Samsung SGH-E700: bez antény, a jak mu to sluší! (velký test)

První véčko bez antény se může chlubit barevným displejem OLED na čelní ploše, špičkovým displejem uvnitř a čtyřicetihlasým vyzváněním. Je to nejlepší telefon, jaký Samsung pro evropský trh zatím vyrobil. Přečtěte si velmi podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Konstrukce: papírek to jistí

Kryty Samsungu E-700 jsou vyrobeny z plastu a napevno připevněny k rámu mobilu; nejsou výměnné. Kvalita zpracování je opět velice dobrá, nemohu ale přivřít oči nad nepatrnou vůlí baterie zapříčiněnou pružnými kontakty. Blok s akumulátorem, který zároveň tvoří záda telefonu, zejména při psaní nebo wapování občas trochu povolí a ztratíte pocit jistoty. Papírek pod baterií ale tento malý problém vyřeší.

 Upevnění baterie tentokrát není úplně příkladné

Rovnou zmíním i další konstrukční nectnosti: položený telefon není při položení na stůl úplně stabilní. Zámek, který drží akumulátor, vystupuje ze spodní plochy a telefon se kvůli němu kolébá. A ještě do třetice: když prstem klepnete do těla mobilu, uvnitř cosi blíže nepopsatelným způsobem cinkne. Nepodařilo se mi zjistit příčinu.

 
Malé očko, které je vidět na prvním obrázku, slouží k provléknutí šňůrky
pro zavěšení telefonu na krk. Za ním je ale ještě zámek akumulátoru,
kvůli němuž telefon nemá na spodní straně rovnou plochu

Kolem dokola mobilu

O malém displeji na čelní ploše telefonu si povíme víc o kousek dál. Nad ním se nachází objektiv vestavěného fotoaparátu, pod displejem je v matně stříbrném povrchu zvýrazněn lesklý nápis Samsung.

O prostor na levém boku si podělila zdířka pro připojení osobní handsfree (chrání ji pryžová krytka upevněná k telefonu) s kolébkovým dvojtlačítkem a infračerveným portem. Na pravé části telefonu je kromě konektoru pro externí anténu, který opět chrání gumový špuntík, tlačítko, určené pro ovládání vestavěného fotoaparátu. Systémový konektor v případě tohoto modelu kupodivu pryžová zátka nechrání.

  
Zdířka pro handsfree, kolébkové tlačítko, infraport a klávesa pro ovládání fotoaparátu 

Na vršku zadní plochy si všimneme už jen vystouplého otvoru pro připevnění poutka a proklatého zámku, který drží na svém místě baterii telefonu. Jedná se o lithium-polymerový akumulátor s neznámou kapacitou a udávanou pohotovostní výdrží 230 h. Doba hovoru by měla být až 180 minut. Na hodnoty reálné výdrže je zatím brzo, výsledky při intenzivním testování nikdy neodpovídají běžnému životu s mobilním telefonem. Cizí zkušenosti hovoří přibližně o třech dnech provozu. Prázdný akumulátor se na plnou kapacitu nabije asi za dvě hodiny. Zajímavé je, že k telefonu dostanete pouze jednu baterii – věřme, že to neznamená konec dobré tradice, kdy Samsung ke svým mobilům dodával dva akumulátory různých kapacit.

Detaily

 Objektiv fotoaparátu na čelní ploše

 Lesklý nápis Samsung v jinak matně provedeném čelním štítku

 Pryžový doraz: horní část tak při otevření nenarazí na protější hranu

 K podobnému účelu slouží pryžová vložka uvnitř kloubu 

 A také bloky těsně pod klávesnicí

 Otvor pro šnůrku na krk nebo poutko na ruku

Kloub, který spojuje obě části telefonu, je na tak malý telefon dosti masivní a ve svém okolí jsem se setkal s názorem, že je dokonce ošklivý. Užitečným důsledkem velkého kloubu je ale naprosto pevné spojení a žádná nepatřičná vůle mezi oběma částmi. Otevřením telefonu se rovnou přijme hovor, není možné nastavit příjem tlačítkem až po rozevření. Podržením kolébkového tlačítka lze ale se zavřeným telefonem hovor odmítnout, nebo ztišit vyzvánění; v nabídce si zvolíte, kterou možnost preferujete. Když přijdete na správný chvat, dokážete véčko rozevřít jednou rukou – než ale najdete jistotu, asi raději použijete obě končetiny.

 
Ačkoli mi osobně kloub spojující obě části telefonu nepřipadá nijak zvláštní,
slyšel jsem na něj kritiku


Samsung jako jediný nabídne mobilní telefony s displejem typu OLED. V další kapitole článku mimo jiné zjistíte, jaké jsou výhody této nové technologie.

Témata článku: Samsung, , Panasonic GD87, Samsung Z, Siemens SL55, Sony Ericsson T610, Frankfurt nad Mohanem, Následující část, Gumový špuntík, Velký test, Sam, ANT +, Velký, Jak, Černý bílý, Stejný krok, Malá spotřeba, Ant, Tradiční značka, Český software, Souhrnný přehled, Samsun, Test