Samsung SGH-E700: co lidem nejvíc vadí

Před měsícem jsme na MobilManii vydali první díl kritické série „Co lidem nejvíc vadí“. Dokonale jsme v něm pomluvili Sony Ericsson T610 a nyní nezůstane nitka suchá ani na Samsungu SGH-E700.

Počeštění a prostředí: až příliš mnoho krásy

Rychlost telefonu je při probíhání nabídkou velmi slušná, rovněž telefonní seznam se otevře hned a dá se v něm rychle vyhledávat, na zobrazení přehledu textových zpráv nebo pro přečtení nové zprávy si ale pokaždé několik sekund počkáte. Zdržuje to.


Barevná hlavní nabídka telefonu

Atraktivní barevné prostředí není příliš na úkor použitelnosti, pouze v případě malého čelního displeje. Můžete si na něj nastavit „spořič“ v podobě hodin nebo zbytečných poblikávajících koleček, když však zhasne, neukáže vám, že máte zmeškaný hovor nebo že přišla zpráva. Tohle považuji za jeden z největších nedostatků tohoto telefonu, nerozumím, proč Samsung v takovém případě na čelním displeji nerozsvítí nějakou ikonu.

 
Barevný čelní displej je skvělý, ikona se zprávou
nebo zmeškaným hovorem na něm ale zůstane jen chvíli

Telefon při každé příležitosti hraje, a i když některé zvuky lze vypnout (při zapnutí, při spojení, tón tlačítek), jiných se nezbavíte. Při vstupu do přehledu javových programů třeba musíte vyslechnout desetisekundovou melodii! Standardně se nelze zbavit ani zvuku při focení, našli jsme ale neoficiální postup. Různé zvuky lze přiřadit klávesnici, funkční tlačítka ovšem i pak pouze neatraktivně pípají.

Počeštění nabídky je mnohem lepší než u starších Samsungů, ale ani zde se nezabránilo překlepům, typická je „Kalkulaéka“. Telefon jinak znak „č“ bez problémů zvládá.

 
Tady měla dřív česká lokalizace Samsungů problémy

Při ovládání telefonu je trochu nepříjemné, že z některých nabídek se nedostanete jinak než návratem na hlavní displej. Když se třeba jen uklepnete a omylem vejdete jinam, než jste chtěli, musíte začít znovu od začátku.

Telefonování: málo využitá paměť

Už víte, že do telefonního seznamu se nedá vejít stisknutím pouze jednoho tlačítka. Už jsem se s tím smířil, jsem alespoň rád za rychlé vyhledávání postupným psaním počátečních znaků jména. V seznamu, do něhož se vejde tisíc položek, bych určitě nechtěl hledat pouze podle prvního znaku.

 Vyhledávání v seznamu

Pro někoho může být nepříjemné, že nelze nastavit pohled pouze na jednu paměť, vždy se zobrazuje adresář na kartě SIM i v telefonu najednou. Chcete-li využít výhod vícepoložkového seznamu, ale na druhou stranu nechcete přijít ani o zkrácený seznam na SIM, který využíváte v jiných telefonech, v Samsungu uvidíte jména dvakrát.

Telefonní seznam je velký, ke každému jménu ale můžete přidat pouze jedno telefonní číslo na mobil, jedno domů, jedno do kanceláře, fax a ostatní. Hodně uživatelů si stěžuje, že chybí textová poznámka, například pro napsání adresy. Pokud ale bude stačit 51 znaků, lze pro ni použít místo vyhrazené e-mailové adrese. I přes vestavěný fotoaparát a velice kvalitní displej se vybraným osobám dá přiřadit jen škaredá ikona, nikoli fotografie, která by se při příchozím nebo odchozím hovoru objevila na displeji.

   
 
Ukázka položek, které lze přiřadit k jednomu jménu

Jestliže chcete u jména v telefonním seznamu použít české znaky, připravte se, že se jich tam mnoho nevejde. Standardně je k dispozici pouhých dvacet míst bez diakritiky, s háčky a čárkami napíšete tak akorát „Žemlička“ a konec.

