem nastavené psaní velkými písmeny a se slovníkem T9. Druhá volba by mohla mnohým vyhovovat, protože je slovník samozřejmě český a vzhledem k tomu, že nepracuje s diakritikou, nezkracuje zprávy. Text SMS zpráv lze obohatit formátováním a jednoduchými multimediálními prvky EMS zpráv.

  
Textové a mulitmediální zprávy jsou oddělené • nabídka a tvorba textových zpráv

Pro tvorbu multimediálních zpráv je v telefonu připraven přehledný editor. Jeho prostřednictvím můžete do zprávy seřadit vybrané obrázky a dopsat text, zvuky nebo videosoubory do multimediálních zpráv přiřadit nelze.

V paměti telefonu je vyhrazeno 200 míst pro textové zprávy a 1400 kB pro multimediální zprávy.


Chvilku čekání na odeslání zprávy vám zpříjemní kvalitní animace • také při příchodu zprávy je na co koukat • tvorba MMS

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát se nachází na krytu horní části, a tak se telefon při fotografování celkem pohodlně drží. Fotoaparátem můžete pořizovat snímky s maximálním rozlišením 640 × 480 bodů, nastavit si můžete i menší rozlišení ve třech stupních. Rovněž čtyři alternativy nabízí nastavení kvality fotografie. U nastavení dále poteší možnost nastavení implicitního jména vytvářených snímků.

 
Nabídka fotoaparátu • hledáček • volby fotoaparátu • fotky můžete doplnit stylovými rámečky

Kvalita fotografií je srovnatelná s ostatními VGA fotoaparáty, které můžeme najít v mobilech. Při nastavené nejlepší kvalitě jsou snímky nadprůměrně ostré a probarvené. Více napoví ukázkové fotografie. Nemile jsme však byl zaskočen čekáním na uložení snímku do paměti, které se protáhne při kvalitním VGA obrázku téměř na 10 vteřin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené mobilem při VGA rozlišení a nejlepší kvalitě

Při vytváření fotografií za špatných světelných podmínek vám jistě přijde vhod možnost nočního režimu snímání nebo vestavěná, silně zářící dioda pro přisvětlení scény. Tu lze využít také jako pohotovostní svítilnu, i když je její aktivace trochu zdlouhavá. Nejprve je nutné dlouze stisknout tlačítko fotoaparátu na pravé straně a následně kolébkové tlačítko na druhé straně, rovněž dlouze. To lze samozřejmě aplikovat i při zavřeném telefonu. Pak se snímaná scéna ukazuje na předním, černobílém displeji, který poslouží jako náhrada zrcátka pro autoportréty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Scénu si můžete přisvítit diodou • vnější displej poslouží i jako zrcátko

Stiskem klávesy 1 se fotoaparát přepne do režimu pro natáčení videa. To je pouze němé a jeho délka nesmí překročit 23 sekund. Rozlišení 128×120 předurčuje pořízené nahrávky použít pouze pro přehrávání v telefonu. Pak ovšem obzvlášť zamrzí, že telefonem natočená videa nelze poslat pomocí MMS.

Organizace času a další funkce

V sekci hlavní nabídky nazvané Organizátor najdeme na prvním místě budík. Ten může být jediný nebo opakovaný, nastavit si můžete nezávisle tři. Kalendář byl odsunut až na druhé místo, což se vzhledem k jeho omezeným schopnostem dá pochopit. Nabízí pouze měsíční nebo denní náhled a zadávání jednoho typu upomínek.


Budík a kalendář

Dále v nabídce organizéru najdeme možnosti nastavení data a času, jednoduchou kalkulačku, převodník jednotek a úkolovník. Do něj je možné zadávat poznámky označené prioritou.


Ostatní doplňkové funkce

Další zajímavé funkce naskýtá položka Funbox, kterou rovněž najdete v hlavní nabídce. Je tu především přístup k wapovému prohlížeči, který je zásoben daty prostřednictvím GPRS třídy 10. V této souvislosti se hodí dodat, že mobil můžete použít i jako hardwarový modem pro svůj počítač.

