Samsung SGH-E100: pokračování bestselleru! (test)

Jedno z nejnovějších véček jihokorejského výrobce nahrazuje velmi úspěšný model SGH-T100. Aby novinka nezůstala v konkurenčním boji pozadu, přináší v dnešní době tak důležité funkce jako MMS, GPRS či Javu.

Klávesnice a ovládání

Klávesnice je takřka stejná jako u modelu S500, proto jen zopakuji to, co jsem napsal v dřívější recenzi. Vzhledem k rozměrům telefonu je vyřešena dobře, možná bych ocenil o něco menší zdvih, ale jak říkám, zvyknete si rychle. Numerická tlačítka mají ideální rozestupy i velikost, malé jsou pouze kontextové klávesy, občas se vám podaří sklouznout na čtyřsměrový kurzor a zpátky. Tím provedete úplně jinou operaci než jste původně zamýšleli.

  

Kurzor je zde ovšem využit o něco lépe, nemůžete si jej sice sami nastavit, funkční je ovšem ve čtyřech směrech. Doleva píšete novou SMS, doprava nastavíte melodie, při volbě nahoru spustíte kalendář, pohybem dolů Java hry. Ocenil bych rychlý přístup do telefonního seznamu, bohužel se nedá nic dělat, po této možnosti už voláme u tohoto výrobce hezky dlouho. Prostřední tlačítko „i“ slouží pouze pro WAP, byť se jím mohla potvrzovat volba. Je to také škoda.

   

Strukturu menu známe

Příslušnost k ostatním Samsungům nezapře ani podoba základní nabídky. Ta je zjednodušená ve stylu Samsungů řady A a T,  používá ji jak avizovaný S500, tak o něco dražší E700. Hlavní položky jsou horizontální, další už vertikální. Struktura menu je kouzelně animovaná a ovládá se kontextovými klávesami, které přísluší dvojici z voleb. Pohyb je možný i podle číselných zkratek, což je asi nejrychlejší, chce to ale chvíli praxe a čas pro nastudování různých číselných kombinací pro jednotlivé funkce.
Do nabídky se vstupuje levou kontextovou klávesou, odchází se pravou.

   

   

V některých částech to ale takto nefunguje, proto je potřeba podržet klávesu „C“, čímž se dostanete o úroveň zpět. Pokud najedete na určitou položku, aniž byste do ní vstoupili, například v případě Přijatých zpráv, objeví se v malém dialogovém okně počet přijatých zpráv v paměti.

Témata článku: Samsung, , Samsung E100, Bestseller, Orel, BES, Test, Best, Samsun, Tiché vyzvánění, Pokračování, Sam, Nový týden