Nepříjemné je omezení v možnosti použít jako individuální vyzváněcí melodii u jména nebo skupiny pouze zvuky standardně umístěné v telefonu. Vybrané osobě zkrátka nepřiřadíte vyzvánění, které jste si do telefonu nahráli sami. Je to škoda vzhledem ke standardním melodiím, které určitě nebudou vyhovovat každému – jsou kýčovité, snaží se být příliš efektní a výsledek mohu shrnout do rčení „na jedno brdo“. Hezčí vyzváněcí melodie lze najít v databázi programu EasyStudio nebo na internetu, lze je ale bohužel použít pouze pro hlavní vyzváněcí melodii.

Samsung nemá vyzváněcí profily, zvonění lze jen rychle přepnout do vibrací podržením křížku. Avšak pozor, telefon si tento stav při vypnutí nezapamatuje a vzbudí se znovu do hlasitého módu. Z tohoto důvodu raději doporučuji deaktivovat zvuk při zapnutí mobilu.

Práce se zprávami

Dalším velkým problémem Samsungu SGH-E700 je český slovník T9 pro rychlé psaní zpráv. Je totiž opravdu český, používá háčky a čárky, při prvním výskytu takového znaku se ale délka jedné zprávy zkrátí na sedmdesát znaků. Mobil umí odesílat dlouhé SMS, ale kdo chce dobrovolně platit víc?

 Už takhle krátký text se odešle ve dvou částech

Samsung se hájí tím, že slovník obsahuje i slova bez diakritiky. Je to v mnoha případech pravda, ale abyste se k nim dostali, musíte mnohokrát stisknout tlačítko pro hledání dalších variant a v takovém případě je už často efektivnější napsat text standardním způsobem. Nevím, proč Samsung sáhl k plně českému slovníku T9 – neznám a v internetových diskuzích jsem neviděl nikoho, kdo by za diakritiku rád zaplatil zkrácením délky zpráv na polovinu.

Nepříjemnou vlastnosti je také nemožnost nastavit psaní bez slovníku T9. Slovník je nastaven pokaždé, když vejdete do editoru zpráv, a musíte ho ručně vypnout. Jestliže máte nastaven český slovník T9, při klasickém psaní je mezi standardními znaky a číslicí ještě řada znaků s diakritikou. Jestli se jich chcete zbavit, nastavte v telefonu psaní anglickým slovníkem T9. Číslici lze ale jinak napsat i dlouhým podržením příslušeného tlačítka.

Potom zde jsou už jen drobnosti: Editor neumí po tečce psát velké písmeno, umístí ho automaticky pouze na začátek zprávy. Stejně se telefon bohužel chová i jinde, takže například při nastavování wapu nebo MMS musíte velké písmeno ručně mazat. Samsung také neumí napsat znak procento.

Při přidávání nového slova do slovníku T9 je standardně nastaveno velké písmo. Vždy ho ručně vypněte, protože slovník si jinak zapamatuje, že jste slovo napsali verzálkami, a použije ho příště i v textu. Nepříjemné může být také to, že když v průběhu psaní omylem stisknete červené tlačítko, o SMS nenávratně přijdete.

Editor multimediálních zpráv je dobře propracovaný, při psaní textu ale platí většina výtek jako k editoru SMS. Podle vlastní zkušenosti i podle uživatelů z diskuzí se ale stává, že MMS se nestáhne napoprvé. Objeví se hláška, že stahování selhalo, a musí se posléze aktivovat ručně z nabídky.

Textové i multimediální zprávě lze nastavit odlišné upozornění. Můžete ovšem vybírat pouze z několika standardních zvuků, k dispozici zde nejsou vlastní melodie. Nastavení se navíc u SIM Toolkitových karet netýká bankovních zpráv, které při příchodu pouze slabě pípnou a snadno je přehlédnete.


V další kapitole si povíme něco o fotoaparátu, organizačním funkcím a možnostech připojení k počítači.

Témata článku: Samsung, Sony Ericsson T610, Barevné prostředí, Brdo, Výborná kvalita, Originální kabel, Sam, Špičkový design, Dostatečná paměť, Lid, Samsun