Samsung SGH-D550: plnohodnotná klávesnice a dva klouby (první pohled)

Samsung má ve své nabídce telefonů nový originální kousek. Přístroj, který můžete používat jako běžné véčko, ale zároveň jako komunikátor s plnohodnotnou klávesnicí a širokým displejem. Umožňuje to speciální konstrukce se dvěma klouby.

Výrobce mobilních telefonů odpradávna láká vměstnat do malého přístroje plnohodnotnou klávesnici a ulehčit tak uživatelům psaní zpráv. Také na našem trhu jste mohli potkat několik takových přístrojů. Vzpomeňme například průsvitnou Motorolu V100, nepříliš prodejně úspěšnou Nokii 5510, konstrukčně zajímavý model 6800/6820 nebo otočný Siemens SK65.

U komunikátorů je plnohodnotná klávesnice takřka nutností a pokud není v přístroji zabudována fyzicky, zobrazuje se alespoň na dotykovém displeji. S tím, jak velkou klávesnici do malého přístroje dostat si poradili výrobci různě. S originální myšlenkou však přišla Motorola, když na loňském CeBITu představila komunikátor MPx se dvěma klouby. Ten se dal díky své konstrukci rozevřít v příčném i podélném směru a klávesnice byla opatřena dvojími popisky. Uživateli to dávalo možnost přístroj používat buď jako komunikátor na psaní nebo jako běžný véčkový mobil k pohodlnému telefonování. Motorola MPx se nakonec po dlouhém odkládání uvedení na trh nedočkala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola MPx

Malý černý obojživelník

Přístroj s podobným konstrukčním řešením jako má Motorola MPx včera představil Samsung na veletrhu CommunicAsia v Singapuru. Nese označení SGH-D550 a kupodivu se nejedná o komunikátor s operačním systémem. Je to v podstatě obyčejný multimediální mobil, který je vybaven plnohodnotnou klávesnicí a konstrukcí se dvěma klouby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D550

Konstrukce je trochu jiná než u Motoroly MPx, ale princip zůstal zachován. Telefon můžete používat jako běžné véčko, ale jakmile budete chtít rychle napsat zprávu, překlopíte horní část s displejem podélně ke spodní částí s klávesnicí. Hned budete mít k dispozici plnohodnotnou QWERTY klávesnici a nad ní umístěný široký displej.

Problém trochu nastává s popisky kláves. Při použití přístroje jako véčkového telefonu je část klávesnice vyhrazena pro klasické rozložení numerické telefonní klávesnice. O 90° otočené popisky s čísly jsou umístěny vedle příslušných kláves a výrazně označeny oranžovým podsvícením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Překvapující jsou rozměry telefonu. Hodnoty 95 × 48 × 23 mm mají běžné mobilní telefony. Dá se tedy očekávat, že klávesnice bude mít velmi malá tlačítka a nebude zas tak pohodlná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Hmotnost 119 g je vzhledem ke konstrukci přístroje také poměrně příznivá hodnota.

Nejdřív práce, potom zábava

Hlavní poslání přístroj je jasné. Je určen pro uživatele, kteří často využívají textovou komunikaci. Také proto je Samsung vybaven technologií Blackberry pro správu e-mailů. Poradí si samozřejmě i s běžnými textovkami nebo multimediálními zprávami. Komunikace probíhá v sítích GSM 900/1800/1900 MHz.

Jako každé správné véčko má i Samsung D550 dva displeje. Ten hlavní má rozlišení 176 × 220 bodů, dokáže zobrazit 262 tisíc barev a je samozřejmě aktivní. Vnější displej je typu OLED, má rozlišení 129 × 96 bodů, ale je pouze monochromatický.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé fotografie serveru Slashphone

O zábavu se postará fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx a milovníky hudby potěší multimediální přehrávač s podporou souborů MP3 nebo AAC. „Empétrojky“ je možné používat samozřejmě také jako vyzvánění, pokud by vás snad omrzely čtyřiašedesátihlasé polyfonní melodie. O dostatek pamětí je postaráno. Informace o velikosti vnitřní paměti sice není známa, ale telefon bude vybaven slotem pro paměťové karty typu Trans Flash.

S přístroj se jistě setkáme i v Evropě, ale zatím netušíme, zda se objeví na pultech českých obchodů. Prodávat se začne ve třetím čtvrtletí tohoto roku a první spekulace naznačují cenu kolem 400 dolarů. Výrobce však cenu ještě oficiálně nestanovil.

Ve zkratce

sítě: GSM 900/1800/1900 MHz

rozměry a hmotnost: 95 × 48 × 23 mm, 119 g

displej: aktivní TFT, rozlišení 176 × 220 bodů, 262 tisíc barev; vnější displej OLED, rozlišení 129 × 96 bodů, monochromatický

fotoaparát: 1,3 MPx

multimédia: přehrávač hudebních souborů MP3, AAC, AAC+, 64hlasé polyfonní vyzvánění

paměť: slot pro paměťové karty TransFlash, interní paměť

další funkce: Blackberry, Java 2.0

datová komunikace: Bluetooth, USB kabel, GPRS

Diskuze (2) Další článek: Seznam chystá e-mailový klient pro mobily

Témata článku: Samsung, , Siemens SK65, Kloub, Samsun, První pohled, Pohled, Sam, Klasické rozložení, Pohodlné telefonování, Plnohodnotná klávesnice, První spekulace