Ve složce Funbox dále naleznete přístup ke hrám a javovým aplikacím. Telefon je vybaven Javou ve verzi 2.0. Samsung vám připravil dvě hry, které již můžete znát z jiných telefonů značky: Bubble Smile a Fun2Link.

 
Wapový prohlížeč • ukázky z vestavěných her

Dále odtud můžete přistupovat ke zvukovým a obrázkovým souborům uloženým v paměti. Pro ty je vyhrazeno 600 kB. Pokud jste se právě vylekali, že to dosti degraduje funkci fotoaparátu, nevěště hlavu. Paměť je jen napevno rozdělena a pro fotografie a natočená videa máte k dispozici 4 MB paměti, která je však přístupná odjinud – z nabídky fotoaparátu. Pro javové aplikace je vyčleněno 500 kB.

  
Paměť je pevně rozdělena • správa fotografií v telefonu

Motorek bude lákat

Na první pohled je Samsung P510 jen dalším zaobleným, stříbrným véčkem v řadě. Co do designu, má oproti svým sourozencům přeci jen o trochu větší šarm a působí luxusnějším dojmem. Funkčně nemůže nikoho překvapit, výbava je standardní a oproti konkurenci trochu zaostává.

Troufám si však tvrdit, že díky svému unikátnímu řešení motorického otevírání bude mít na trhu úspěch. Je to hračka, která se vám okamžitě zalíbí a přesto, že se jedná o zdánlivě zbytečnou funkci, bude často hlavním argumentem při rozhodování. Za cenu kolem devíti tisíc korun se dají sehnat mnohem vybavenější mobily, Samsung P510 je však o něčem jiném. Zde rozhoduje design, styl a pocit vyjímečnosti.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ efektní motorické rozevírání
+ velmi kvalitní hlavní i venkovní displej
+ působivé vyzvánění

- stále stejný design, vyčnívající anténa
- střed navigační klávesy nepotvrzuje volbu
- stále zapnutý slovník T9
- pevně rozdělená paměť


Druhý pohled

Zde mají možnost ostatní členové redakce vyjádřit se k testovanému telefonu.

Pavel Tomek

Bez mučení se přiznávám, že Samsung si mě získal na první pohled. A to mu k tomu stačila taková hloupost jako je kryt, který se dokáže mechanicky otvírat nebo perfektní vnější displej. Hodně dobrý je i displej vnitřní, tady se mi ale nelíbí, že se jakoby směrem vzhůru zužuje. Samozřejmě, je to optický klam, ale rušivý. Jinak je 510 Samsung jako každý jiný, žádnou podstatnou změnu, kromě těch, které jsem už uvedl, jsem nezaznamenal. Ten, kdo má rád líbivé telefony a nikdy žádný Samsung neviděl, musí být okouzlen, ten kdo má již několikátý model, uvítal by větší rozmanitost a nápaditost.

Tomáš Doseděl

Vnější OLED displej je stejný jako u starších Samsungů, už by to asi chtělo nějakou inovaci. Grafické prostředí se dočkalo drobných inovací, kromě podkreslení nabídek je jiný například font pro psaní zpráv. Střední tlačítko stále neslouží k potvrzování. Zajímavý je fotoaparát s vestavěným bleskem a samozřejmě netradiční motorové otevírání. Ostatní funkce jsou podobné jako u jiných Samsungů. Nevím, jestli korejští vývojáři našli telefon s ideálními funkcemi, kterých se už řadu měsíců drží, nebo jsou prostě líní přijít s nějakou inovací.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, kde najdete pěkně pohromadě všechny obrázky uvedené v článku i mnoho doposud nepublikovaných.

Témata článku: Samsung, , Panasonic X400, Samsung P510, Navigační kříž, Pěkná řádka, Sam, Vystřelení, Zmeškaná zpráva, Samsun, Test, Nápaditost, Malý motorek, Mučení, Příslušné číslo, Motor